Guvernul ii lasa fara case si masini pe fostii prefecti PSD si PNL. Inspectorii guvernamentali (prefectii si subprefectii demisi la instalarea unei noi puteri) costau anual cinci milioane de lei. Executivul spune ca face economii, opozitia sustine ca e razbunare. Cele 77 de posturi de inspectori guvernamentali inregistrate in prezent la Secretariatul General al Guvernului ar urma sa dispara, iar persoanele care detin in prezent aceasta calitate vor intra intr-un corp de rezerva din care pot fi selectati pentru a ocupa pozitii de prefecti sau subprefecti atunci cand va fi nevoie. Ideea apartine Cabinetului Boc si a fost transpusa intr-un proiect de lege care va fi dezbatut de Parlament in regim de urgenta, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. "Anul trecut s-au cheltuit pentru aceste posturi cinci milioane de lei, din care 3,65 milioane lei pentru salarii, prime de vacanta si al 13-lea salariu, alte 350 mii de lei pentru deplasari, iar un milion de lei pentru contributiile angajatorului", a precizat Ioana Muntean, explicand ca pentru 2011 cheltuielile ar fi fost comparabile. Pana in prezent, Guvernul platea pentru inspectorii guvernamentali inclusiv locuinte, telefoane mobile si masini de serviciu, daca acestia erau detasati in alte localitati decat cele de domiciliu, scrie Romania Libera.

politic showFoto: Colaj foto

Seful ANAF, Sorin Blejnar, il acuza pe Victor Ponta ca a primit "o sponsorizare de sute de mii de euro" pe care nu a declarat-o. Seful ANAF, Sorin Blejnar a declarat ca presedintele PSD, Victor Ponta a primit o "sponsorizare de cateva sute de mii de euro" din partea firmei Colina Motors. Blejnar spune ca informatia este "de pe un site pe internet". Seful ANAF a completat intrebandu-se retoric: "Credeti ca o sponsorizare de acest gen e trecuta in acte?". Rugat sa spuna daca e normal ca un inalt oficial, sef al unei institutii cu atributii de control sa faca acuzatii citand "un site", Blejnar a raspuns ca "la un raliu de la Iasi, domnul Ponta a alergat pe o masina de la Collina Motors" si a sustinut ca "asigurarea masinii a fost 20 de mii de euro, iar masina a costat 300 de mii de euro," scrie Gandul.

Blaga: "Eu l-am propus pe Marginean la sefia ANV pentru ca aveam incredere in el. Inca am". Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, fost ministru de Interne, a declarat pentru ziarul "Puterea" ca el este cel care l-a propus in functia de sef al Autoritatii Nationale a Vamilor pe Radu Traian Marginean, deoarece "am avut incredere in el si am in continuare incredere in el". Autoritatea Nationala a Vamilor se afla in subordinea ANAF, institutie care se afla, la randul ei, subordonata Ministerului de Finante. Radu Traian Marginean a fost demis de la sefia ANV de catre primul ministru Emil Boc. Acesta este pus sub urmarire de DNA pentru luare de mita. Totodata secretarul general al PDL a recunoscut si ca-l cunoaste pe Eugeniu Petrescu, deoarece sunt colegi de partid. Eugeniu Petrescu este cel care a condus-o pe fosta sefa de la Vama Halmeu, Nicoleta Dobrescu, la intalnirea cu fostul sef al ANV Radu Traian Marginean. Petrescu a donat PD-ului, apoi PDL-ului circa 31.000 lei la alegerile din 2004, respectiv 2006. Potrivit datelor disponibile pe site-ul Asociatiei Pro Democratia, Petrescu Eugeniu a donat, in anul 2004, Partidului Democrat 298.000.000 de lei vechi (29.800 lei noi), scrie Adevarul.

PNL ii taie microfonul lui Romeo Stavarache. Primarul Bacaului a primit ieri interdictie de la partid sa-i mai atace pe "mafiotii" lui Viorel Hrebenciuc, daca vrea sa se mai aleaga cu un mandat. Crin Antonescu il face pe Romeo Stavarache frate vitreg cu Viorel Hrebenciuc. Dupa "casatoria" PNL-PSD, Romeo Stavarache trebuie sa respecte regula "ciocul mic ca sa ajungi la putere". Numai asa l-a putut tine in frau liderul PNL pe primarul Bacaului, care acum cinci zile nu se arata dispus sa predea orasul, "cucerit atat de greu, mafiei lui Hrebenciuc". Concret, in spatele usilor inchise de la PNL, lui Romeo Stavarache i s-a atras atentia ca daca vrea sa aiba garantat inca un mandat de primar trebuie sa inchida ochii si "sa respecte protocolul". "Nu aveam ce lamuri noi cu domnul Stavarache, trebuia sa se lamureasca el singur. Si s-a lamurit", a comentat un vice presedinte PNL, scrie EVZ.

In editorialul "A doua revolutie Basescu in medicina", Cristian Tudor Popescu scrie: "<>. Cine rostea aceste cuvinte in vinerea de dinaintea alegerilor prezidentiale din decembrie 2009? Domnul presedinte Basescu, intr-o emisiune de mare audienta la OTV, in care realizatorul isi exprimase mirarea ca Mircea Geoana fusese desfiintat de subsemnatul pe postul lui Vantu dupa jalnica prestatie de la intalnirea ultima cu dl. Basescu. Pentru cine nu-l cunoaste pe dl. Basescu, aceasta recunoastere poate parea un gest de fair-play. Eu nu mi-am facut iluzii. Stiam ca atunci cand ceva il va irita suficient de mult ma va incadra fara sa clipeasca la <>. Ocazia fu noua revolutie in medicina produsa de dl. Basescu. Deunazi, in excursurile esculapice ale d-sale, vorbea despre niste insi carora "li se scot amigdalitele sau apendicita", viziune cu totul deosebita: se extirpa boala din corp, nu organul bolnav, adica revalorificarea metodelor samanice in versiune postmoderna". Integral in Gandul.

In editorialul "Oglinda goala", Mircea Cartarescu scrie: "Cu evenimentele saptamanii care-a trecut, partidul de guvernamant a egalat, fara nicio indoiala, imaginea de partid corupt pe care PSD-ul o avusese pe vremea guvernarii Nastase.Sunt de acord cu presedintele Basescu ca aici nu mai e nimic de facut. Nici macar nu sunt dezamagit: asta e Romania. Se vine la guvernare cu idei nobile, se pleaca inglodat in ticalosii. In cei douazeci de ani de democratie am avut de cateva ori de doi bani speranta: la Revolutie, in Piata Universitatii, la castigarea alegerilor de catre Emil Constantinescu si de catre Traian Basescu si Alianta D.A. Si, macar unii dintre noi, chiar si la castigarea, neasteptata si <>, ca un gol in prelungiri, a ultimelor alegeri de catre acelasi Basescu. De fiecare data sperantele noastre s-au naruit. De fiecare data adversarul din umbra (mostenirea noastra orientalo-comunisto- securista manifestata prin amoralitate si coruptie) s-a dovedit mai puternic". Integral in EVZ.