Deputatul Costica Mazilu si politica banilor de la stat. Dintre cei 72 de parlamentari care fac afaceri cu statul, cel mai relevant caz este cel al deputatului UNPR Constantin Mazilu. De cand a devenit parlamentar PSD, firma deputatului Constantin Mazilu a castigat licitatii organizate de colegii de partid. Urcat apoi in barca Puterii, au aparut contractele cu Guvernul. Politica este bratara de aur pentru 18% din parlamentarii tarii care fac afaceri cu statul. Potrivit declaratiilor de interese, depuse la inceputul anului, 72 de parlamentari au obtinut contracte de la diferite institutii publice. Cei mai multi dintre deputatii care fac afaceri pe bani publici au obtinut contractele de la institutii aflate tocmai in colegiile electorale in care au fost alesi. Unul dintre cazurile relevante este cel al deputatului Constantin Mazilu (45 de ani). Traseul sau politic este oglinda afacerilor cu statul, contractele obtinute avand culoarea politica a partidului din care facea parte. Cat a fost membru PSD, firma sa a obtinut contracte de la institutii conduse de colegi de partid. De cand a trecut in barca Puterii, la Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR), firma lui Mazilu a obtinut contracte de la institutii controlate de PDL, scrie Adevarul.

politic showFoto: Colaj foto

Marko: legea minoritatilor, adoptata pana la vara. Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sambata, la sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali de la Targu-Mures, ca se asteapta ca legea minoritatilor sa fie adoptata pana la vara deoarece are o intelegere cu PDL.Legea minoritatilor este unul din motivele pentru care UDMR ramane la guvernare alaturi de PDL. "As vrea sa fie adoptata in aceasta sesiune si am afirmat ca exista toate conditiile pentru a finaliza legea pana la sfarsitul sesiunii, pentru ca ne-am inteles in coalitie ca reluam dezbaterile privind legea minoritatilor. De ce cred ca putem reusi? Fiindca avem o intelegere in coalitie", a declarat Marko Bela, la sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali. "In acest moment avem toate motivele ca acest acord cu coalitia sa il mentinem si sa nu-i dam cu piciorul. In ce masura va fi mentinut, tine si de partenerii nostri", a mai spus Marko Bela, citat de EVZ.

Surse: Geoana si-a negociat trecerea la UNPR. Mircea Geoana iese public cu declaratii despre intentia de a candida la presedintie pentru a masca miscarea politica pe care o pregateste. El negociaza cu Gabriel Oprea trecerea la UNPR. Ultima intalnire dintre cei doi ar fi avut loc chiar in cabinetul lui Oprea. Una din principalele conditii a fost obtinerea sprijinului total pentru functia de Presedinte al Senatului, din care Geoana vrea sa nu fie schimbat, dupa ce puterea a castigat controlul asupra biroului permanent de la Senat. In urma discutiei, Geoana a primit asigurari ca va ramane Presedinte al Senatului. In schimb, el a promis sprijin total pentru initiativele legislative pe care puterea le doreste impuse la Senat. Acest sprijin devine decisiv, in conditiile in care majoritatea puterii este foarte fragila la Senat, scrie Romania Libera.

PDL se invita prin lege la mogulii TV. Democrat-liberalii propun, printr-un proiect de lege, paritate intre Putere si Opozitie la dezbaterile de pe micile ecrane. Jurnalele de stiri vor fi realizate tinand cont de ponderea partidelor parlamentare. Un grup de patru parlamentari PDL - Raluca Turcan, Cezar Preda, Brandusa Novac si Doinita Chircu -a initiat un proiect de modificare a legii audiovizualului. Potrivit propunerii, in emisiunile de dezbateri, numarul reprezentantilor Puterii si ai Opozitiei trebuie sa fie egal. Initiatorii s-au gandit si la programele de stiri unde ar trebui asigurat un echilibru "tinand cont de ponderea partidelor parlamentare si, dupa caz, de reprezentarea la nivel local". PDL vrea sa retuseze si comportamentul prezentatorilor si moderatorilor de stiri. Potrivit noii legi a audiovizualului, acestia "nu trebuie sa profite de aparitia lor constanta in programe intr-un mod care sa contravina exigentelor de asigurare a impartialitatii", scrie Adevarul.

In editorialul "Regina unui stat santajist", Ioana Lupea scrie: "Traian Basescu ne trimite, in scandalul coruptiei din vami, dupa cai verzi pe pereti. Mai exact, la originile documentate ale fenomenului, la Dinu Vama si descendentii lui liberali si pesedisti, departe de partidul de guvernamant. <> a acuzat presedintele Romaniei acele declaratii care implica PDL in coruptia din vami, cu toate ca indiciile din dosarul "Halmeu" duc nu spre Dinu Vama, ci spre PDL. Iar daca partidul nu poate fi judecat intr-o sala de tribunal, el are cel putin o raspundere morala pentru ca a numit in functii corupti si santajabili ale caror nume se regasesc in dosarul 'Halmeu'. Pentru a nu pierde din vedere padurea din cauza copacilor, sa recapitulam. Operatiunea din vami are doua parti distincte: mica spaga de la frontiere, din care si-au miluit conturile toate partidele, si cazul 'Halmeu'. Un caz de mica coruptie si unul de mare coruptie, doua fete ale aceleiasi monede". Integral in EVZ.

In editorialul "Planul B: scindarea PDL", Dan Cristian Turturica scrie: "PDL nu are decat doua variante pentru a putea spera la un rezultat bun in alegerile de anul viitor: sa fure voturi sau sa castige voturi. De furat o poate face prin pomeni electorale si autobuze cu alegatori platiti, cum au mai facut-o si ei, si adversarii lor in trecut. Daca vor insa sa castige voturi, nu mai au decat o singura carte de jucat: sa aduca si mai multe dovezi ca lupta impotriva structurilor mafiote care au parazitat Romania zeci de ani la rand, fara ca nici un alt partid sa indrazneasca sa le deranjeze catusi de putin. Este singurul atu care le-a mai ramas dupa ce au picat jenant testul competentei administrative si economice. Nu este putin insa. Intr-o tara care asteapta cu nesat dovezi palpabile de justitie autentica, a dovedi ca poti stopa, macar si partial, furtul resurselor publice cantareste enorm si poate compensa in buna masura incapacitatea de a creste veniturile in acord cu potentialul economic". Integral in Romania Libera.