Cum ii spun baronii PDL "la revedere" lui Emil Boc. Convinsi de presedintele Traian Basescu ca varianta independentului e cea mai buna pentru partid, sefii de organizatii il consoleaza pe premier cu "reevaluarea mandatului". Banias: "In fotbal am auzit de multe ori ca echipa a jucat bine, dar in final a luat bataie. O varianta de premier independent ar aduce multe plusuri PDL". Berca: "Daca e necesara o schimbare, asta e, viata merge mai departe. Avem nevoie de un premier care sa recredibilizeze activitatea guvernului, or Emil Boc are o nedreapta problema de credibilitate in randul oamenilor". Dupa trei zile de sedinte cu Traian Basescu si cu un vot in favoarea unui premier independent, sefii de organizatii ai PDL il vad deja plecat de la Palatul Victoria pe Emil Boc. Pana la formalizarea unei decizii, ei au fost trimisi sa ia pulsul in teritoriu si sa-si alinieze parlamentarii, astfel incat, cu garantia prezidentiala ca partidul va ramane la butoane, sa nu fie tentati sa accepte ofertele venite din tabara PSD-PNL, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Elena Udrea: Trebuie sa-i facem pe romani sa vada mai repede lucrurile pozitive pe care le facem. Ne-am tinut de cuvant si am marit salariile bugetarilor. Liderul PDL Elena Udrea sustine, pe blog, ca timpul pana cand romanii vor incepe sa resimta in buzunarele proprii efectele unei cresteri economice in 2011 poate fi mare, ea mentionand ca aceasta este logica dezbaterii asupra formulei guvernamentale pe care PDL o va sustine in continuare. Presedintele PDL Bucuresti mentioneaza ca Institutul National de Statistica a facut publice datele economice ale anului 2010, doua dintre informatii fiind "incurajatoare": crestere economica de 0,1% in trimestrul IV si contractie economica totala de 1,2%, anunta Gandul.

Cristian Preda: Macovei l-ar putea inlocui pe Boc. Discutia privind sefia Guvernului i-a bagat in ceata pe cei mai multi lideri ai PDL, care vor analiza variantele existente pana la Consiliul National de Coordonare (CNC). Solutia relansarii guvernarii ar fi, in opinia europarlamentarului Cristian Preda, numirea Monicai Macovei in locul premierului Emil Boc. Lipsa de credibilitate a premierului, care afecteaza si increderea de care se bucura seful statului, este primul argument invocat de europarlamentarul PDL Cristian Preda in favoarea "debarcarii" lui Emil Boc de la Palatul Victoria. "Daca accentuam starea si relativizam, folosind diverse tertipuri, cum ar fi asteptarea Congresului UDMR, nu vom scapa din aceasta situatie. Am putea sa gasim imediat in PDL pe cineva, cum ar fi Monica Macovei, spre exemplu, care se bucura de mult mai multa incredere publica decat Emil Boc", a explicat Cristian Preda, informeaza Adevarul.

Kelemen Hunor: Maghiarii din Romania isi doresc o Ungarie puternica. Ministrul Kelemen Hunor este favorit in cursa pentru presedintia UDMR, fiindca este succesorul desemnat al actualului sef al Uniunii, Marko Bela. Pe termen scurt, Kelemen Hunor mizeaza pe ramanerea la guvernare pana la alegerile din 2012 si crede ca pana atunci UDMR isi va recupera electoratul pierdut in perioada crizei economice. Pe termen lung, actualul ministru al Culturii sugereaza ca Uniunea ar trebui sa participe mai cu seama in guvernari de dreapta si crede, la fel ca si principalul sau contracandidat, ca exista premise pentru infiintarea autonomiei teritoriale, cel putin in regiunea secuiasca, scrie Romania Libera.

Marko are dubii in privinta eficientei unui premier independent. Marko Bela considera ca un premier independent ar putea avea probleme in privinta gestionarii relatiei guvern-grupuri parlamentare. "Am dubii ca un premier independent ar putea sa rezolve o corelare impecabila intre Guvern si majoritatea parlamentara. Un premier tehnocrat, eventual, nu ar avea destula autoritate. Dupa Congresul UDMR, daca se mai pune problema, vom discuta acest lucru", a declarat astazi liderul UDMR Marko Bela, citat de Agerpres. El a precizat ca nu Uniunea a fost initiatorul discutiilor privind o eventuala schimbare a guvernului, dar ca formatiunea pe care o reprezinta va participa la dezbateri pe aceasta tema, anunta EVZ.