Dan Voiculescu: Am fost obligat sa colaborez cu Securitatea. Presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, va afla pe 3 martie verdictul final al magistratilor in procesul privind colaborarea sa cu Securitatea. La termenul de judecata de astazi - ultimul in aceasta cauza, in care Voiculescu a formulat recurs impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti, care a dat castig de cauza Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii - Dan Voiculescu a incercat sa depuna la dosar o cerere de interventie in care sustinea ca ar fi fost obligat sa colaboreze cu Securitatea. Cererea de interventie, prezentata de avocatul lui Voiculescu magistratilor, era sustinuta de Constantin Ciubotaru, fost sef al politicianului la Intreprinderea de Comert Exterior Vitrocim. Marturia lui Ciubotaru il disculpa, practic, pe Voiculescu de colaborarea cu Securitatea. Magistratii i-au respins insa demersul pe motiv ca acesta este tardiv si nu serveste cu nimic cauzei. Magistratii au ramas in pronuntare, urmand sa dea verdictul (sa pronunte hotararea definitiva si irevocabila) peste doua saptamani, scrie EVZ.

politic showFoto: Colaj foto

Portretul-robot al noului premier. Un lider politic, chiar sef de partid, un independent, un tehnocrat. Dincolo de aceste variante vehiculate in ultimele zile, viitorul premier trebuie sa indeplineasca o serie de criterii destul de drastice si se va lovi de multe pretentii si termene limita. Presupunand ca presedintele Traian Basescu va reusi sa-si impuna strategia in fata parlamentarilor si a liderilor centrali ai PDL, iar premierul Emil Boc va demisiona din fruntea Guvernului, ramane intrebarea: "Ce profil trebuie sa aiba viitorul prim-ministru si, odata stabilit acesta, cine se incadreaza in tipar?" Misiune deloc simpla daca luam in calcul suma de conditii si termene-limita ce vor fi impuse sefului Executivului atat de catre democrat-liberali, cat si de partenerii de guvernare ai acestora. Pana acum, putinii lideri ai PDL care s-au pronuntat public in favoarea schimbarii lui Emil Boc din fruntea Guvernului au vorbit despre "un tehnocrat, cu un puternic profil de economist si cunoscator al mediului de afaceri" (Sulfina Barbu) si de "o formula in care sa-i facem pe romani sa vada mai repede lucrurile pozitive pe care le facem" (Elena Udrea), scrie Romania Libera.

Sondajele lui Basescu: "N-am altul, decat acest partid. Increderea e de 11%. Cum ajung la 30%?!" Principala tema de casa pe care Traian Basescu le-a dat-o pedelistilor este "soarta" premierului Boc. In intalnirea pe care a avut-o marti cu parlamentarii democrat-liberali, presedintele le-a spus raspicat ca guvernul nu mai poate continua dupa acelasi tipar ca pana acum. "Nu va faceti ca nu stiti, marea dezbatere si in afara partidului, si in interiorul partidului este 'dom'le ce ne facem cu Guvernul?' ca premierul Boc nu mai este agreat de populatie, nu mai aduce voturi, deci stiti acest lucru... Ne lansam intr-o demagogie daca nu raspundem exact subiectului, iar a raspunde subiectului inseamna o decizie", le-a spus Basescu pedelistilor, traducandu-le acestora concluziile la care a ajuns in urma discutiilor cu sefii filialelor din teritoriu: "Ceea ce eu am discutat cu presedinti de organizatii judetene a fost: care este calea. Plecand inclusiv de la premisa unui nou premier cu un nou Guvern ca solutie de relansare a increderii", scrie Gandul.

Cristian Preda: Macovei l-ar putea inlocui pe Boc. Discutia privind sefia Guvernului i-a bagat in ceata pe cei mai multi lideri ai PDL, care vor analiza variantele existente pana la Consiliul National de Coordonare (CNC). Solutia relansarii guvernarii ar fi, in opinia europarlamentarului Cristian Preda, numirea Monicai Macovei in locul premierului Emil Boc. Lipsa de credibilitate a premierului, care afecteaza si increderea de care se bucura seful statului, este primul argument invocat de europarlamentarul PDL Cristian Preda in favoarea "debarcarii" lui Emil Boc de la Palatul Victoria. "Daca accentuam starea si relativizam, folosind diverse tertipuri, cum ar fi asteptarea Congresului UDMR, nu vom scapa din aceasta situatie. Am putea sa gasim imediat in PDL pe cineva, cum ar fi Monica Macovei, spre exemplu, care se bucura de mult mai multa incredere publica decat Emil Boc", a explicat Cristian Preda, citat de Adevarul.

In editorialul "Cum a devenit Isarescu dusmanul Romaniei", Cristian Campeanu: "Ideea unui premier "independent" sau "tehnocrat" - s-o numim generic "optiunea Isarescu" - a fost denuntata violent de intreaga clasa politica, de televiziunile mogulizate, dar si de o buna parte a comentatorilor fara afilieri evidente. Un efort atat de mare de a prezenta o solutie benefica drept un dezastru e semn de panica. Ca Guvernul Boc si-a pierdut credibilitatea este un loc comun. Este adevarat, a luat masuri nepopulare, precum celebrele taieri de salarii si reduceri de personal, si a fost supus unui tir neintrerupt de atacuri nedrepte, ba chiar murdare, din partea televiziunilor mogulizate, dar, in pofida acestora, si-a pierdut credibilitatea aproape in intregime pe mana sa: nu ca nu a luat "masuri de relansare economica", un repros demagogic, ci pentru ca a actionat haotic, cu ezitari, reveniri si cedari inacceptabile, ca si cum ar fi facut-o fara sa stie ce face, de fapt, si cu inima indoita. In al doilea rand, s-a aratat tolerant in raport cu practicile corupte si clientelare din propriul partid intr-un moment in care cerea sacrificii din partea populatiei, semn de slabiciune morala, daca nu de duplicitate crasa". Integral in Romania Libera.

In editorialul "In PDL mocneste "Revolutia de iarba", Silviu Sergiu scrie: "Pierde sau nu presedintele Traian Basescu controlul asupra PDL? Aceasta intrebare legitima a devenit retorica dupa interventia publica a deputatului PDL de Iasi, Nicusor Paduraru. El i-a spus lui Traian Basescu ca in preajma lui "nici iarba nu creste". Cateva precizari sunt necesare pentru a intelege contextul in care s-a produs acest incident deloc minor. Din 2008 si pana in prezent, deputatul Nicusor Paduraru a avut doar 7 declaratii politice in Camera Deputatilor si 12 intrebari si interpelari. A compensat, e drept, cu cele 58 de propuneri legislative. Totusi, cand un deputat cu o notorietate minuscula ii cere socoteala sefului statului nu poti sa nu te intrebi cat de adanca este aceasta ruptura. La o prima evaluare, raspunsul este: foarte adanca". Integral in EVZ.