"Paravanghelie" cu purcelusi de lapte si pulpe de rata de ziua primarului de la sectorul 5: "Vreau sa-mi schimb look-ul". Academicieni, sindicalisti, artisti, oameni de sport, ziaristi, politicieni au fost alaturi de presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, la implinirea a 43 de ani, din meniu nelipsind purcelusul de lapte, carnaciorii de casa, afumaturile, si fasolea batuta, puse la dispozitie de Mircea Dinescu. Marian Vanghelie a venit, luni dupa-amiaza, la restaurantul Taverna Sarbului, care a gazduit petrecerea de ziua sa, foarte bine dispus, el marturisind ziarstilor ca, la cei 43 de ani, nu a imbatranit, ci este mai puternic decat oricand, fiind chiar intr-un proces de "rebranduire". "Imi doresc sanatate. Celelalte vin incet si sigur fara nicio problema, daca esti atent si nu te grabesti. In viata nu trebuie sa te grabesti. Trebuie sa fii echilibrat si vin toate de la sine, si functiile vin. Toate vin, daca esti natural, cum sunt eu natural ca branza de oaie, va asigur ca si functiile si pozitiile vin de la sine. Important e sa fii natural", a spus Vanghelie, citat de Gandul.

politic showFoto: Colaj foto

"Dreptaciul" Antonescu loveste cu stanga in Boc. Seful PNL e de acord cu sindicatele, spunand ca nu vrea "sa inghita" Codul Muncii cum doreste Boc. Vosganian: cand ameninti cu disponibilizari, nu vii cu o lege care vulnerabilizeaza salariatul. Cu Emil Boc plasat in rolul de sperietoare pentru angajati, liderii opozitiei incearca sa profite electoral din angajarea raspunderii guvernului pe noul Cod al Muncii. Motiunea de cenzura pe care o vor depune in urma asumarii reprezinta insa si primul test politic al Uniunii Social Liberale, pusa in situatia de a dovedi ca PNL si PSD isi pot "asorta" viziunile doctrinare. Primii dispusi la concesii par sa fie liberalii, care puncteaza la imagine chiar in tabara PSD-istilor, cu ajutorul sindicatelor, scrie EVZ.

PDL isi va asuma raspunderea miercuri, in fata UDMR, pe Legea Statutului minoritatilor. Premierul Emil Boc a anuntat, luni, ca PDL va semna - cel mai probabil, miercuri - impreuna cu UDMR si celelalte formatiuni aflate la putere protocolul coalitiei de guvernare. La Congresul de la Oradea, maghiarii au declarat ca vor stabili termene concrete pentru adoptarea actelor normative prevazute in document, printre acestea aflandu-se Legea Statutului minoritatilor si Legea reorganizarii regiunilor de dezvoltare, extrem de importante pentru politicienii maghiari. Doar doua zile au mai ramas pana cand PDL va fi nevoit, in incercarea de a pastra la putere actuala formula politica, sa dea asigurari partenerilor unguri ca vor sustine in Parlament doua dintre legile extrem de importante pentru politica UDMR - Legea Statutului minoritatilor si Legea reorganizarii regiunilor de dezvoltare. Miercuri va fi semnat la Bucuresti protocolul coalitiei, care prevede, intre altele, termene exacte pana la care legile vor fi adoptate, scrie Gandul.

230 RON/noapte/parlamentar. Camera incepe negocieri pentru cazarea deputatilor la hotel in acest an. Secretarul Camerei Deputatilor Dumitru Pardau (PDL) a anuntat, luni, ca Biroul permanent al Camerei a aprobat un memorandum intern privind demararea negocierilor pentru cazarea deputatilor la hotel in Bucuresti, in perioada 1 martie - 31 decembrie 2011. In memorandumul intern se propune posibilitatea ca deputatii sa poata opta sa se cazeze si in alte unitati hoteliere decat SC Bucuresti Turism SA, "cu conditia ca tariful de cazare ce le va fi ofertat sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel negociat si contractat cu SC Bucuresti Turism SA pentru unitatea de cazare <>", scrie Gandul.

Vanghelie despre relatia sa cu Sorin Oprescu: "Este un cordial spre mangleala". Asa a definit primarul sectorului 5 legatura sa cu edilul sef al Capitalei. Referitor la Sorin Oprescu, Vanghelie a spus ca relatia sa cu acesta este, "intr-un anumit sens" - cordiala. "Este un cordial spre mangleala. Stiti ce este mangleala? Superlativul de la cardeala, iar acesta nu este un termen inventat. Umblu cu DEX-ul la mine. Si ma ajuta si fata sa pronunt acest termen" a explicat Vanghelie. Ulterior, el a evitat sa confirme definitia cardelii (furt, bataie n.r.) "E o chestie nedefinita", a afirmat Vanghelie. "Cum sa comentez eu daca este vorba de furaciune sau bataie?". Social-democratul a recunoscut ca si-ar dori sa candideze la Primaria Capitalei, dar pentru asta trebuie ca si bucurestenii sa il doreasca primar. "Daca ar fi dupa Ponta si Iliescu, e clar ca n-as putea candida. Dar eu cred ca mai important este ce-si doresc bucurestenii", a mai comentat edilul sectorului 5, citat de Adevarul.

In editorialul "De ce tolereaza guvernele Romaniei sifonarea a 220 de milioane de euro de la Hidroelectrica?", Sorin Ionita scrie: "Ce-s 220 de milioane de euro la o casa mare? Bani de alune, da-i in ma-sa, nu merita deranjul nici sa discutam despre ei, daramite sa miscam ceva. Cam asa merge treaba la Hidroelectrica, compania de stat care gestioneaza potentialul de energie hidro al Romaniei. Cei 220 de milioane de euro reprezinta profitul suplimentar pe care compania trebuia sa-l faca in 2009, dar nu l-a mai facut, dupa cum arata o analiza inclusa in raportul anual SAR, lansat saptamana trecuta. Si de ce nu l-a mai facut? Pai, fiindca a preferat sa-l lase altora, ca nu cumva acest profit sa ajunga jumatate la bugetul de stat, iar cu cealalta jumatate sa se inceapa super-urgenta investitie in hidrocentrala de la Tarnita, de care avem nevoie ca de aer pentru echilibrarea sistemului energetic (pentru atenuarea varfurilor de consum; pentru cand vom avea in sistem surse eoliene fluctuante etc). Nu e mai misto sa stai cu ochii la stele si sa plangi dupa bani de la buget? Sau sa visezi la fantomatici investitori straini, care nici vorba sa apara atata vreme cat se tolereaza de la varf capusarea la greu a companiei, in unul dintre cele mai vizibile exemple de management public intentionat defectuos, durand de ani de zile?". Integral in EVZ.

In editorialul "Basescu are alte <>. Oare vor straluci?", Ioana Campean scrie: "Dupa ce a criticat tripleta BVB, spunand ca "stelele" partidului nu fac nimic pentru imaginea PDL, Traian Basescu aduce noi "stele" in Modrogan, a caror ascensiune spre conducerea formatiunii democrat-liberale pare a fi intrat in linie dreapta. "Niciodata nu raman fara solutii", spunea Traian Basescu in urma cu cateva zile, tocmai cand parea a fi scapat din mana fraiele PDL, pentru ca, desi a cerut inlocuirea lui Emil Boc de la sefia Guvernului, acesta nu se da dus. "Deocamdata", ar raspunde fidelii sefului statului. Si iata ca imediat dupa incheierea Congresului UDMR - termenul avansat chiar de Basescu pentru reluarea discutiilor din PDL pe tema relansarii increderii in partid si in Guvern - liderii democrat-liberali au avut o sedinta lunga, duminica seara, in Modrogan, la care au fost prezente si personaje ce pana acum pareau a avea doar rolul de carcotasi pe blog". Integral in Gandul.

In editorialul "De ce curatenia din vami se va opri aici", Gabriel Bejan scrie: "Exercitiu de imaginatie: cum ar fi daca in Romania sefii institutiilor publice nu ar mai fi numiti exclusiv pe criterii politice? Majoritatea dintre noi am trai mai bine, in timp ce armate de politicieni s-ar zvarcoli in chinuri. Iata de ce nici un partid nu-si doreste cu adevarat depolitizarea. Toti sefii de vama anchetati de procurori in ultimul timp au fost numiti pe criterii politice. Nu au dat concurs pentru functie, nu s-au remarcat pentru calitatile manageriale deosebite, ci exclusiv pentru legaturile stranse cu politicienii influenti. Cornel Costea, seful Vamii Ploiesti, a sarit in cateva luni de la postul de simplu inspector la ANAF Bucuresti la cel de sef de vama, fiind sustinut de senatorul UNPR Sorin Chivu si protejat de prefectul de Prahova, Adrian Dobre. Costea s-a folosit de practica delegarii pe functie, foarte raspandita in institutiile publice, prin care se ocoleste organizarea unui concurs, numind temporar un sef si prelungindu-i mandatul de cate ori este nevoie. Nu avem aici nici o surpriza". Integral in Romania Libera.