O noua infrangere pentru reformatorii PDL. Presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, a declarat, vineri, dupa sedinta Colegiului Director al formatiunii, ca liderii democrat-liberali au stabilit ca derogarea de la criteriul vechimii pentru cei care candideaza sa fie acordata personal, si nu prevazuta in statut. "Am fost de acord ca aceasta derogare sa fie data de Colegiul Director celor care doresc sa conduca o motiune. Aceasta derogare se da personal (...) Ea se da nominal celor care doresc sa candideze", a spus Elena Udrea. Ea a apreciat ca despre derogare nu se precizeaza in statut pentru ca acel document "este pentru mai multi ani, nu e doar pentru alegerile din luna mai". Anterior, surse democrat-liberale declarasera, ca membrii Colegiului Director al PDL au decis ca derogarea de la criteriul vechimii necesare in formatiune pentru cei care candideaza la functiile de conducere sa poata fi facuta la cerere. Vicepresedintele PDL Cezar Preda declarat, vineri, inainte de sedinta, ca derogarile de la criteriul vechimii in partid pentru candidaturile la functii de conducere trebuie sa fie "individuale", si nu prevazute in statutul formatiunii, scrie Romania Libera.

politic showFoto: Colaj foto

PDL a scos din statut "gascuta" si criteriile de integritate ale reformistilor. Democrat-liberalii i-au dat satisfactie presedintelui Traian Basescu, care le-a reprosat ca au transformat partidul intr-o "gascuta" si au decis in aceasta seara, in Colegiul Director, ca echipa de conducere sa nu fie aleasa la pachet. Asftel, prim-vicepresedintii si secretarul general care ar fi trebuit, potrivit modificarii statutului, sa fie alesi in echipa cu presedintele, odata cu votarea unei motiuni, vor fi decisi acum uninominal. Daca criticile lui Basescu i-au sensibilizat, PDL-istii n-au mai fost atat de maleabili cand a venit vorba de criteriile de integritate propuse de tripleta Monica Macovei - Cristian Preda - Sever Voinescu. La vot, singurul care i-a sustinut pe reformisti a fost premierul Emil Boc, ceilalti democrat- liberali pronuntandu-se impotriva suspendarii din partid a celor care au dosare penale trimise in instanta. Ca un gest de bunavointa fata de reformisti, propunerile lor vor face obiectul unui cod de etica, fara a figura in statut. Ca bonus s-a decis introducerea in statut a institutiei autosuspendarii din partid. "Au existat discutii cu argumente de toate felurile. A ramas ca, in ceea ce priveste partea de sanctiuni, s-a optat catre actualul statut al PDL, care este cuprinzator si alte drepturi urmeaza sa fie reglementate in acest Cod etic, care este o premiera pe scena politica romaneasca si care arata ca PDL, spre deosebire de alte partide, are o preocupare foarte serioasa pentru aceste lucruri", a declarat, la finalul sedintei Colegiului Director, purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, scrie EVZ.

Robert Negoita (PSD): Mi s-a cerut spaga 500.000 euro de la ANAF. Vicepresedintele PSD Robert Negoita a declarat, joi, ca in august 2009 i s-a solicitat, prin intermediul unui cunoscut si a altor persoane, spaga de 500.000 euro de la ANAF, "pentru a nu avea probleme" cu apartamentele construite. Negoita a afirmat ca in august 2009 i s-a solicitat de catre ANAF mita de 500.000 de euro pentru a nu avea "probleme" cu plata TVA pentru locuintele pe care le-a construit ca persoana fizica. "Un cunoscut m-a contactat, m-am intalnit cu el si au venit si alte doua persoane. Mi-au soptit ca ar fi bine sa dau o spaga ed 500.000 de euro la ANAF, ca sa nu am probleme cu TVA-ul pentru apartamentele pe care le-am construit. I-am trimis instantaneu la plimbare, pentru ca in perioada in care au fost construite, 2005-2007 nu exista reglementare si persoanele fizice nu plateau TVA", a declarat el. Negoita a evitat sa dea nume, afirmand ca poate recunoaste persoanele prin intermediul carora i s-a solicitat mita, scrie Gandul.

Mugur Mihaescu: "N-am ajuns sa ma garanteze Vanghelie". Actorul Mugur Mihaescu, cunoscut de toata lumea sub pseudonimul "Garcea", a fost ales in functia de presedinte al Partidului Verde, iar joi a sustinut prima conferinta de presa in calitate de om politic. Mihaescu si-a inceput discursul precizand ca a incercat sa rada de Garcea, dar acesta conduce tara de 20 de ani si se regaseste in toate domeniile. "Garcea e de 20 de ani in politica si conduce tara. Pe el il vedeti pe strada, in orice functie, ca este la vama, ca este in sistemele de control sau mai stiu eu unde. Scena politica din Romania nu a fost cu nimic mai prejos decat "Vacanta Mare", a spus Mugur Mihaescu. Actorul a adaugat ca nu a intrat in politica pentru a se imbogati, deoarece are destui bani, si ca nu doreste sa aiba experienta politica. "Sunt aici pentru ca nu suport politica, urasc ceea ce mi se intampla de 20 de ani de zile. Daca a avea experienta politica inseamna a-mi baga rudele in functii de conducere si a avea rezultatele din jur, vreau sa mor fara experienta politica. Experienta lor politica este o rusine, n-am ajuns sa ma garanteze Vanghelie", a declarat acesta. Noul presedinte al Partidului Verde a spus ca nu va candida la presedintie sau la primaria Capitalei si ca partidul condus de el nu se va alia cu alte partide. "Nu vreau sa candidez la nimic, dar pot sa-l ajut pe Oprescu, pentru ca imi place ca omul asta construieste", a incheiat Mugur Mihaescu, citat de Adevarul.

In editorialul "Ce ar trebui sa invete PDL-istii de la Adrian Nastase", Dan Cristian Turturica scrie: "In timp ce presedintele Romaniei se pregatea sa participe, la Helsinki, la reuniunea la nivel inalt a Partidului Popular European pentru a discuta pachetul global de masuri pentru asigurarea stabilitatii financiare si a cresterii economice, liderii mai mari si mai mici ai partidului-frate din Romania, PDL, se concentrau pe propria lor problema arzatoare: retezarea din fasa a dreptului membrilor grupului reformist de a spune cum vad ei viitorul formatiunii din care fac parte. Dar pentru ca participarea lui Traian Basescu la Summitul PPE ne-a amintit acest detaliu pe care multi lideri PDL il trec cu vederea, si anume ca sunt membri cu drepturi, dar si obligatii depline ai unei familii politice mai largi, serioase si respectabile, pentru care criteriile de integritate nu sunt o vorba goala, poate ar trebui sa ne amintim si motivul pentru care nu doar PDL a fost acceptat in cel mai important partid european, dar pentru care si Romania a devenit membra UE. Si anume, ca tara asta sa devina cu adevarat o parte integranta a lumii civilizate si dezvoltate". Integral in Romania Libera.

In editorialul "Pe cand si despagubiri pentru disidenta lui Dan Voiculescu?", Vlad Stoicescu scrie: "Dupa rezistenta prin cultura, un nou tip de impotrivire se naste prin Dan Voiculescu: disidenta prin participare directa. Daca s-ar fi nascut in Germania imperiala, la inceputul secolului trecut, Dan Voiculescu ar fi ajuns la maturitate un Carl Krauch visandu-se Claus von Stauffenberg. Un industrias, carevasazica, implinindu-si visul capitalist in cel de-al Treilea Reich. Un profesor apreciat in mediul universitar berlinez, obligat sa-si castige painea peste cadavre, dar visand noaptea - acolo unde nici macar cele mai feroce dictaturi nu pot patrunde - ca tiranul va cadea. Astfel isi va fi justificat peste ani propria drama - aceea de a fi fost colaborator al regimului, unul animat insa de idealuri si valori anti. Pentru ca nu s-a nascut, totusi, in Germania imperiala, si nici n-a trait in cea nazista, Dan Voiculescu a ajuns doar un Felix printre nefericitii Romaniei ceausiste: visandu-se disident, s-a trezit iesindu-i pasenta. Gata, pe vremuri, sa livreze valuta unei dictaturi care-si infometa supusii, Dan Voiculescu e dispus sa vorbeasca astazi doar despre cum 'a ajuta pe cineva inseamna a-i schimba destinul'. Nu si despre cum a turna pe cineva poate fi o deviere a destinelor la fel de eficienta". Integral in EVZ.