Politic Show: Victor Ponta si Crin Antonescu i-au copiat Codul lui Boc; Vasile Blaga: "Macovei si Preda nu iau nici 1%"; Cristian Preda: PDL a luat distanta fata de Basescu, deranjat de propunerea cu premier tehnocrat
Vasile Blaga: "Macovei si Preda nu iau nici 1%". Un reporter incognito RL a sunat mai multi lideri de la centru ai PDL si, pretinzand ca este membru al unei organizatii locale, i-a intrebat daca exista pericolul scindarii partidului. "Numele meu este Ionut Haralambie, sunt membru de-al dumneavoastra din 1992. Spuneti-mi, va rog frumos, suntem trei pensionari aicea pe-o banca: domne', se scindeaza partidul asta cu nebuna de Macovei si Preda ala?" Acesta a fost pretextul cu care am stat de vorba, la telefon, cu vicepresedintelui PDL, Sorin Frunzaverde. "Nu se scindeaza partidul. Sunati-ma maine dimineata la ora 10 si va spun mai multe, bine?", ne-a raspuns liderul PDL. Vasile Blaga a spus: "Nu draga, stai linistit ca ei nu iau nici 1%. Te pup". La sedinta Consiliului National de Coordonare de sambata, democrat-liberalii au respins aproape in unanimitate criteriile de integritate in partid sustinute de Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu. Acestea prevedeau suspendarea automata din partid a membrilor trimisi in judecata. Unii dintre liderii cu vechime ai partidului i-au luat chiar peste picior pe initiatorii acestui proiect. Din cauza disensiunilor aparute, dupa sedinta de sambata au aparut zvonuri referitoare la o posibila sciziune a PDL si la faptul ca aripa reformatoare planuieste sa dea nastere unei noi formatiuni politice, scrie Romania Libera.
Elena Udrea vrea ca Romania sa fie vizitata de cat mai multi arabi. Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului a vorbit marti, in cadrul Forumului Consiliului de Cooperare al Golfului - Romania - Bucuresti: Oportunitati de Afaceri in Europa Centrala si de Sud, despre posibilitatea Romaniei de a deveni o atractie turistica pentru statele arabe. Udrea a declarat ca isi doreste ca tarile din zona Golfului sa se implice in programele dezvoltate de catre ministerul pe care il conduce, deoarece in Romania exista o traditie in schimbul de experienta si incheierea de parteneriate cu tarile din Golf. "In calitate de turist, pana sa fiu ministru, am vazut ca tarile din Golf merita vizitate si dupa ce delegatia se va incheia, sper ca si dansii vor spune acelasi lucru despre Romania", a spus aceasta, citata de Adevarul.
Vasile Blaga ii trage scaunul de sef al PDL lui Emil Boc. Vasile Blaga nu mai asteapta ca Emil Boc sa-si formalizeze intentiile in PDL si face prima mutare. Secretarul general al democrat-liberalilor isi va anunta oficial, saptamana viitoare, dupa motiunea de cenzura, intrarea in cursa pentru sefia partidului, au declarat pentru EVZ surse din PDL. De altfel, astazi el a deschis lista celor 35 de semnaturi pentru sustinerea motiunii cu care va candida la congresul din mai.In spatele lui Blaga se aliniaza greii partidului, multi dintre ei la pachet cu organizatiile pe care le conduc - Adriean Videanu, Radu Berceanu (Dolj) , Liviu Negoita, Ioan Oltean (Bistrita), Cezar Preda (Buzau), Gheorghe Albu. De asemenea, alaturi de secretarul general al PDL o serie de new-entry-uri in tabara democrat-liberala cum ar fi Gheorghe Flutur (Suceava), venit pe filiera PLD, sau europarlamentarul Traian Ungureanu. De altfel, sustinerea lui Blaga in filiale este foarte mare, acesta putandu-se baza si pe majoritatea voturile la congres venite din Alba, Bihor, Braila, Ialomita. Maramures, Olt, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Teleorman, Timis, Tulcea, Gorj, Vrancea, precum si din sectoarele 1, 3, 4 si 5 ale Capitalei, scrie EVZ.
Cristian Preda: PDL a luat distanta fata de Basescu, deranjat de propunerea cu premier tehnocrat. Europarlamentarul PDL Cristian Preda apreciaza, intr-un interviu pentru Revista 22, ca in acest moment exista o distanta luata de PDL fata de Traian Basescu, partidul fiind probabil deranjat sau chiar nemultumit de faptul ca i s-a propus alternativa unui premier tehnocrat. "Parerea mea este ca in acest moment exista o separatie, exista o distanta luata de PDL fata de presedinte, care a fost probabil deranjat, daca nu chiar nemultumit, de faptul ca i s-a propus alternativa unui premier tehnocrat. Si e vorba de asemenea de un partid in care cautarea unui lider veritabil a fost abandonata in favoarea unui soi de solutie de supravietuire, pentru termenul scurt al alegerilor de la anul, in care, in mod foarte clar, teritoriul va conta. Asta e si cauza, laitmotivul multora dintre discursurile din CNC, ca suntem un partid al primarilor", a declarat Preda, citat de Gandul.
In editorialul "Cum poate salva Basescu partidul Emo", Sabina Fati scrie: "PDL se autoflageleaza in public: accepta o dezbatere publica despre coruptia din partid, dar prefera sa o conserve si sa-i linseze pe cei care credeau in utopia curateniei, in vreme ce Traian Basescu urmareste circul de la distanta si se pregateste sa salveze partidul asa cum este, cu baroni si cu dosarele lor cu tot. Incapabil sa-si proiecteze viitorul, sa-si gaseasca rostul si sa-si identifice un lider care sa scoata partidul din starea de mahmureala prelungita, PDL a devenit depresiv si este pe cale sa se sinucida. <<Suntem toti emo>>, a spus ironic europarlamentarul Traian Ungureanu in fata reprezentantilor PDL, asezandu-se la jumatatea drumului dintre reformisti si ceilalti, cu gandul ca are mai putin de castigat de la primii si ca ar fi mai bine sa fie in balansoarul celor care vor avea puterea partidului. Provenit dintre <<intelectualii presedintelui>>, Ungureanu s-a acomodat mai repede decat ceilalti cu partidul si incearca sa joace rolul celui care face jonctiunea dintre elita intelectuala si activul PDL, de aceea atrage atentia ca <<problema relatiilor cu Traian Basescu este reala>> si ca democrat-liberalii <<nu trebuie sa intre in campania electorala cu un partid rupt de Basescu>>". Integral in Romania Libera.
In editorialul "Partidul Ne-Liberal", Grigore Cartianu scrie: "Discutiile pe marginea noului Cod al Muncii au aratat care este diferenta dintre vorbe si fapte. Dintre politicieni si oameni de afaceri. Dintre demagogie si responsabilitate. Dintre populism liberal si gandire liberala. Da, despre liberalism este vorba. Avem o Romanie cu inflatie de partide liberale, dar cu deficit de masuri liberale. In campaniile electorale din 2008 si 2009, Partidul National Liberal (PNL) si Partidul Democrat Liberal (PDL) - care au guvernat separat dupa ce guvernasera impreuna - s-au intrecut in masuri anti-liberale. In plina criza economica, unii mareau salariile bugetarilor cu 50%, altii gonflau pensiile cu 50%. N-aveau bani, dar nici nu-i interesa. Goana dupa voturi justifica orice nebunie. Cum populismul nu tine insa de foame, Guvernul Boc n-a mai putut juca multa vreme farsa bunastarii. Si atunci, mai mult de nevoie decat de voie, a trecut la redefinirea Romaniei. Legea unica a salarizarii bugetarilor. Legea pensiilor. Legea educatiei. Noi Coduri penale si civile. Noul Cod al Muncii. Si vartejul schimbarilor nu se opreste aici". Integral in Adevarul.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”