Udrea ii preda Bucurestiul lui Boc. Sectoarele ataca cu Blaga. Sefa PDL Bucuresti si-a chemat filiala la ordine ca sa-si declare sustinerea politica a premierului. Sectoarele 1, 3, 4 si 6 au rupt randurile, mizand pe secretarul general al partidului.Dupa ce s-a pozitionat public in tabara lui Emil Boc, sefa PDL Bucuresti, Elena Udrea, n-a mai asteptat un anunt oficial si depunerea motiunilor pentru Congres si si-a chemat organizatia la ordine. Filialele de sector nu s-au aliniat insa directiei de la varf, Bogdan Cantaragiu (sectorul 1), Silvian Ionescu (sectorul 3), Romeo Raicu (sectorul 4) si Cristian Poteras (sectorul 6) votand pentru sustinerea secretarului general al PDL, Vasile Blaga, scrie EVZ.

politic showFoto: Colaj foto

Cine mai ramane alaturi de Blaga? Dupa motiunea de cenzura, Emil Boc si sustinatorii sai se pot concentra acum pe lupta pentru sefia PDL, impotriva lui Vasile Blaga. Prima runda: sedinta de astazi a Comisiei de organizare a Conventiei din 14 mai, sedinta in care balanta poate fi inclinata prin calcule matematice. Daca la sfarsitul saptamanii trecute, actualul lider al democrat-liberalilor era cotat cu sansa a doua in lupta pentru sefia PDL, situatia s-a schimbat radical in ultimele zile. Dupa ce nume importante, precum Gheorghe Flutur, au dezertat din tabara lui Blaga, Boc poate numara de partea sa 30 de filiale dintr-un total de 48, scrie Romania Libera.

Cezar Preda: Trebuia sa apara Basescu la TVR sa spuna cu cine tine in PDL si noi sa ne asumam. Traian Basescu are dreptate cand spune ca s-a furat startul in cursa pentru sefia formatiunii, a afirmat vicepresedintele PDL Cezar Preda, adaugand ca era nevoie sa apara Traian Basescu la TVR "sa spuna cu cine tine, iar PDL sa-si asume". "Are dreptate cand spune ca s-a furat startul la alegeri, trebuia sa apara domnia sa pe TVR sa spuna cu cine tine si sa ne asumam", a apreciat Cezar Preda. Vicepresedintele PDL afirma ca nu a furat startul pentru ca a semnat luni dimineata pentru sustinerea lui Blaga in cursa pentru sefia PDL. "Eu am semnat ieri dimineata, eu n-am furat niciun start", a spus Cezar Preda, citat de Adevarul.

Antonescu nu se leapada de Voiculescu. Liberalii au respins, astazi, propunerea senatorului PNL Raymond Luca de retragere a sprijinului politic lui Dan Voiculescu, dupa verdictului instantei de colaborare cu Securitatea. Singurul care a votat "pentru" aceasta idee a fost chiar initiatorul. "In consecinta, din punctul meu de vedere, subiectul este inchis", a spus Crin Antonescu, presedintele PNL, dupa sedinta Delegatiei Permanente in care s-a votat propunerea lui Raymon Luca, de altfel un contestatar al aliantei liberalilor cu PC, fondat de Dan Voiculescu. Dupa verdictul de colaboare cu Securitatea pe care l-a primit saptamana trecuta Dan Voiculescu, mai multi liberali, printre care deputatii Adriana Safatoiu si Ludovic Orban, dar si senatorul Varujan Vosganian, cereau o "discutie serioasa" in partid despre "cazul Voiculescu", scrie EVZ.

Vasile Blaga il contrazice pe Basescu: "Nu am auzit cand s-a fluierat startul. Boc si-a anuntat primul candidatura, eu am fost al doilea". Acuzat de presedinte ca "a furat startul" la alegerile interne, Vasile Blaga i-a raspuns, marti, lui Traian Basescu: "Nu am auzit cand s-a fluierat startul. Domnul Boc si-a anuntat primul candidatura, eu am fost al doilea". Vasile Blaga a declarat, pentru gandul, ca sprijinul pe care Traian Basescu i-l acorda lui Emil Boc nu ii va crea un dezavantaj in competitia electorala. "Eu am respectat toate procedurile statutare. Dupa CNC-ul de sambata, cand s-a stabilit data alegerilor, aveam dreptul conform statutului sa incep discutiile. Eu joi am inceput discutiile cu colegii. La reuniunea de duminica domnul Boc si-a anuntat primul candidatura, iar eu am fost al doilea. Cam asta a fost ordinea. Nu cred ca ma dezavantajeaza faptul ca presedintele a declarat ca-l sustine pe domnul Boc, domnul presedinte are dreptul sa aiba o opinie", scrie Gandul.

Demisia lui Emil Boc vazuta de consultantii politici. Sfaturi politice pe gratis pentru premierul Romaniei. Ziarul "Puterea" a chestionat mai multi consultanti si analisti politici si le-a pus urmatoarea intrebare: "Daca ati fi consultantul lui Emil Boc, l-ati sfatui sa-si dea demisia dupa motiunea de cenzura?". Vasile Dancu, Alfred Bulai, Dan Andronic, Bogdan Teodorescu si Adriana Saftoiu au raspuns. Iar opiniile lor au fost impartite. Unii au spus ca da, lui Boc i-ar fi utila din punct de vedere politic o demisie, altii, in schimb, au raspuns ca nu - o demisie nu i-ar folosi la nimic lui Emil Boc. Reamintim ca premierul cocheteaza de ceva vreme cu ideea demisiei in scopul recastigarii de catre PDL a electoratului pierdut in urma masurilor guvernamentale dure. In lumea politica se vorbeste chiar ca Emil Boc ar putea parasi sefia Guvernului la scurt timp dupa motiunea de cenzura dezbatuta ieri. Alfred Bulai, Bogdan Teodorescu si Adriana Saftoiu sunt cei care afirma ca demisia nu i-ar fi benefica lui Emil Boc din punct de vedere politic. Vasile Dancu si Dan Andronic spun, in schimb, ca daca premierul ar demisiona ar face o mutare politica buna, scrie Puterea.

Antonescu, lui Boc si ministrilor sai: Sunteti ingrozitor de caraghiosi! Presedintele PNL, Crin Antonescu, le-a tansmis de la tribuna Parlamentului ministrilor si premierului Emil Boc "batjocoresc Romania cu zambetul pe buze" si ca "sunt caraghiosi". "Vorbiti des si cu pofta, domnule prim-ministru, despre socialism si despre populism. Despre socialism ati mai vorbit si alta data, cand erati mult mai tanar, tot cu pofta, dar nu in gluma. Despre populism ati deprins repede si bine sa vorbiti mai recent. Eu cred ca are dreptul sa vorbeasca despre populism si sa il acuze o persoana care nu a mintit in campaniile electorale, cineva care nu conduce un Guvern sau un partid ai carui membri se imbuiba fara retinere din banii publici", a sustinut liderul PNL, dupa care a continuat: "Despre populism trebuie sa vorbeasca critic cineva care are o minima sensibilitate, care, intr-o tara de oameni din ce in ce mai tristi, nu rade intruna ca prostul. Si nu il am in vedere aici doar pe primul-ministru Traian Basescu, ci si pe primul-ministru Emil Boc", scrie EVZ.

Voinescu lauda "sacrificiul" lui Basescu de a renunta la un an de mandat, Cristian Preda spune ca presedintele a facut "o eroare de calcul". Deputatul PDL Sever Voinescu a declarat marti ca in ultimii 20 de ani nu a mai vazut un lider politic care sa faca sacrificiul de a renunta la un an de mandat, adaugand ca acest lucru arata importanta reformei constitutionale si spune ceva extrem de important despre Traian Basescu. "Mi se pare ca presedintele este extrem de responsabil cand abordeaza aceste chestiuni de reforma constitutionala. Nu am vazut pe scena politica in ultimii 20 de ani, cand pentru un proiect, un lider sa faca un sacrificiu de genul acesta, nu am mai vazut. Asta spune ceva extrem de important despre Traian Basescu, ca lider politic si de importanta acestui proiect de reforma constitutionala", a afimat Sever Voinescu, scrie Gandul.

Boc, despre posibilitatea ca motiunea de azi sa fie ultima din cariera: "Never say never". Emil Boc ia in calcul ca de maine sa nu mai fie premier. Cel putin asa a lasat sa se inteleaga inaintea dezbaterilor de astazi din Parlament, cand, intrebat de jurnalisti daca motiunea de cenzura este ultima din cariera sa de prim-ministru, a afirmat: "Never say never". Boc a evitat sa raspunda si la intrebarea daca va demisiona din postul de premier. "Nu vedeti ca ma duc sa promovez Codul Muncii punand pe masa Parlamentului mandatul in schimb? Cred ca asta spune totul de ceea ce am de facut", a spus Boc. Premierul si-a aparat Codul Muncii asumat, spunand si ca noua lege nu are nimic de-a face cu sclavagismul sau alte teorii ale sindicalistilor. "O sa le mai explic inca o data in plenul Parlamentului ca noul Cod al muncii nu are nimic de-a face cu sclavagismul, nu are nimic de-a face cu alte teorii lansate de sindicate, scrie EVZ.

In editorialul "Demisia lui Basescu: la ce foloseste?", Sabina Fati scrie: "De ce ar renunta presedintele la jumatate de mandat? Doar de dragul reformei constitutionale sau de teama ca nu va supravietui pana in 2014, cand ii expira termenul? Ar renunta Traian Basescu la putere pentru a lasa in urma lui o tara mai stabila sau mai degraba ar pleca de la Cotroceni din prea mult orgoliu, fiindca n-ar suporta sa vada ca pierde? Traian Basescu se afla in topul celor mai detestati politicieni ai momentului si e putin probabil sa-i creasca din nou cota, fara vreun eveniment special. De aceea strategiile sale de viitor sunt mai ales de supravietuire si de exit. De iesire din Palatul Prezidential la momentul hotarat de el, nu de inamicii sai, si eventual de abandonare a puterii in conditiile lui". Integral in Romania Libera.

In editorialul "Chestia Zilei", Cristian Tudor Popescu scrie: "Codul Muncii, Codul Sclaviei? Suna tare, dar cati dintre protestatari si inteleg ce striga? Sclavii erau obligati sa munceasca. Acest Cod al Muncii nu te obliga sa muncesti sau sa te faci ca muncesti, cum o facea Codul ceausist. El permite doar sa fii dat afara mai usor daca nu muncesti cum trebuie. Poti fi dat afara si daca muncesti cum trebuie, dar iti gasesti mai repede de lucru in alta parte". Integral in Gandul.

In editorialul "Acest curajos domn Crin", Grigore Cartianu scrie: "S-a intamplat a opta minune a lumii: legendarul absentagiu Crin Antonescu, marea speranta a liberalismului romanesc, a fost vazut ieri in Parlament. Prezenta sa a fost semnalata de surse bine informate, care nu vor sa-si decline identitatea. Socul a fost total, caci dl Antonescu trece pe la Senat mai rar decat Bin Laden pe la Al-Jazeera. Ajuns eroic la microfon, urmasul Bratienilor s-a ouat o margica. Adresandu-se prim-ministrului, Mr. Crin a spus: . Naucitor! Viitorul presedinte al Romaniei - a uitat pentru o clipa de incarcatura momentului, ca si de scopul prezentei sale la tribuna Parlamentului - tentativa de a dobori Guvernul Boc prin motiune de cenzura". Integral in Adevarul.