Scandal intre taberele Boc-Blaga pe titlurile motiunilor. Echipele celor doi candidati la sefia PDL, Emil Boc si Vasile Blaga, s-au incaierat ieri, acuzandu-se de plagiat in cazul titlurilor care, oricum, seamana izbitor. Daca "Romania dreapta, Romania puternica" este titlul motiunii premierului, Blaga a ales formula "Romania dreapta, Romania europeana", cu subtitlul "Cetateanul, beneficiarul dezvoltarii nationale si al integrarii europene". Dupa anuntul de ieri al viceprepresedintelui PDL Valeriu Stoica, ce a facut publica varianta aleasa de echipa premierului, astazi a iesit la atac vicepresedintele Cristian Boureanu, sustinatorul lui Blaga. "Titlul anuntat de Valeriu Stoica a fost una dintre variantele de lucru pentru titlul motiunii lui Blaga in focus-grupurile pe care le-am comandat acum doua saptamani", a acuzat Boureanu, sustinand, diplomat, ca de fapt este vorba de un "imprumut", scrie Adevarul.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Udrea: Ma angajez sa nu candidez pentru Bucuresti, daca asta credibilizeaza Legea Capitalei. Presedintele PDL Bucuresti Elena Udrea a afirmat joi seara ca se angajeaza sa nu candideze la Primaria Capitalei "indiferent ce s-ar intampla pana in 2012" daca acest gest ar face mai credibila sustinerea sa pentru Legea Capitalei. "Argumentele pe care le tot aud de la PNL si de la cei care se opun proiectului sunt ca Udrea intentioneaza sa controleze bugetul Capitalei. Asta ar insemna ca eu sa candidez la postul de primar general si sa si castig", a explicat Udrea, la B1. La comentariul realizatorului ca ar putea candida si castiga Primaria Capitalei, Udrea a comentat: "Poate candidez si poate castig, dar astazi va spun ca nu candidez la postul de Primar General si daca lucrul acesta face mai credibil demersul meu de sustinere a Legii Capitalei, declar acum ca ma angajez sa nu candidez la fotoliul de primar general indiferent ce s-ar intampla pana in 2012", scrie Romania Libera.

Ponta: Daca as ajunge premier al Romaniei, as putea sa cresc salariile profesorilor cu 50%. Victor Ponta, presedintele PSD, sustine ca guvernul Romaniei trebuie sa respecte decizia judecatoreasca de a plati profesorilor drepturile salariale castigate de acestia in instanta. De asemenea, Ponta crede ca din posibila ipostaza de premier al Romaniei, el ar fi in stare sa creasca salariile profesorilor cu 50%. "Orice decizie judecatoreasca trebuie respectata. Bugetul Romaniei este 32-33% din PIB, adica undeva la 32-33 miliarde de euro, deci cred ca as putea, daca as ajunge premier al Romaniei, sa cresc salariile acestor profesori cu 50%. Guvernul Romaniei trebuie sa-si onoreze obligatiile, iar hotararile instantei trebuie respectate, chit ca iei bani din alta parte si dai la profesori", a spus presedintele PSD, Victor Ponta, joi seara, scrie Adevarul.

Iliescu: Surdu a fost un intelectual deosebit, l-am cunoscut in 1975, la marile inundatii. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, si-a declarat regretul pentru disparitia lui Victor Surdu, precizand ca l-a cunoscut pe deputatul PSD inca din anul 1975, la inundatiile din Moldova, pe cand acesta era inginer agronom. Iliescu a declarat ca l-a cunoscut pe Victor Surdu in momentele dramatice de la inceputul lui iunie 1975, cand inundatii devastatoare au afectat Moldova. "Eu lucram atunci la Iasi si m-am cunoscut in acele momente dramatice cu Victor Surdu, care era inginer agronom la o comuna de pe malul Prutului, grav afectata de inundatii. Din cele peste 3.000 de hectare ale exploatarii agricole, doar 100 de hectare au scapat de inundatii", a spus Iliescu. El a relatat cum a colaborat, ulterior, cu Victor Surdu la o lucrare de aparare impotriva inundatiilor, scrie Gandul.

Guvernul vrea sa sporeasca atributiile primarilor. Executivul a remis Parlamentului un proiect de modificare a legislatiei privind administratia locala prin care primarii vor putea sa prezideze sedintele consiliului local, iar procedurile de ocupare a posturilor vacante de consilieri locali si judeteni sunt simplificate. Premierul Emil Boc a informat, dupa sedinta de joi a Guvernului, ca proiectul va fi remis Parlamentului pentru a fi dezbatut in regim de urgenta. "Legea intareste rolul primarilor si se stabilesc clar prevederile care privesc patrimoniul", a afirmat Boc. Ministrul de Interne, Traian Igas a precizat ca sunt practic patru modificari la Legea 215 /2001 si Legea 393/2004 care se refera la validarea mandatelor consilierilor locali si judeteni, conducerea sedintelor consiliilor locale si judetene, adoptarea hotararilor in consiliul local si cel judetean si raspunderea autoritatilor locale in baza actelor adminstrative emise, scrie Romania Libera.

Cezar Preda: Unul care spunea "pleaca, piticule, de aici" e in primii zece pe motiunea lui Boc. Cezar Preda declara ca un lider judetean ce i-a spus lui Boc "pleaca, piticule, de aici, lasa-ne dracului in pace" era apoi intre primii zece semnatari ai motiunii acestuia si a criticat prestatia lui Emil Boc ca sef al Guvernului, care nu are curaj sa ia singur decizii. "Una este sa vezi un sef de organizatie care spune, cand am fost toti la Vila Lac: "Pleaca, piticule, de aici, lasa-ne dracului in pace" si pe urma sa-l vad in primele zece semnaturi in sustinerea lui Emil Boc, pe considerentul "domn'e, nu vreau sa ma cert cu presedintele", a spus vicepresedintele PDL Cezar Preda vorbind despre situatia din partid. El considera ca nu se va schimba nimic daca Emil Boc va ramane presedinte al PDL si dupa Conventia Nationala din 14 mai si a apreciat ca partidul ar avea nevoie de un om care sa judece cu mintea lui, scrie Gandul.

Ponta: proiectul Cozmanca, adresat nostalgicilor comunismului. Presedintele PSD, Victor Ponta, nu se arata ingrijorat de aparitia unui partid concurent pe zona electoratului de stanga. El spune ca Partidul Dreptatii Sociale, la a carui lansare lucreaza Octav Cozmanca, se va adresa celor care au nostalgii comuniste, fapt ce nu-i incurca pe social-democrati. "Atat timp cat este clar ca PSD merge pe drumul unui partid democrat european, e normal ca aceia cu nostalgii comuniste sa incerce sa-si gaseasca un loc, un partid al lor. Eu insa nu cred ca va exista un alt partid, nici la stanga, nici la dreapta PSD", a declarat Victor Ponta pentru "Evenimentul zilei".

In editorialul "Un premier tehnocrat ar salva USL", Silviu Sergiu scrie: "Majoritatea parlamentara se va reconfigura "intr-un viitor apropiat". Pana la toamna, cativa parlamentari din zona puterii vor parasi arcul guvernamental. Predictia facuta ieri de liberalul Varujan Vosganian este intemeiata. Pericolul planeaza asupra PDL. O rasturnare a guvernului este posibila chiar mai devreme de aceasta toamna. Traian Băsescu a vorbit despre acest risc atunci când, din cauza majorităţii fragile şi absenteismului parlamentarilor puterii, Senatul a aprobat legea privind aplicarea unui TVA de 5% la alimentele de bază. Zvonurile privind intenţia preşedintelui de a impune un premier tehnocrat s-au intensificat în ultimele zile, semn că tema nu este pusă în cui.". Integral in EVZ.