"Primarii trebuie sa se bata in proiecte, nu in pungi de faina". Edilii mai multor localitati au incercat sa explice de ce e rau sau de ce e bine sa fie alesi dintr-un singur tur. Dupa ce Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, edilii mai multor localitati din tara s-au impartit in doua tabere si sustin sau nu proiectul. Daca unii spun ca asa mai scapa de cheltuielile pentru campania electorala din al doilea tur, altii sustin ca, de fapt, un partid va investi dublu inca din primul tur pentru a castiga un fotoliu de primar. Temerile reprezentantilor PSD sunt legate de faptul ca legea permite PDL-ului sa obtina prin mita electorala mai multe primarii. Nici membrii PNL nu se arata incantati de proiect, pentru ca, spun ei, incalca principiul de baza al democratiei: cel al majoritatii, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Roberta Anastase, despre frauda din Parlament: O cruce care ma va marca pe mine ca om politic. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a dat explicatii cu privire la acuzatiile de frauda de la votul pe Legea Pensiilor din 15 octombrie 2010 la emisiunea "Sinteza zilei" de la Antena 3. Roberta Anastase a explicat in emisiunea "Sinteza zilei" de la Antena 3 ca, in urma semnalarii de catre presa a unei presupuse fraude cu privire la numarul parlamentarilor prezenti in sala, a solicitat renumararea voturilor. "Pot sa-mi cer scuze si o voi face oricand ca sefa institutiei. In ceea ce priveste responsabilitatea mea directa legata de acest lucru am stiut sa gestionez pas cu pas. In momentul in care presa a sesizat ca ar putea sa fie o neregula acolo, m-am dus eu, nu altcineva, in fata Parlamentului, si am solicitat reluarea votului. Am supus la vot cu toti parlamentarii prezenti. Parlamentarii prezenti in sala, dar si cei care au lipsit, in momentul in care au fost prezenti in sala si au votat daca sa se reia sau nu votul, au spus: 'Nu. Votul acela a fost corect.' Si aici au votat si parlamentarii PSD, si parlamentarii PNL", a declarat prim vicepresedintele PDL, potrivit Adevarul.

Cearta in Senat dupa ce Strada Liviu Rebreanu din Miercurea Ciuc a fost rebotezata "Vorosmarty Mihaly". Ce spune Marko Bela. Numele strazilor din localitatile transilvanene este noul subiect de disputa in Senatul Romaniei. O initiativa legislativa menita sa ia puterea autoritatilor locale de a modifica denumirea arterelor din orase i-a pus, miercuri, fata in fata pe parlamentarii UDMR si cei ai opozitiei, disputa lasandu-se cu scantei. Senatorii PSD, care propun infiintarea unei comisii nationale cu rolul de a filtra propunerile de schimbare a numelor de strazi si bulevarde au plecat de la o decizie controversata a consilierilor locali din Miercurea Ciuc. Reprezentantii locali ai harghitenilor au decis la finalul anului trecut ca una dintre arterele centrale ale orasului trebuie sa-si schimbe denumirea din Strada Liviu Rebreanu in Strada Vorosmarty Mihaly. "Este de neacceptat faptul ca se schimba numele scriitorilor romani cu cei maghiari, pe criteriul ca in anumite zone ungurii sunt majoritari", a lansat atacul pesedistul Dan Sova, sustinut de liberalul Puiu Hasotti, care a adus in discutie libertatea prea ampla de decizie pe care o au autoritatile locale: "Poate ca celor de la Scornicesti le vine ideea sa denumeasca o strada <>". Integral in Gandul.

Codul Etic al PDL, gata la sfarsitul lunii iunie. Codul Etic al PDL urmeaza sa fie finalizat pana in 23 iunie, a declarat, miercuri, prim-vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur, care a precizat ca in acelasi timp se lucreaza si la criteriile de evaluare a performantelor persoanelor aflate in functii de conducere cu sprijinul PDL, informeaza Mediafax. "Parlamentarii trebuie sa-si faca singuri evaluarea pentru ca au fost alesi uninominal", a precizat Flutur. Prim-vicepresedintele PDL a mai declarat ca lucreaza in prezent la strategia partidului pentru alegerile locale. El a evitat sa faca o estimare a numarului de candidati PDL pentru functia de primar care vor castiga alegerile, dar a apreciat ca in judetul Suceava PDL va obtine 70 de functii de primar in cele 114 localitati, scrie Romania Libera.

Maria Basescu: Ne-am dorit sa avem un baiat, acum imi doresc sa fiu bunica. Am vrut sa fiu prietena fiicelor mele, dar, "uneori, e mai importanta gasca decat parintii". Maria Basescu a declarat, miercuri, ca ea si sotul ei si-au dorit foarte mult sa aiba un baietel, dar acest lucru nu s-a intamplat, pentru ca Traian Basescu naviga in perioada in care erau tineri, adaugand ca acum isi doreste foarte mult sa devina bunica. Maria Basescu a participat miercuri, cand se sarbatoreste Ziua Copilului, la receptia organizata la Potigrafu (judetul Prahova) la un an de la botezul printului Carol Ferdinand, fiul printului Paul si al printesei Lia. "Ne-am dorit foarte mult sa avem un baietel, dar, daca sotul meu a navigat in perioada cand eram tineri, nu s-a intamplat. Sotul meu a dorit foarte mult sa mai avem un copil", a declarat Maria Basescu la acest eveniment. In acest context, ea a precizat ca le-a spus fiicelor sale, Ioana si Elena, ca isi doreste foarte mult un nepot, scrie Gandul.

Elena Udrea: Revizuirea Constitutiei este extrem de utila. Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a declarat, miercuri, ca revizuirea Constitutiei este "extrem de utila", pentru ca au fost situatii conflictuale care au avut de multe ori "o rezolvare nefireasca", apreciind ca nu crede in dialogul Puterii cu Opozitia pe aceasta tema, potrivit NewsIn. "In ultimii ani, am asistat la nenumarate situatii care au demonstrat slabiciunea Constitutiei pe care o avem in forma actuala si, de aceea, aceasta revizuire este asteptata si extrem de utila. Nu numai PDL a vorbit despre nevoia de a fi revizuita Constitutia, initiativa apartine presedintelui Romaniei si a celorlalte partide. Avem o reglementare care sa nu mai nasca atatea confuzii si atatea situatii, pana la urma conflictuale, care au avut de multe ori o rezolvare de multe ori nefireasca si au fost suficiente momente in care am vazut ca nu ne spune Constitutia ce trebuie sa facem, ea fiind lasata la interpretarea actorilor, care reprezinta puterile in stat. Deci este nevoie de aceasta revizuire. PDL sustine, dar nu stiu forma in care ea a plecat de la presedintie, este un moment asteptat", a sustinut Elena Udrea, citata de Romania Libera.

Videanu: "Nimic nu e mai important pentru mine acum ca afacerea mea". Fostul ministru spune ca ar refuza si postul de premier. Adriean Videanu a declarat ca retragerea sa din prima linie a conducerii PDL se datoreaza implicarii in dezvoltarea unei oportunitati de afaceri, la care nu ar renunta nici pentru functia de premier. "Am afacerea mea pe care vreau s-o dezvolt in momentul de fata si am oportunitatea...", a spus Videanu, mentionand ca afacerea in curs de dezvoltare este"foarte rentabila". "Nu voi renunta niciodata la politica. Expertiza economica a mea si a echipei mele o voi pune la dispozitia partidului. Din punct de vedere al functiilor politice, pana nu-mi voi pune la punct afacerea personala, oportunitatea pe care am identificat-o...", a precizat el. Intrebat ce ar face daca i s-ar oferi "maine" functia de premier, Videanu a spus ca in aceast moment nu este nimic mai important pentru el decat dezvoltarea afacerii personale si ca ar refuza, scrie Gandul.

PSD: Modificarile propuse de Basescu la Constitutie transforma Romania in stat politienesc. Vicepresedintele PSD, Ioan Chelaru, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca modificarile asupra Constitutiei propuse de Traian Basescu au unicul scop de a transforma Romania intr-un stat politienesc. Chelaru a afirmat ca domeniile asupra carora presedintele propune modificarea prevederilor din Constitutie este mare, insa esenta revizuirii este intarirea rolului Presedintiei in raport cu celelalte institutii. "Toate aceste modificari par sa aiba unicul scop de a transforma Romania dintr-un stat democratic intr-unul politienesc, prin afectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, si de a intari rolul puterii executive, in special al Presedintelui, in raport cu celelalte autoritati publice. Astfel, Parlamentul este redus atat in ceea ce priveste structura sa, cat si in ceea ce priveste competenta sa de autoritate legiuitoare, prin simplificarea si reglementarea defectuoasa a procedurii de legiferare", a spus senatorul PSD, citat de Romania Libera.

In editorialul "Martiriul lui Antonescu", Grigore Cartianu scrie: "Politica romaneasca are si o fata mare: Crin Antonescu. Una care face aliante cu tot felul de golani, dar zice ca nu si-a pierdut virginitatea. Si s-ar putea sa aiba dreptate. In fond, daca te dai jos din pat pe la pranz si iesi din casa doar spre seara, cat sa mergi la o emisiune televizata, nu prea ai cand sa... vorba aia... Doamne fereste sa ajungi pe la locul de munca, adica la Parlament, care-i plin de hajmandrai! Se stie, doar, ca politica-i o curva. Iar in bordelul asta chiar era nevoie si de o virgina". Integral in Adevarul.

In editorialul "De ce i-e frica Romaniei de Tinutul Secuiesc", Sabina Fati scrie: "Ungurii vor autonomie teritoriala si, fiindca nu o primesc de bunavoie de la romani, si-o iau singuri cum si cat pot via Bruxelles. Deschiderea la Bruxelles a biroului intitulat simbolic al Tinutului Secuiesc, prin care locuitorii judetelor Covasna si Harghita ar putea accesa mai repede si mai usor fonduri europene, a redeschis cutia temerilor mioritice. Din 1919 incoace, elita politica romaneasca se arata periodic infricosata de ideea pierderii Ardealului, de influenta Budapestei asupra acestei provincii care s-a modernizat o data cu Europa Centrala in perioada ultimilor habsburgi, de capacitatea maghiarilor romani de a-si face publicitate dincolo de granitele tarii". Integral in Romania Libera.