Baconschi spera ca moldovenii vor continua sa acorde incredere fortelor prodemocratice. Ministrul Teodor Baconschi si-a exprimat speranta ca in turul doi al alegerilor locale din R. Moldova electoratul va continua sa acorde incredere fortelor politice care doresc mentinerea parcursului democratic si european al Chisinaului, informeaza NewsIn. Ministrul Teodor Baconschi a reiterat, de asemenea, disponibilitatea Romaniei de a sprijini procesul de integrare europeana a Republicii Moldova, intr-o intrevedere cu omologul sau de la Chisinau, care a participat la Bucuresti la reuniunea ministrilor de externe din statele membre ale Organizatiei Cooperarii Economice la Marea Neagra (OCEMN), scrie Romania Libera.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Boc arata cu degetul spre Nastase: Au avut un proiect de reorganizare administrativa, dar "le-a fost frica sa puna degetul pe rana". Guvernul Adrian Nastase a fost primul executiv care a elaborat in 2003, proiect privind reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, dar nu a fost implementat deoarece "le-a fost frica sa puna degetul pe rana", a dezvaluit astazi premierul Emil Boc. Potrivit primului ministru, Nastase, impreuna cu un grup de lucru din care faceau parte social-democrati precum Ioan Rus si Octav Cozmanca luasera in cacul trei variante de reorganizare: pastrarea actualelor judete, a regiunilor de dezvoltare si ridicarea lor la rang de judet sau multiplicarea numarului de judete. "Din 2003 a fost un grup de lucru al lui Adrian Nastase si al lui Ioan Rus care a pornit la regionalizare pe trei solutii: pastrarea actualelor judete, a regiunilor de dezvoltare si ridicarea lor la rang de judet sau multiplicarea numarului de judete. Sunt formule de lucru care se analizeaza. Nimeni nu are curajul sa puna degetul pe rana. Nastase, Rus, Cozmanca aveau la MAI din 2003 proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala a tarii. Probabil la toti le-a fost frica sa abordeze tema, pentru ca este una grea din toate punctele de vedere, dar necesara tarii", a spus Boc, citat de EVZ.

Vanghelie: S-ar putea sa cerem ca senatorul Voicu sa poata vota, nu este condamnat. Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a declarat, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei, ca social-democratii ar putea cere ca senatorul Catalin Voicu, judecat in stare de arest pentru fapte de coruptie, sa poata vota, cat timp acesta nu este condamnat, informeaza Mediafax. Intrebat ce intentii are PSD in legatura cu senatorul Catalin Voicu, Vanghelie a raspuns: "O sa ne gandim foarte serios. S-ar putea sa cerem sa fi adus la Senat, daca e nevoie pentru a vota. Pentru ca, in momentul de fata, lucrurile sunt foarte complicate. Nu exista o majoritate la Senat, si atunci sa fie foarte important sa ne decidem, sa cerem ca el sa poata sa vina sa isi exercite votul. El nu este condamnat si are dreptul sa voteze". Integral in Romania Libera.

Cum au cazut si s-au ridicat Antonescu si Ponta. Cota de incredere a liderilor Opozitiei a crescut la inceputul lunii mai, potrivit unui sondaj de opinie realizat de IMAS pentru ziarul "Adevarul", in perioada 9-16 mai. Cei doi au acum scoruri apropiate de cele din momentul realizarii USL, dupa ce au inregistrat scaderi in martie si aprilie. Liderul PNL, Crin Antonescu, conduce in topul increderii cu 31,2%, potrivit sondajului realizat de IMAS pentru "Adevarul", in perioada 9-16 mai. El este secondat de seful PSD Victor Ponta cotat cu 28,2%, in timp ce Mircea Geoana are 16,4%. Reprezentantii PDL, in schimb, au toti cote scazute de popularitate: Traian Basescu -12,4%, Vasile Blaga - 10,8%, Emil Boc - 8,3%.

Alipirea Muresului la Harghita si Covasna, "ca si cum te apuci de lucru cu doi handicapati". Primarul orasului Targu Mures, Dorin Florea, nu crede ca judetul Mures ar trebui alipit la Harghita si Covasna, pentru ca ar fi ca si cum cineva "s-ar apuca de lucru cu doi handicapati care sapa gradina", relateaza Mediafax. Vicepresedintele PDL a afirmat, in cadrul unei conferinte de presa, ca sustine reorganizarea administrativa a tarii, insa nu vrea ca Muresul, Harghita si Covasna sa formeze o regiune distincta, desi "aceasta este dorinta UDMR dintotdeauna". Primarul Florea a mai spus ca UDMR are un proiect "facut intr-o dupa-masa de catre Borbely", in care una dintre regiuni este formata doar din Mures, Covasna si Harghita si cu care el nu este de acord, pentru ca ar insemna alipirea la doua judete mai sarace, scrie Romania Libera.

Mai multi parlamentari PDL au primit un e-mail de la Roberta Anastase. Ce contine el. Mai multi parlamentari PDL au primit ieri un e-mail de la Roberta Anastase, in care erau invatati cum sa raspunda cand sunt intrebati de presa in chestiunile arzatoare ale zilei. Ajunsa in top 5 al PDL, Roberta Anastase ii invata pe parlamentarii democrat-liberali cum sa atace public PSD. Cum de actualitate este cazul Ecaterinei Andronescu, stampilata de ANI cu conflict de interese si incompatibilitate, sefa Camerei Deputatilor isi sfatuieste colegii sa-l dea ca exemplu pe Ioan Botis. Prins si el de ANI in conflict de interese si dat chiar pe mana DNA, fostul ministru al muncii este transformat acum model de corectitudine a PDL, apreciindu-se ca situatia sa este "mult mai putin grava" decat cea a PSD. Integral in Gandul.

Ministrul de Interne catre o jurnalista: Sunteti rautacioasa. Inainte de a fi audiat de deputati in legatura cu disponibilizarile din MAI, minstul Traian Igas a declarat ca Statutul Politistului trebuie modificat, deoarece este "putin depasit". Intrebat de o jurnalista despre modificarile aduse Statului Politistului si reclamate de Sindicatul Politistilor, Traian Igas a raspuns: "Vad ca v-ati trezit cu pofta de viata de dimineata". La insistentele jurnalistei a adaugat doar: "Sunteti rautacioasa. Va doresc o zi buna". Integral in Adevarul.

Flutur a mers cu bicicleta zece kilometri pentru a promova vehiculele nepoluante. Presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, prim-vicepresedinte al PDL, a mers cu bicicleta, miercuri dupa-amiaza, de la sediul Palatului Administrativ din centrul Sucevei pana la iesirea din municipiu, la intrarea pe E 576, intr-o actiune de promovare a folosirii vehiculelor nepoluante. Echipat sportiv si cu casca de protectie pe cap, Gheorghe Flutur a plecat cu bicicleta din fata Palatului Administrativ si a parcurs in 20 de minute cei aproape zece kilometri pana la iesirea din municipiu pe E 576. Dupa ce a parcurs acest traseu, Flutur a spus ca si-a cumparat, miercuri, o noua bicicleta dupa ce s-a "molipsit" de la biciclistii care au fost marti in judet, la o etapa din Turul Ciclist al Romaniei, scrie Gandul.

In editorialul "Viitorul electoral", Andrei Plesu scrie: "Cei de la guvernare au ca obiectiv redobandirea increderii publice (dar cum, cu cine, in ce interval de timp?), iar cei din opozitie traiesc strict din sindromul anti-Basescu. Cu cine vom vota? Nu atat cu ce partide, cat cu ce oameni? Cum va arata lupta pentru Presedintie? Intrebarea nu e prematura, desi nu vom fi chemati la urne maine. Dar un candidat pentru o functie politica importanta se pregateste din timp. E identificat cu discernamant, antrenat cu pricepere, modelat prin exercitii de campanie, in asa fel incat in ceasul confruntarii ultime sa aiba un portret coerent, pregnant si competitiv. Daca as fi in situatia de a lua o decizie strategica in aceasta privinta, as socoti ca sunt in criza de timp. M-as grabi. Or, ceea ce ma uimeste este calmul (cel putin aparent) cu care toate partidele autohtone privesc spre viitorul electoral imediat. Clar nu e decat ca vor sa castige, ca se concentreaza nevrotic pe aritmetica voturilor si ca se bizuie mai mult pe exasperarea populatiei decat pe eficienta proprie". Integral in Adevarul.