Alesii PDL, instruiti de Anastase: amanarea reorganizarii nu este o "infrangere". Pentru a nu fi prinsi pe picior gresit, democrat-liberalii au fost "scoliti" printr-un e-mail de sefa Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, cum sa "propovaduiasca" reforma administrativa, dupa ce coalitia a stabilit amanarea discutiilor pentru toamna, ca urmare a refuzului UDMR. "Amanarea unei decizii privind reorganizarea teritoriala nu este o infrangere. Este un pas rational si responsabil in acest moment pentru ca a devenit clar ca reforma administrativa este o necesitate, iar fortele politice cu viziune din Romania sunt de acord. Fondul este, deci, in consens. Forma ramane de stabilit", se arata in instructajul trimis ieri de Roberta Anastase si obtinut de ziarul "Adevarul".

Politic ShowFoto: Colaj foto

Reorganizarea administrativa, restanta pentru la toamna. Desi UDMR a reusit pe moment sa blocheze proiectul reimpartirii administrativ-teritoriale a tarii, presedintele Traian Basescu spune ca la 1 septembrie va repune pe tapet ideea. Proiectului reorganizarii judetelor nu i s-a pus capac. Doar sufera o amanare pana in toamna. Presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului sa gaseasca pana atunci o modalitate de a "lasa tara sa respire", sa nu mai fie "sufocata" de consiliile judetene si filialele locale ale agentiilor guvernamentale. PDL si UDMR au gasit rapid principiul, nu si metoda: sub umbrela mult invocatei descentralizari, deconcentratele subordonate ministerelor vor imbraca haina regionalelor structurate pe limitele actualelor regiuni de dezvoltare economica, scrie EVZ.

Sever Voinescu: Opozitia practica un limbaj jignitor. Vicepresedintele Partidului Democrat Liberal, Sever Voinescu, a declarat luni ca opozitia practica un limbaj jignitor pe care PDL il condamna. "Este inadmisibil sa promovam in limbajul dintre oamenii politici jignirile. PDL invita la dialog toate partidele politice si media", a spus Voinescu intr-o conferinta de presa. Presedintele PSD, Victor Ponta, l-a atacat dur pe seful statului intr-un discurs sustinut la Alexandria la lansarea strategiei USL pe agricultura. Recent si presedintele PNL, Crin Antonescu, l-a facut betiv pe Traian Basescu. Integral in Romania Libera.

Cristian Preda: Ponta si Antonescu, doua fapturi coborate din gazeta lui Vadim. Eurodeputatul PDL, Cristian Preda, scrie pe blogul sau, ca Victor Ponta si Crin Antonescu se intrec "pentru a gasi tonul cel mai vadimist cu putinta". Pornind de la declaratiile recente ale celor doi lideri USL facute la adresa sefului statului, Preda sustine pe blogul sau ca "sub capota onorabilitatii de care s-au bucurat in trecut PNL si PSD se afla - pilot si copilot - doua fapturi care au coborat din lumea personajelor gazetei Romania Mare", scrie EVZ.

Cantaragiu, executat oficial de conducerea PDL: "Nu inteleg acest joc. Refuz sa cred ca toate mi se intampla din cauza ca am semnat pentru Blaga". Prima executie din PDL de dupa congresul din mai a fost transata luni in Biroul Permanent al partidului. Demis in urma cu trei saptamani de la conducerea filialei Sectorului 1, Bogdan Cantaragiu a fost inlocuit cu deputatul Vasile Gherasim, care a fost numit sef interimar al organizatiei. Decizie nestatutara, reclama fostul lider de sector, care acuza atat faptul ca membrii Biroului Permanent nu au asteptat rezultatul contestatiei pe care acesta a depus-o la partid, cat si luarea hotararii in lipsa pronuntarii Consiliului National de Coordonare. "Consider ca, daca eu as fi gresit, BPN trebuia sa ceara demiterea mea si astfel se termina aceasta poveste urata. Nu inteleg de ce nu se ia o decizie clara si corecta. In urma cu 8 luni, cand am candidat la Sectorul 1, doamna ministru Elena Udrea, presedinte al PDL Bucuresti, m-a sustinut si si-a exprimat public aprecierea fata de activitatea mea politica si organizatorica. Nu cred ca in timpul scurs de atunci m-am schimbat. Nu inteleg acest joc si refuz sa cred ca toate acestea mi se intampla din cauza faptului ca am semnat motiunea Blaga", a precizat pentru gandul Bogdan Cantaragiu.

Incep repetitiile pentru reorganizare. In pofida refuzului de moment al UDMR, presedintele Traian Basescu nu renunta la reorganizare si vrea noi discutii in septembrie. Intre timp, ministrii vor decide de la ce deconcentrate si cat taie, urmand sa fie transferate unele atributii primariilor. In plus, se fac calcule pentru un nou minister. "Nu voi considera reorganizarea administrativa ca un obiectiv abandonat, chiar daca acum majoritatea nu are un consens politic", le-a transmis Traian Basescu parlamentarilor puterii, singurii care au asistat la transmiterea mesajului prezidential. Integral in Romania Libera.

"Strategia" de rezistenta a PSD. Cum vrea Ponta sa scape de potera lui Blejnar. Intr-o adresa trimisa organizatiilor judetene, conducerea PSD cere liderilor locali sa-si plateasca cu prioritate datoriile pe care le au la ANAF astfel incat "sa evite actiuni negative asupra partidului". "Recomandarea pe cat posibil este diminuarea costurilor, iar analizarea cu atentie din partea fiecarei organizatii a fisei pe platitor de la ANAF este primordiala, astfel ca plata datoriilor catre bugetul statului trebuie facuta la termen pentru a nu mai atrage majorari si penalizari de intarziere. Vom elimina in acest fel si alte riscuri de actiuni negative impotriva partidului nostru ale administratiilor fiscale locale", se arata intr-o nota semnata de trezorierul PSD catre organizatiile locale, scrie EVZ.

Ce sanse are proiectul de lege privind interzicerea migratiei politice in Parlament. Vor vota traseistii o lege impotriva traseistilor? Un partid al traseistilor ar avea astazi 14% din Parlament, daca e sa-i numaram pe toti senatorii si deputatii care si-au schimbat culoarea politica de la alegerile din 2009 si pana astazi. Fenomenul - in curs de desfasurare - este ingrijorator mai ales pentru partidele de Opozitie, care au si depus un proiect de lege de interzicere a migratiei politice. Care sunt sansele unei astfel de initiative, cititi in cele ce urmeaza. Victor Ponta (PSD) si Crin Antonescu (PNL) au inregistrat la Camera Deputatilor, in urma cu doua saptamani, un proiectul de lege prin care, intre altele, se interzice migratia politica. Mai exact, se stabileste ca un parlamentar ales sub sigla unei formatiuni isi va pierde mandatul daca demisioneaza din partidul respectiv. Iata cum explica autorii propunerea lor in expunerea de motive: "Renuntarea la convingerile politice in considerarea carora alegatorii au inteles sa acorde fiecarui candidat increderea electorala nu poate avea drept consecinta decat pierderea mandatului, esenta exercitarii acestuia fiind insasi aceea de a oferi alegatorilor garantia ca finalitatea votului exprimat nu le va fi deturnata prin renuntarea de catre cel ales, in baza propriilor convingeri, la orientarea politica ce i-a permis obtinerea mandatului". Integral in Puterea.