Emil Boc si teoria surubului. Premierul Emil Boc a declarat, marti, la o dezbatere privind ordoliberalismul si economia sociala de piata, ca Romania este apreciata in UE pentru faptul ca a reusit sa mentina sub control deficitul, aratand ca, daca Guvernul ar fi "slabit surubul", ar fi compromis viitorul tarii. "Romania este apreciata in cadrul UE prin faptul ca a reusit sa mentina sub control deficitul bugetar, datoria sub 35% (...). Daca am fi slabit surubul acesta al datoriei, mai eram aplaudati ca politicieni o luna - doua, dar am fi compromis viitorul tarii si tot aici am fi ajuns, dar cu greutati mai mari. Asa cum Grecia este in situatia de a lua masuri foarte dure pentru a corecta derapajele din anii anteriori", a apreciat Emil Boc, scrie Gandul.

Politic ShowFoto: Colaj foto

De ce a intrat DNA in apartamentele deputatului Negoita. Scandalul dintre parlamentarul PSD Robert Negoita si ANAF a ajuns la DNA. Procurorii anticoruptie au inceput nu demult urmarirea penala fata de Negoita pentru evaziune fiscala, dupa ce Agentia Nationala de Administrare Fiscala a sesizat, anul trecut, Parchetul. Inspectorii fiscali au facut atunci un control la societatile lui Robert Negoita care se ocupau de afaceri imobiliare si au emis o decizie de impunere in baza careia deputatul PSD ar trebui sa returneze statului peste cinci milioane euro, bani reprezentand diferite taxe catre buget pe care Negoita nu le-a achitat. Practic, toata aceasta ancheta a pornit de la "inovatiile fiscale" pe care le-ar fi facut parlamentarul social-democrat cu locuintele construite si detinute chiar pe numele sau, anunta Romania Libera.

Cine l-a doborat pe Marian Vanghelie. Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, a avut un rol decisiv in debarcarea lui Marian Vanghelie din fruntea organizatiei de Bucuresti. La inceput, Dragnea si Vanghelie au fost prieteni si faceau jocurile in PSD. Prietenia s-a stricat de la bani, putere si justitie. Surse din PSD sustin ca debarcarea lui Vanghelie este razbunarea lui Dragnea, conflictul dintre cei doi fiind speculat de Victor Ponta. Decizia a fost luata pe 21 februarie 2010. Adica a doua zi dupa Congresul la care Victor Ponta fost ales presedinte al partidului. A trebuit sa treaca un an si patru luni ca unul din liderii influenti din PSD sa fie convins sa puna umarul la mazilirea lui Vanghelie, informeaza Adevarul.

Romania in Schengen? Sarko nici nu se gandeste. Romania are putine sanse sa adere la Spatiul Schengen inainte de alegerile prezidentiale din Franta, din primavara anului viitor. Presedintele Sarkozy mizeaza puternic pe cartea sigurantei publice, iar populatia de rromi din Romania e privita de multi francezi drept o amenintare. Acestea au fost principalele concluzii ale expertilor din grupurile de analiza politica de la Bruxelles, in urma Consiliului European de vara, de saptamana trecuta. Ultimul consiliu european a aratat o fata mai frumoasa a liderilor UE in privinta viitorului spatiului Schengen. Daca acum doua luni, statele membre cereau suspendarea temporara a spatiului fara frontiere, concluziile Consiliului au dezvaluit o politica solidara a UE. Problema Romaniei si Bulgariei ramane, insa, nerezolvata. "E o chestiune strict politica," sustin expertii, scrie Adevarul.

Traian Basescu le multumeste romanilor din Franta pentru ca a iesit presedinte. Presedintele Traian Basescu a primit, marti, la Palatul Cotroceni, o delegatie de reprezentanti ai romanilor din Franta, carora le-a multumit pentru voturile de la prezidentialele din 2009, mentionand ca aportul acestora a fost extrem de important pentru castigarea celui de-al doilea mandat. "Inainte insa de a initia un dialog, as vrea sa va multumesc foarte mult. Nu am avut ocazia sa va multumesc. La alegerile din 2009, aportul voturilor din Franta a fost extrem de important pentru a castiga al doilea mandat. Nu stiu cat de bine este pentru romani, care sunt suparati pe mine acum, dar, din punctul meu de vedere, am putut sa initiez un program de reforme extrem de importante, impreuna cu Guvernul, si inca nu consider ca am incheiat lista", le-a spus Traian Basescu celor 10 reprezentanti ai comunitatii romanesti din Franta, anunta Gandul.

Rizea a uitat de 300.000 de euro. Deputatul PSD Cristian Rizea nu poate justifica 300.000 de euro, suma care reprezinta diferenta dintre veniturile declarate si cele obtinute in perioada 2008-2010, dupa cum sustin inspectorii Agentiei Nationale de Integritate. Din ultima declaratie de avere postata pe site-ul Camerei Deputatilor rezulta ca demnitarul Cristian Rizea este mai degraba un om modest. El nu are casa, terenuri, masini, active sau plasamente financiare. Rizea a mentionat venitul sau de deputat, 51.622 de lei, si cel al sotiei, ca angajata a Fundatiei "Children for children", 5.274 de lei. Din media celor doua salarii rezulta ca sotii Rizea au castigat in 2010 in jur de 1.150 de euro lunar. In realitate, inspectorii ANI au descoperit ca deputatul PSD a facut niste tranzactii bancare suspecte in valoare de 920.000 de euro si a efectuat impreuna cu sotia sa tranzactii comerciale prin interpusi, informeaza Romania Libera.

Cum l-au mazilit pesedistii pe Vanghelie fara sa stie ce voteaza. Ion Iliescu credea si a doua zi ca Vanghelie este presedintele PSD Bucuresti. Propunerea de dizolvare a conducerii organizatiei PSD Bucuresti nu a fost supusa votului Comitetului Executiv, sustin mai multi presedinti de filiale. Dizolvarea organizatiei PSD Bucuresti nu a fost pe ordinea de zi primita de presedintii de filiale, afirma liderii de organizatii teritoriale prezenti luni seara la sedinta Comitetului Executiv. Potrivit acestora, subiectul a fost introdus intempestiv de Victor Ponta, care le-a cerut sa-si dea acordul pentru constituirea unui Comitet de Coordonare la PSD Bucuresti. La vot, au existat doar sase abtineri, ceilalti presedinti de organizatii fiind de acord cu propunerea lui Victor Ponta, scrie Gandul.