Catalin Predoiu: Justitia nu poate functiona ca ruleta ruseasca. Ministrul Justitiei spune ca practica chemarilor in judecata multiple pentru aceeasi cauza este cea mai eficienta metoda pentru a ajunge la un anumit complet de judecata, mai "favorabil". Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, vorbeste intr-un interviu pentru "Evenimentul Zilei" despre modul de manipulare a sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor, despre responsabilitatile tuturor actorilor implicati in actul de justitie si solutiile pentru iesirea din blocajul termenelor "anuale" de judecata. Integral in EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Cine mai pleaca in Congo: Victor Ponta, pregatit sa emigreze dupa 2012 daca nu ajunge la guvernare. Victor Ponta a declarat ca ia in calcul varianta plecarii din tara anul viitor daca nu va ajunge la guvernare. Intrebat ce va face in cazul in care USL nu va castiga alegerile parlamentare, iar PSD nu va ajunge la guvernare, Ponta a declarat la RTV: "Daca nu vom ajunge la guvernare, voi pleca in afara tarii, la fel ca multi alti romani". Afirmatia aduce aminte de mesajul din 2004, folosit de simpatizantii lui Traian Basescu, care vorbeau despre plecarea in Congo daca Adrian Nastase va ajunge presedinte. Liderul PSD a adaugat ca nu crede ca va pleca, deoarece este convins ca USL va obtine peste 50% din voturile romanilor, iar Traian Basescu va fi obligat sa nominalizeze premierul propus de Uniune, anunta Gandul.

"Rosia Montana", o afacere toxica PDL - UDMR. Initiat si transformat, ulterior, in subiect electoral de catre PDL, proiectul "Rosia Montana" a stat in ultimii ani in mainile ministrilor UDMR, dar si ale unor afaceristi controversati. De la momentul in care Radu Berceanu semna actul constitutiv al proiectului minier "Rosia Montana", aceasta a fost plimbat intre interese politice la nivel inalt si strategii comerciale de amploare. Aprobarea descarcarii de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic, situat langa localitatea Rosia Montana, judetul Alba, luata saptamana trecuta de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, este penultimul pas inaintea transformarii zonei in exploatare miniera. Potrivit legii, ar mai fi necesar un singur aviz, cel de mediu, din partea ministerului condus la Laszlo Borbely. Odata adoptat, acest aviz ar incheia o poveste ce s-a intins pe mai bine de un deceniu, ridicand controverse teribile si dezbateri aparent inutile, informeaza Adevarul.

Cum va arata Muzeul Comunismului din Romania. Acum o saptamana, PDL a anuntat ca se va infiinta Muzeul Comunismului langa Parcul Carol, in Hala Filaret. Pentru asta vor intra in reorganizare administrativa Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), condus de Vladimir Tismaneanu, si Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 (IRRD), infiintat de Ion Iliescu. Astfel va aparea o singura institutie de cercetare, atasata muzeului. Ion Iliescu a reactionat la aceasta initiativa acuzandca este vorba despre o "ticalosie ordinara", care nu urmareste altceva decat sa desfiinteze Institutul Revolutiei Romane. Intr-un interviu RL, Vladimir Tismaneanu a explicat cum o sa arate Muzeul Comunismului si cum se va intelege cu viitorii lui colegi, pe care ii numeste "comunisti luminati". Integral in Romania Libera.

Antonescu scoate castana Chiliman cu mainile PSD. Ape tulburi la nivelul USL Bucuresti. Prin intermediul PSD, conducerea PNL se pregateste sa-i faca zile negre primarului de sector 1, Andrei Chiliman. Cei doi co-presedinti USL vor analiza astazi, cererea liderului PSD sector 1, Dan Tudorache, de mediere a unui conflict pe care l-ar avea cu edilul liberal. Tudorache, viceprimar la acelasi sector, i-ar reprosa lui Chiliman folosirea fondurilor primariei in interesul promovarii propriei sale imagini, dar si relatia contractuala pe care o are cu unele firme democrat-liberale, sustin surse din USL. Litigiul ar putea fi exploatat de Antonescu pentru a pregati terenul debarcarii lui Chiliman din fruntea PNL Bucuresti, anunta EVZ.

Tariceanu vrea ca USL sa redacteze Carti Negre ale Guvernului Boc pe fonduri europene si imprumuturi. Liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, scie pe blog ca va propune PSD constituirea a doua echipe de lucru la nivelul grupurilor USL, care sa studieze situatia atragerii fondurilor europene si folosirea sumele imprumutate de pe piete, urmand sa fie elaborate Carti Negre ale Guvernului Boc. "Intentionez sa propun liderului grupului PSD din Camera, dar si colegilor nostri de la Senat sa constituim doua echipe de lucru la nivelul grupurilor parlamentare ale USL din Camera si Senat. O echipa va studia situatia atragerii fondurilor europene, o alta modul in care Guvernul Boc a folosit zecile de miliarde de euro imprumutate de pe piete. In toamna vom prezenta Cartile Negre ale Guvernului Boc in aceste domenii! ", a mentionat Tariceanu, informeaza Gandul.