Crin vrea sa-l dezvirgineze politic pe Oprescu. Sustinerea lui Sorin Oprescu drept candidat la un nou mandat pentru Primaria Capitalei se dovedeste a fi o nuca tare pentru USL. Intre PSD si PNL au aparut deja disensiuni cu privire la statutul politic al candidatului Sorin Oprescu. Dilema USL este urmatoarea: Doctorul va fi un candidat independent sustinut de USL sau va fi candidat sub sigla USL? Social-democratii, fostii colegi de partid ai Doctorului, sunt dispusi sa-i tolereze in continuare edilului jocul de-a independentul. Crin Antonescu solicita insa imperativ asumarea posturii de candidat al USL, miscare ce i-ar cauza prejudicii de imagine actualului primar al Capitalei. Integral in EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Baietii destepti din retrocedari pica. Vicepresedintele Autoritatii Nationale de Restituire a Proprietatilor (ANRP), subsecretarul de stat Remus Virgil Baciu, o "cunostinta" mai veche a procurorilor DNA, a fost retinut de acestia in urma unui flagrant delict, in timp ce primea 400.000 de lei spaga. Banii reprezentau o transa din suma de 927.000 de lei, data pentru ca Baciu sa urgenteze aprobarea unor dosare aflate inca din 2007 pe rolul ANRP. Baciu a pretins de la mai multe persoane 15% din valoarea despagubirilor ce trebuiau primite in baza Legii 10 si care urmau a fi convertite in actiuni la Fondul Proprietatea, scrie Puterea.

Cum s-a razgandit USL in privinta alegerilor. Liderii USL nu mai sunt de acord cu ideea cuplarii scrutinului pentru primarii si consilii judetene cu cel parlamentar, lansata de Putere saptamana trecuta. Liderii PSD si PNL au avut nevoie de analize la malul marii si in Delta pentru a ajunge la concluzia ca scenariul comasarii alegerilor este o capcana electorala a PDL. Atitudinea Opozitiei a fost explicata, la finalul sedintei de ieri a USL, de liderul liberal Crin Antonescu. "Suntem impotriva comasarii alegerilor de diverse tipuri, in speta a comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare", a declarat el. "Suntem de acord si facem tot ce ne sta in putinta pentru alegeri anticipate parlamentare cat mai curand: in aceasta toamna, in primavara viitoare, in vara viitoare", a continuat presedintele PNL, acuzandu-i pe democrat-liberali ca, de fapt, vor sa amane orice tip de alegeri pentru 2013, informeaza Adevarul.

De ce se teme UDMR de votul uninominal pur. Consens total in coalitia de guvernare pe necesitatea comasarii localelor cu parlamentarele. Divergente s-au manifestat cu privire la ceea ce fiecare membru al coalitiei considera a fi cea mai buna solutie de vot. Prima intrunire a comisiei coalitiei pe schimbarea sistemului electoral a ajuns la o singura concluzie unanim acceptata: actuala procedura de vot este proasta si trebuie schimbata. De aici punctele de vedere comune se opresc: PDL ar sustine uninominalul pur, fara niciun fel de compensare, si nu se arata deloc entuziast fata de alternativa votului mixt pe sistem german pus pe masa de catre reprezentantii UDMR si cei ai minoritatilor nationale, relateaza EVZ.

Boc, "la granita dintre mot si mocan": "Sunt convins ca aurul nu aduce fericire". La cateva ore dupa vizita lui Traian Basescu la Rosia Montana, unde seful statului a acuzat "lasitatea decizionala" in privinta exploatarii aurifere, premierul Emil Boc spune ca guvernul nu trebuie sa se pronunte inainte de decizia specialistilor. "Eu sunt la granita dintre mot si mocan. Sunt convins ca nici aurul nu aduce fericire, dupa cum nici banii nu aduc de la sine fericire. E si o componenta sentimentala. Cred ca oricine are spiritul ardelean are din start o anumita retinere pentru ca judecata sa fie corecta, are in gene acest lucru, dar totul trebuie judecat in conformitate cu beneficiul tarii. Am obligatia sa ma raportez ca sef al executivului. Rigorile de mediu nu se discuta, trebuie respectate", a declarat primul-ministru, luni seara, la B1 Tv, refuzand totodata sa precizeze data limita la care executivul va trage concluzia, scrie Gandul.

Surprizele politice ale anului 2012. In timp ce Roberta Anastase sustine ca singura solutie constitutionala de comasare este amanarea localelor, USL respinge categoric varianta si insista pentru organizarea scrutinului la vara. Organizarea alegerilor locale prin aducerea lor catre cele parlamentare este singura solutie posibila constitutional pentru comasarea alegerilor, este de parere prim-vicepresedintele PDL, Roberta Anastase. Subiectul ramane in discutie, pana se va lua o decizie in privinta datei la care va fi organizat scrutinul. "Evident ca e o solutie de discutat pe o modificare legislativa care e necesara, probabil ca singura solutie posibila constitutional fiind aceea de a aduce localele catre parlamentare", a spus Anastase. Integral in Romania Libera.