PDL poate scoate 30-40% din alegerile uninominale si comasate. Simularile facute la nivelul filialelelor au dat aripi actualilor parlamentari democrat-liberali. Acestia se vad castigatori, cu primarii pe post de "locomotive" la alegerile simultane din toamna lui 2012. Scrutin majoritar cu un singur tur, ca la primari si sefii de Consilii Judetene, sau un sistem de vot mixt cu un mecanism de compensare menit sa potoleasca temerile partenerilor de coalitie? In PDL, parlamentarii sustin prima alternativa. La fel si liderii. Acestia sunt insa mai rezervati deoarece sunt interesati sa nu-si antagonizeze partenerii de guvernare, in speta UDMR, care se simt dezvantajati de principiul uninominalului pur. Coroborat cu organizarea simultana a localelor cu parlamentarele, un asemenea sistem de vot ar putea oferi PDL un scor de 30-40%. Estimarea provine din simulari interne efectuate la nivel jude tean si regional, sustin surse PDL. Impunerea in coalitie a ideii comasarii alegerilor, prin amanarea localelor in toamna, a dat aripi deputatilor si senatorilor PDL. Constienti ca, pe fondul erodarii la guvernare, nu au sanse sa reitereze de unii singuri rezultatul electoral din 2008, alesii pedelisti au gasit balonul de oxigen necesar sa isi prelungeasca cariera parlamentara si dupa 2012, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Capitala, impartita intre PSD si PNL. Social-democratii, pe de-o parte, si liberalii impreuna cu conservatorii, de cealalta parte, vor desemna, fiecare, jumatate dintre candidatii la posturile de consilieri generali. Liderii USL urmeaza sa discute cu Sorin Oprescu sustinerea acestuia la Primaria Capitalei, cu conditia ca actualul edil sa isi asume sigla Uniunii. "Domnul Sorin Oprescu nu trebuie sa se inscrie in PSD sau in PNL ca sa-l sprijinim, poate sa ramana independent. Dar USL va propune toti candidatii la Consiliul General, va fi egalitate intre ACD si PSD, adica se va merge pe raportul de 1 la 1", a declarat pentru "Adevarul" liderul PSD, Victor Ponta. Seful social-democratilor s-a aratat optimist in privinta realizarii unui "parteneriat pentru Bucuresti" intre USL si actualul primar general, Sorin Oprescu. "Sa vedem daca se va realiza acest parteneriat, eu sper ca se va face. Dar, deocamdata, nu am discutat chestiuni tehnice, cum ar fi, de exemplu, candidatura domnului Oprescu sub sigla USL", a mai spus Ponta, anunta Adevarul.

Ion Iliescu: Poate ar fi motivata o devansare a alegerilor parlamentare care sa reduca chinurile oamenilor cu aceasta guvernare. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, considera ca ar fi motivata o devansare a alegerilor parlamentare, apreciind ca suprapunerea acestora cu cele locale este "o idee nefericita". "Poate ca ar fi fost motivata, la un moment dat reprezentantii PSD au exprimat un asemenea idee - o devansare a alegerilor parlamentare ca sa se mai reduca chinurile oamenilor cu aceasta guvernare care se dovedeste incapabila sa rezolve problemele de fond ale tarii. Dar suprapunerea lor inseamna - la alegerile locale vor fi patru buletine de vot pentru primari, consilierii locali, presedintii consiliilor judetene si consiliile judetene, s-ar adauga inca doua - pentru senatori si deputati. (...)Deci este o idee nefericita", a afirmat Ion Iliescu. Fostul presedinte a precizat ca singurul argument al comasarii alegerilor ar putea fi reducerea cheltuielilor cu organizarea alegerilor, informeaza Romania Libera.

Alegeri 2012. PSD isi anunta candidatii. Social-democratii se vor intalni, joi, in cadrul Comitetului Executiv National (CExN), unde vor stabili candidatii Uniunii Social Liberale in consiliile judetene si primariile resedinta de judet pentru alegerile din 2012, a declarat secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, citat de Agerpres. "La sedinta CExN o sa discutam despre pozitia PSD fata de intentia PDL de a comasa alegerile, despre stabilirea candidaturilor la CJ si la primariile resedinta de judet si vom avea o discutie despre alegerile partiale (din Neamt si Maramures - n.r.)", a precizat Liviu Dragnea. El a adaugat ca nominalizarea candidatilor se va realiza "foarte curand". Potrivit protocolului USL, PSD va nominaliza 21 de candidati, iar Alianta PNL-PC va avea 20 de candidati, scrie Puterea.

Boc a cerut verificarea indemnizatiilor pentru revolutionari. Premierul Emil Boc a declarat luni, la emisiunea "Sub semnul intrebarii", difuzata de B1 TV, ca asteapta o analiza a Corpului de control cu privire la indemnizatiile pentru revolutionari. Dupa, acesta a explicat ca va propune ca doar doar urmasii celor decedati si ranitii in Revolutie sa primeasca indemnizatii. "Astept acum sa imi faca o analiza Corpul de control al primului-ministru pe marginea temelor sesizate inclusiv de mass-media. In al doilea rand, vreau sa vad daca voi avea suportul in coalitie pentru a face ordine si in acest domeniu, pentru ca am nevoie de o lege in Parlament pentru a pune lucrurile in ordine", a spus Boc. Premierul a aratat ca Guvernul cheltuieste aproximativ 110 milioane euro anual pentru drepturile revolutionarilor, iar numarul acestora a crescut de la 4.000 in 2004 la aproape 17.000 in prezent. In luna iulie Boc a declarat ca platile catre revolutionari se justifica doar pentru urmasii persoanelor decedate sau grav ranite in Revolutia din 1989, iar problema trebuie discutata chiar daca tema este una sensibila, anunta EVZ.