Victor Ponta si Crin Antonescu cauta baroni de sacrificiu. Victor Ponta si Crin Antonescu au intrat in linie dreapta cu operatiunea de impartire a pozitiilor de candidati pentru sefii de CJ si primari de resedinte de judet. Cei doi vor prezenta azi in forurile de conducere ale PSD, respectiv PNL stadiul negocierilor, lista cu judetele unde s-au inteles asupra candidatilor, dar si locurile unde sunt inca divergente. Concret, in ciuda armoniei dintre cei doi lideri, in USL exista zone unde liberalii sunt la cutite cu social-democratii: si unii si altii revendica dreptul de a pune candidatii. Cum, de-a lungul verii, nicio tabara nu a cedat, Ponta si Antonescu vor decide ei, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Socrul lui Ponta despre Sebastian Lazaroiu: "Nu va mai trece mult si "cadavrul lui politic va fi ridicat de masina de gunoi". Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu (socrul liderului social-democratilor, Victor Ponta), il ataca dur pe ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, despre care afirma ca nu ar fi gasit cu "acoperisul intreg" la un eventual control psihiatric, iar "cadavrul sau politic va fi ridicat de masina de gunoi si aruncat in groapa de mizerii a istoriei". Reactia social-democratului vine dupa ce Sebastian Lazaroiu "i-a servit" o ironie acida, deranjat ca Ilie Sarbu l-a criticat, intr-o emisiune la Realitatea TV, pe consilierul sau, Mirel Axinte, care injurase pe blogul personal un sinucigas, informeaza Adevarul.

Oprescu se vrea egalul, nu subordonatul USL: Raman independent. Nimeni nu-mi spune ce trebuie sa fac. Oprescu a dat cu piciorul variantei unei eventuale candidaturi la Primaria Bucurestiului sub sigla Uniunii Social Liberale (USL), afirmand ca prefera postura de primar independent. Singura forma de colaborare cu USL pe care ar fi dispus sa o accepte ar fi de pe pozitii egale, a subliniat Oprescu. "Nimeni nu-mi spune ce trebuie sa fac. Raman acelasi primar in functie, independent, al bucurestenilor. Merg la un eventual parteneriat cu USL doar in conditii egale", a spus Sorin Oprescu, scrie EVZ.

De ce a intrat CSM sub focul criticilor pentru numirile la Inalta Curte. Prea multe posturi vacante la Inalta Curte de Casatie si Justitie, o procedura criticata, dispute intre CSM si ICCJ si o lege care asteapta sa fie votata in Parlament. Acesta este contextul in care s-a desfasurat promovarea unor judecatori la Inalta Curte, urmata de reactii negative din partea ministrului Justitiei, procurorului general, reprezentantilor magistratilor si societatii civile. Dupa 12 ore de audieri, au fost facute doua numiri la sectia Penala (unde erau noua posturi vacante), alte doua la sectia Comerciala (trei posturi vacante) si o singura numire la sectia Civila (trei posturi vacante). La sectia Penala a ICCJ, acolo unde se judeca marile cazuri de coruptie, s-au prezentat 11 candidati. Unul dintre ei s-a retras in ziua interviului, un altul nu s-a prezentat la examen, iar alti sapte nu au intrunit numarul de voturi necesar din partea CSM, informeaza Romania Libera.

Cine va castiga bataliile politice ale toamnei? Revizuirea Constitutiei a batut pasul pe loc, chiar daca deputatii din Comisia Juridica au facut luni o incercare de a demara discutiile pe marginea schimbarii legii fundamentale. Pana la 30 septembrie, grupurile parlamentare pot veni cu amendamente, urmand ca dezbaterile sa fie reluate din octombrie. Insa discutiile despre Parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari se anunta complicate, in conditiile in care Puterea nu are majoritatea de doua treimi necesara. Tot in aceasta sesiune, coalitia de guvernamant ar trebui sa gaseasca o solutie si pentru schimbarea sistemului de vot, in conditiile in care UDMR nu agreeaza votul uninominal pur, fara redistribuirea mandatelor. Integral in Adevarul.