Bundestag, actor obligatoriu in salvarea euro. Emotii mari astazi pentru cancelarul Angela Merkel, care si-a amanat o vizita importanta in Rusia, doar ca sa asiste la verdictul Curtii Constitutionale (CC) germane. Judecatorii de la Karlsruhe anunta ce au decis in privinta constitutionalitatii contributiei Berlinului la planurile de salvare europene. Concret, aceasta inseamna extinderea Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF) de la 440 de miliarde de euro la 780 de miliarde de euro. Revista ¬Der Spiegel" sustine ca magistratii CC au cazut deja de acord ¬sa ceara participarea substantiala a Bundestagului la toate masurile de salvare care vor urma". Asta inseamna ca Executivul de la Berlin nu va mai fi mandatat sa gaseasca un acord cu partenerii sai europeni fara acordul Parlamentului federal in prealabil, informeaza Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Dan Voiculescu cumpara Prima TV, Kiss TV, Kiss FM, Magic FM si Rock FM. Dan Voiculescu va prelua controlul trustului de presa detinut de compania germana ProSiebenSat.1 in Romania si constituit din posturile de televiziune Prima TV si Kiss TV, si posturile de radio Kiss FM, Magic FM si Rock FM. Potrivit surselor noastre, pretul tranzactiei este de aproximativ 40 milioane de euro, bani in schimbul carora Dan Voiculescu isi realizeaza un vis ce parea imposibil de atins pentru mogulul Grivco: trustul Intact sa depaseasca in audienta trustul Mediapro. Stapanul celor mai multe dintre tonomatele care au otravit, prin manipulare, spatiul public romanesc, va ajunge astfel sa-si renegocieze pozitia detinuta in alianta cu liberalii de mucava ai lui Antonescu. Preluand Prima TV, impotentul - in plan politic - Voiculescu devine primul pe piata audiovizualului autohton si, pentru o vreme, se va da cocos printre orataniile liberale incercand sa-si plaseze mai multi sclavi decat negociase pe liste la viitoarele alegeri si, desigur, sa-si mentina pozitia de vicepresedinte al Senatului pe care i-a facut-o cadou Crin Antonescu. Integral in Curentul.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu: S-a facut ordine printre universitati - 12 sunt de elita. In invatamantul superior, incepe sa se aleaga graul de neghina. Asociatia Universitatilor Europene a finalizat procesul de clasificare, iar ministrul Educatiei a anuntat ieri rezultatele. Avem 12 universitati de top, incadrate in categoria "Uni versitati de cercetare avan sata si educatie". Cea de-a doua categorie, "Universitati de educatie si cercetare stiintifica", este alcatuita din universitatile de arta, cele militare, si altele 15. Restul, sunt incadrate in categoria "universitati centrate pe educatie". "Studentii, parintii lor si angajatorii pot sa evalueze acum mult mai bine oferta universitatilor si a programelor de studii, in functie de necesitatile fiecaruia", a spus Daniel Funeriu, ministrul Educatiei, informeaza EVZ.

Andreea Raducan, fosta gimnasta: "Nu regret deloc ce mi s-a intamplat la Sydney". Ajunsa la 27 de ani, fosta sportiva admite ca episodul petrecut la Olimpiada din 2000 i-a schimbat viata, ajutand-o sa-si depaseasca limitele, asa cum nu ar fi banuit niciodata. Numele de Andreea Raducan nu mai are nevoie de prezentare. Acesta te duce direct in urma cu 11 ani, la Jocurile Olimpice de la Sydney, cand toata lumea isi dorea sa o cunoasca pe cea careia i se luase cea mai stralucitoare dintre toate medaliile din gimnastica: aurul de la individual compus. Acum, cand totul a ramas doar o amintire, fosta campioana olimpica impreuna cu echipa, ajunsa la 27 de ani, a acceptat sa vorbeasca despre trecut, prezent si viitor, relateaza Adevarul.

Fascinatia "conspiratiilor diabolice". La zece ani dupa atentatele de la 11 septembrie din Statele Unite, americanii continua sa creada in multiplele teorii ale complotului tesute in jurul acelor evenimente tragice, care au schimbat lumea. Bin Laden nu inseamna nimic. 11 septembrie este un complot al Administratiei Bush destinat sa justifice invaziile in Afganistan si Irak. Ziua de 11 septembrie furnizeaza un bogat material pentru teoriile conspirationiste si in principal este vorba despre faptul ca am fost mintiti in legatura cu oribilele atentate teroriste din anul 2001. Americanii nu au fost victimele, ei au fost organizatorii. Indiferenti la nenumaratele anchete oficiale, independente sau jurnalistice si chiar la traumatismul americanilor, autorii acestor teorii sustin ca agenti americani si israelieni au pus explozibile in turnurile gemene World Trade Center si la Pentagon, inainte de a fi lovite de avioanele comandoului islamist, informeaza Romania Libera.

Iulia Negoescu, prima doamna a yachtingului romanesc. Daca o vezi pe strada pe femeia de 30 de ani, de un metru saptezeci si 52 de kilograme, nici prin cap nu ti-ar trece ca sintagma "lup de mare" i se potriveste manusa. E arsa de soare ca un veritabil matelot si are un mers leganat, caracteristic celor obisnuiti cu deplasarea pe puntea unei corabii. In 18 ani, bucuresteanca Iulia Negoescu Fulicea a adunat peste 30 de titluri de campioana nationala la yachting, pe diverse am barcatiuni sportive sau de "racere" pentru regate "offshore", departe, il largul marii. Yachtingul, un hobby bizar pentru o femeie, a facut-o respectata intr-o lume in care majoritatea campionilor sunt barbati. "Ca fata, sigur, am avut cele mai bune rezultate!", e mandra Iulia Negoescu. Integral in EVZ.

Diaconu si-a examinat sotia si a angajat-o cu 10. Actorul, regizorul si directorul Teatrului "C.I. Nottara" din Bucuresti, Mircea Diaconu, este cercetat de reprezentantii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) pentru incompatibilitate in desfasurarea activitatii de manager al institutiei pe care o conduce. Acesta a condus comisia care, in data de 13 august 2007, a decis angajarea sotiei sale, Diana Maria Diaconu (nume de scena - Diana Lupescu) pe postul de regizor artistic la Teatrul Nottara. Angajata ca actor la acelasi teatru inca din 2001, sotia lui Mircea Diaconu a fost numita regizor artistic in urma unui concurs "montat" la numai doua luni de la momentul in care aceasta primise diploma de licenta a Universitatii Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" Bucuresti, la specializarea "Artele Spectacolului de Teatru (Regie de Teatru)", relateaza Adevarul.

Jivkov, dictatorul Bulgariei, avea sange de roman. Se implinesc 100 de ani de la nasterea (7 septembrie 1911) lui Todor Jivkov - "ultimul dictator stalinist din Europa de Est", cum a fost gratulat de presa. Desigur, motivul marcarii acestei cifre rotunde nu este amintirea "vremurilor bune". Dar exista "doua motive bune, care s-au pierdut in uitarea timpurilor: Jivkov era de origine valaha, iar localitatea natala a lui Jivkov este infratita cu Scornicestiul. Todor Jivkov, "Bai Toso" ("nenea Toso" - cum il alintau bulgarii), Tudor - cum ii spunea Nicolae Ceausescu...Jivkov s-a numarat printre putinii lideri comunisti est-europeni agreati nu numai de Nicolae, ci si de Elena Ceausescu. Intalnirile lor se petreceau intr-o atmosfera normala, lipsita de tensiunea care il inconjura de regula pe liderul comunist roman, informeaza EVZ.

Partea intunecata a internetului: Libertatea informatiei sau cum sa cumperi droguri sau sa fabrici arme. Inca de cand scandalul Wikileaks a atins apogeul si mai multe grupuri de hakeri s-au luptat sa protejeze site-ul in lupta cu Guvernul American, lumea a realizat mai mult ca oricand ca internetul nu este doar un loc prietenos unde imparti fotografii si impresii cu prietenii sau cauti informatii despre cele mai importante stiri ale zilei. Tocmai aspectul liber si interactiv al www-ului a creat dorinta de a avea un spatiu ascuns sau protejat de ochii vigilenti ai legii. Anonymous unul dintre cele mai puternice miscari care include si grupuri de hakeri a luat nastere din dorinta de a proteja libertatea informatiei pe internet. Comunitati cum ar fi 4Chan sau Onion Network i-au ajutat pe membrii acesteia sa discute departe de curiosi, scrie Adevarul.

Statul dator la stat. O anomalie legislativa, prezenta de ani buni in Romania, permite unor institutii publice sa incaseze bani de la buget (pentru salarii si alte cheltuieli), dar, in acelasi timp, pentru diverse servicii, si de la alte structuri ale administratiei publice locale si centrale, finantate de la buget. Putem spune ca statul plateste de doua ori: o data prin alocarea de fonduri de la buget pentru functionarea unor institutii si a doua oara prin achitarea unor servicii prestate intre acestea. Este cazul Institutului National de Medicina Legala "Mina Minovici" aflat in subordinea Ministerului Sanatatii, Institutului National de Expertize Criminalistice (INEC) din cadrul Ministerului Justitiei, Institutului National de Criminalistica din cadrul IGP, Administratiei Nationale de Meteorologie din cadrul Ministerului Mediului si a altor institutii publice. Toate aceste autoritati furnizeaza contra cost servicii catre institutii publice. Integral in Puterea.