Guatemala: Generalul Perez este favorit la alegerile prezidentiale. Conservatorul Otto Perez Molina ramane favorit pentru primul tur al alegerilor prezidentiale din Guatemala, care vor avea loc duminica, cu un avans mare fata de concurenta, in absenta unui candidat al partidului de guvernamant, conform sondajelor. Perez este cotat cu 48,9% din voturi, la diferenta mare fata de candidatii de dreapta Manuel Baldizon (18,2%) si Eduardo Suger (11,5). Peste sapte milioane de guatemalezi sunt asteptati duminica la urne pentru a alege noul presedinte, vicepresedintele, 158 de deputati, 333 de primari si 20 de reprezentanti in Parlamentul Americii Centrale. Noul presedinte va prelua functia incepand cu 14 ianuarie 2012, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Amenintare cu bomba pentru doua avioane care au decolat din Pakistan. In cursul zilei de miercuri s-au primit amenintari cu bomba pentru doua curse aeriene care au decolat din Lahore, Pakistan. Amenintarile au fost transmise prin email, dupa decolarea aeronavelor. Primul avion se indrepta catre Manchester si a fost deviat de urgenta catre Istanbul, potrivit purtatorului de cuvant al Pakistan International Airlines, Mohamed Mashood Tajwar. Avionul, care transporta 346 de pasageri, a aterizat la Istanbul, cel mai apropiat aeroport pe respectiva ruta. Toate persoanele aflate la bord au fost evacuate, iar fortele de securitate au verificat aeronava, fara sa gaseasca nimic. Al doilea avion avea la bord 172 de pasageri si se indrepta catre orasul malaezian Kuala Lumpur. Acesta a aterizat in siguranta la destinatie, a anuntat Tajwar, anunta CNN.

Senatul italian a acordat votul de incredere planului de austeritate. Senatorii italieni au acordat miercuri votul de incredere pentru planul de austeritate in valoare de peste 52 miliarde de euro, iar guvernul Berlusconi a consolidat piata financiara dupa o lunga amanare. Guvernul a folosit votul de incredere pentru a accelera adoptarea planului de austeritate, iar 165 de senatori au votat in favoare si 141 impotriva. Deputatii vor adopta cu siguranta aceste masuri zilele urmatoare, intr-un vot a carui data nu a fost inca stabilita. Noile masuri includ cresterea TVA-ului la 21%, care garanteaza aproximativ 4 miliarde de euro la veniturile anuale sau cresterea varstei de pensionare pentru femei de la 60 la 65 de ani, incepand cu 2014. Aceste masuri ar trebui sa permita Italiei sa ajunga la un buget echilibrat pana in anul 2013 si sa reduca datoriile uriase de aproximativ 120% din PIB, informeaza AFP.

SUA a impus sanctiuni liderilor al Qaeda din Pakistan. Statele Unite ale Americii au impus miercuri sanctiuni financiare pentru trei lideri al Qaeda din Pakistan, inclusiv unui cleric al grupului de conducere. Trezoreria SUA a anuntat ca libianul Abu Yahya al-Libi, sef de propaganda al Qaeda, a fost trecut pe lista teroristilor in conformitate cu ordinul executiv din anul 2001. Sanctiunea interzice tranzactiile in SUA ale lui Libi si urmareste inghetarea oricaror active ale sale. Trezoreria a impus sanctiuni si lui Abu al-Rahman Ould Muhammad al-Husayn Ould Mohamed Salim si pakistanezului Mustafa Hajji Mohamed Khan. Noi sanctiuni au fost anuntate miercuri si pentru un grup din Asia de Sud afiliat al Qaeda, care si-a asumat responsabilitatea pentru atentatul cu bomba de la New Dehli in care si-au pierdut viata cel putin 11 persoane, scrie Reuters.

Hillary Clinton va deschide vineri Bursa de la New York. Secretarul de stat american Hillary Clinton va deschide vineri Bursa din New York, pentru a marca a zecea comemorare a atacurilor din 11 septembrie 2001, care au afectat grav comunitatea financiara, a anuntat Departamentul de Stat al SUA. Clinton va fi insotita de fostul primar Rudolph Giuliani, ofiteri de politie si pompieri, precum si de fostul guvernator al statului New York. Inaintea deschiderii pietei financiare va avea loc un moment de reculegere. Avand functia de senator in anul 2001, Hillary Clinton a deschis Bursa din New York pe 17 septembrie, prima zi de tranzactionare dupa prabusirea World Trade Center, la cateva sute de metri de Wall Street, anunta AFP.