Gheorghe Marmureanu, seismolog: "Rosia Montana e intr-o zona seismica activa". Gheorghe Marmureanu a trimis autoritatilor mesaje privind caracteristicile seismice din Banat. Deocamdata nu a primit raspuns. Joaca rolul pompierului atunci cand diversi "specialisti" prevad cutremure catastrofale. Il enerveaza cei care-l suna, panicati, sa ceara informatii despre cutremurele mici si "normale" care au loc in fiecare zi. Plecat dintr-un sat din apropierea Bacaului, se autoironizeaza cu un umor specific moldovenesc: "un paysan care-a ajuns in America la doctorat!" La aproape 72 de ani este inca neobosit: gestioneaza proiecte de milioane de euro la Institutul de Fizica a Pamantului, unde e inca director (onorific), si se bate pentru altele. Nu crede ca seismele pot fi prevazute cu stiinta de azi. Tocmai de aceea, avertismentele sale sunt luate, in general, in seama, relateaza Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Secretul descantecelor, leac de bube dulci si dragoste amara. Era proape seara, iar ulita satului Runcu Mare, situat in inima Tinutului Padurenilor, e pustie. Doar o padureanca, imbracata in straiele-i viu colorate in care a venit de la biserica, se indreapta spre malul paraului care curge pe langa drum. Alege cateva pietricele din apa si le pune in mana stanga. Cu mana dreapta, in timp ce murmura ceva neinteligibil, ia apa din rau isi da pe frunte, apoi arunca una dintre pietricele. Repeta gestul pana cand in palma stanga nu mai are nicio piatra. Isi face o cruce, se ridica si pleaca. Nu vrea sa spuna ce anume a facut la malul raului. "Ma doare capu" rau de tot, de citeva zile-ncoace. Acuma tocmai am scapat de durere". Femeia se scuza ca are oaspeti si pleaca spre gospodaria ei. Integral in EVZ.

Destinatie finala: Jupiter - partea 1. Ne vom referi in acest articol SpaceAlliance la o lansare care a avut loc recent si care iese din tiparul obisnuit prin prisma importantei stiintifice a misiunii, prin prisma scenariului complex de zbor pe care il presupune si de ce nu, intr-o perioada marcata de restrictii economice, este o raritate si in lumina efortului financiar pe care l-a implicat. Vom incerca sa facem astfel, in stilul SpaceAlliance, o radiografie cat mai completa a misiunii NASA Juno, cea care isi propune sa investigheze, inca o data, vecinul nostru din sistemul solar- planeta Jupiter. Juno-acronimul de la "Jupiter Near-polar Orbiter"- a fost lansat pe data de 5 august 2011 de la hangarul 41 al complexului spatial din Cape Canaveral, scrie SpaceAlliance.ro

Realitati din lumea capitalului. Presa romaneasca de la sfarsitul anilor '80, ani intunecati si reci, avea sa isi incheie tragedia cu ode dedicate conducatorului Partidului Unic si tovarasei sale de munca si de viata, dublate de o critica tot mai apasata a capitalismului nu doar putred, ci de-a dreptul muribund. Propaganda reunita sub denumirea generica "Realitati din lumea capitalului" a fost difuzata cum viseaza managerii surmenati de astazi - multimedia - la radio, la televiziune si, mai ales, in presa scrisa. Programul Radio-TV programat pentru 30 decembrie includea si urmarita emisiune "Din lumea Capitalului", al carei redactor Nicolae Melinescu, propunea tema "Conditia umana - sub semnul inechitatilor si nedreptatilor sociale". Emisiunea urma sa dureze 15 minute. A venit Revolutia si nu s-a mai dat, informeaza Adevarul.

Cum arata contractul managerilor pe care ii angajeaza statul. Pentru ce primesc salarii de pana la 75.000 de euro pe luna. Guvernul este dispus sa ofere salarii de milioane de euro persoanelor fizice sau juridice care vor face parte din managementul privat al companiilor de stat, care vor trebui sa le readuca pe aceastea pe profit sau, macar, sa le reduca pierderile, conform unui proiect prezentat in exclusivitate de Mediafax, proiect ce a fost trimis Guvernului spre avizare. Miza totala este de cateva miliarde de euro, din bani publici, reprezentand pierderile anumitor companii de stat, pierderi care sunt acoperite de la buget. Anul trecut, cele mai mari 35 de companii ale statului au avut pierderi totale de 500 de milioane de euro, conform Ziarului Financiar. La aceste pierderi se adauga insa si datoriile istorice, de peste un miliard de euro. Managerii privati care vor fi numiti la companiile de stat ar putea ajunge sa castige si 3-4 milioane de euro pe an, in functie de marimea companiei, de numarul de angajati si de profitul acesteia. Integral in Gandul.

Ascensiunea oculta a miliardarului Remus Truica. Dupa cazul lui Irinel Colum-beanu, un alt divort celebru tinde sa se transforme intr-o adevarata telenovela nationala. De data aceasta este insa vorba despre un om de afaceri a carui avere spectaculoasa a fost tinuta pana acum departe de ochii publicului larg. Cine este, asadar, Remus Truica? Dupa o lunga absenta din atentia publicului, omul de afaceri Remus Truica (41 de ani) a reaparut anul trecut, cand si-a serbat ziua de nastere in stil de mare miliardar. Truica a organizat o petrecere uriasa, la care a cantat celebra Patricia Kaas si care ar fi costat, potrivit tabloidelor, cateva sute de mii de euro. Doar recitalul cantaretei franceze s-ar fi ridicat la peste 80.000 de euro. Anul acesta, afaceristul a ajuns din nou in centrul atentiei din cauza divortului cu scantei prin care trece zilele acestea, relateaza Romania Libera.

Aurora Liiceanu, psiholog: "La Suveica imi luam leafa pe un butoi de motorina". Aurora Liiceanu (70 de ani) vorbeste despre comunism, cand a fost data afara de la Institutul de Psihologie si trimisa ca muncitor necalificat la fabrica "Suveica". Psihologul povesteste despre relatia speciala pe care o are cu fiul sau, plecat de 17 ani in Japonia, despre crize profesionale si copilarie. "Mi-am pus mereu problema copiilor care sunt buni la toate, care invata bine si la matematica si la romana, si la geografie. Mai rar se intampla ca un copil sa fie foarte bun la ceva si atunci, cum se spune, natura face orientarea lui. Eu am inceput cu baletul, m-am lasat de balet, am ajuns la Liceul Gheorghe Lazar, unde mi-a venit greu sa ma adaptez, pentru ca pana atunci fusesem ocupata cu dansul si mai putin cu cartea, dupa liceu am vrut sa fac chimie, dar s-a intamplat ca dintr-un amor sa ma duc la Psihologie. Am intrat ultima la facultate", scrie Adevarul.

Miza demiterii sefului ADS. Demiterea sefului ADS, Radu Cristescu, de catre Valeriu Tabara scoate la iveala razboiul dintre doua tabere din PDL. Miza ar fi subventiile UE de milioane de euro disputate intre oamenii de afaceri Stefan Poienaru si Adrian Alexandru. Seful Agentiei Domeniilor Statului, Radu Mihai Cristescu - tanara spe-ran-ta pedelista, despre care se spune ca ar avea sustinere in anticamera premierului - a fost demis si dat pe mana procurorilor antico-ruptie de catre ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. Intr-un raport de control semnat de Tabara si detinut de RL, seful ADS e acuzat, intre altele, ca ar fi protejat afacerile milionarilor Stefan Poienaru, baronul bazinului cerealier ialomitean, si Dan Voiculescu, abonat ca arendas, inca din 2001, la subventiile date producatorilor agricoli de stat si de UE. Per-dantii sunt ADS si Adrian Stanescu, patronul A&S Interna-tional, devenit milionar dupa ce a vandut active (terenuri, cladiri) ale Institutului Pasteur Bucuresti, adjudecat, in 2000, la un pret derizoriu, informeaza Romania Libera.