China a recunoscut Consiliul National de Tranzitie ca noua autoritate din Libia. Autoritatile de la Beijing au recunoscut oficial Consiliul National de Tranzitie din Libia ca noua autoritate conducatoare, a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului chinez al Afacerilor Externe. China devine cel mai nou membru al Consiliului de Securitate ONU care recunoaste organizatia rebelilor, dupa ce saptamana trecuta au cerut Consiliului National de Tranzitie garantarea intereselor companiilor chineze din Libia. "China respecta alegera poporului libian si acorda o mare importanta rolului si statutului pe care il are Consiliul, cu care am fost mereu in contact. Vom colabora pentru a asigura o tranzitie linistita in Libia", a declarat purtatorul de cuvant Mao Zhaoxu, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Iranul va pune in functiune centrala nucleara Bushehr. Iranul intentioneaza inaugurarea unei centrale nucleare, devenind prima natiune din Orientul Mijlociu care pune in functiune o centrala nucleara civila, au anuntat autoritatile. Centrala nucleara Bushehr a fost conectata la reteaua de energie nationala in data de 3 septembrie. Ministrul rus al energiei Serghei Smatko, a carui tara a ajutat la construirea centralei, a declarat ca aceasta a fost construita la standarde internationale si sub supravegherea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica. Natiunile Unite au anuntat intr-un raport ca Iranul continua sa sfideze rezolutiile ONU, privind reducerea programului nuclear. Iranul neaga faptul ca isi propun sa construiasca arme nucleare, anunta CNN.

Marea Britanie: Bernard Hogan-Howe a fost numit sef al Scotland Yard. Noul sef al Scotland Yard Bernard Hogan-Howe a reusit ca sef al politiei locale sa reduca cu o treime rata criminalitatii intre anii 2004 si 2009. Prima declaratie dupa numirea in functie a fost ca ii va inspaimanta pe criminali. Scotland Yard se confrunta cu una dintre cele mai mari crize de la infiintarea sa in anul 1829. In luna iulie, seful politiei metropolitane Paul Stephenson si adjunctul sau Yates Ioan au demisionat dupa scandalul interceptarilor telefonice ilegale. Politia britanica a fost, de asemenea, puternic criticata pentru ca a reactionat greu la revoltele ce au avut loc la inceputul lunii august in Marea Britanie, informeaza AFP.

Rusia va testa noul submarin de atac cu propulsie nucleara. Primul submarin rusesc de atac de clasa Graney cu propulsie nucleara a fost lansat luni pentru testare la santierul naval Sevmash. Constructia submarinului Severodvinsk a inceput in anul 1993 si a fost terminat in luna iunie a anului trecut, dupa numeroase intarzieri cauzate de probleme financiare. Submarinul va intra in serviciile marinei ruse pana la sfarsitul acestui an. Submarinele nucleare de clasa Graney sunt concepute pentru a lansa o varietate de rachete cu raza lunga de actiune pana la 5.000 de kilometri, cu focoase conventionale sau nucleare si se pot atasa navelor de razboi de suprafata. Armamentul submarinului include 24 de rachete cu raza lunga si opt lansatoare de torpile. A doua nava de clasa Graney se afla in constructie, iar lucrarile la cea de-a treia vor incepe in cursul acestui an. Marina rusa intentioneaza sa foloseasca zece submarine de clasa Graney pana in anul 2020, scrie Ria Novosti.

Guatemala: Otto Perez Molina si Manuel Baldizon au ajuns in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. A doua runda a alegerilor prezidentiale din Guatemala ii va pune fata in fata pe generalul Otto Perez Molina, fondator al Partidului Patriotic si pe omul de afaceri conservator Manuel Baldizon, a anuntat luni Tribunalul electoral suprem. Molina, in varsta de 60 de ani, a obtiut 36% din voturi, fata de 23% cat a primit Manuel Baldizon, 41 de ani, dupa numararea rezultatelor obtinute in 95% dintre sectiile de votare. Al doilea tur al alegerilor prezidentiale este programat pe 6 noiembrie. Castigatorul va avea un singur mandat de patru ani, anunta AFP.

Rusia va sustine cererea de aderare la ONU a palestinienilor. Rusia va sustine cererea de aderare a unui stat palestinian la ONU, a declarat ambasadorul rus la Organizatia Natiunilor Unite, Vitali Ciurkin. "Vom vota, desigur, in favoarea oricarei propunei a palestinienilor, dar trebuie sa spun ca noi nu ii presam (sa actioneze) in acest fel. Noi spunem <>", a precizat el. Conducerea palestiniana intentioneaza sa prezinte o cerere de aderare la ONU la 20 septembrie, dar trebuie sa anunte daca alege sa treaca prin Consiliul de Securitate sau prin Adunarea Generala. Cererea la Consiliul de Securitate, care ar permite unui stat palestinian sa devina stat membru cu drepturi depline al ONU, ar urma sa fie respinsa printr-un veto de SUA. Cererea la Adunarea Generala, cu un vot al majoritatii simple, le-ar acorda palestinienilor un statut ameliorat, in comparatie cu statutul lor actual de "entitate observatoare". Daca vor alege cea de-a doua varianta, palestinienii vor avea sanse mari sa obtina o majoritate pentru a deveni "stat observator non-membru" al ONU. Acest lucru le-ar permite sa devina membri ai unor organizatii ca UNESCO, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) sau Curtea Penala Internationala (CPI).

Obama cere Congresului sa lase "politicianismele" si sa adopte planul ocuparii fortei de munca. Presedintele Statelor Unite Barack Obama a insistat luni, ca reprezentantii Congresului sa adopte fara intarziere planul sau de la 447 miliarde de dolari pentru a stimula economia si modul de crestere al taxelor pentru cei bogati, iar pentru aceasta Obama le cere tuturor sa se gandeasca la binele comun si sa lase deoparte "politicianismele. " Fluturand un teanc gros (proiectul de lege trimis Congresului), Obama s-a reinnoit apelul sau pentru alesii tari de a ajuta la combaterea somajului. El a fost inconjurat de pompieri, politie, cadre didactice si muncitori din mai multe domenii, subliniind ca acestia vor beneficia de masurile cuprinse in "American Jobs Act" (proiect de lege pentru ocuparea fortei de munca din SUA), care a fost prezentat joia trecuta Camerei Reprezentantilor si Senatului. Obama duce o adevarata ofensiva pentru a-i convinge pe republicanii care controleaza Congresul sa-i voteze proiectul. Presedintele SUA sustine insa ca nu se va folosi de veto in cazul in care Congresul ar reveni cu propriul plan de masuri.