Evenimentul Zilei a patruns in sala unde va fi judecat "Monstrul din Norvegia". "Buna ziua", imi raspunde politicos la salut unul dintre cei doi paznici care stau la intrarea judecatoriei din Oslo. Nu ma intreaba unde ma duc si nici nu ma verifica sa vada ce am in geanta. Cu toate acestea aici a fost adus, acum mai putin de o luna, faimosul terorist Anders Breivik, care a socat intreaga lume dupa ce a ucis cu sange rece 77 de oameni. Odata ce am intrat in cladire, pot circula oriunde si pot intra in salile de judecata, fara sa ma opreasca nimeni. Mai tarziu, aveam sa aflu de la reprezentanta ministerului Justitiei, Torunn Salomonsen, de ce nu esti controlat ca pe aeroport la intrarea in instantele de judecata norvegiene: "Traim in democratie, la justitie accesul este liber si nimeni nu trebuie sa te controleze. Aceasta este filosofia noastra si nu se va schimba nici dupa atacul din luna iulie". Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Scurt interviu despre proiectul Elysium. Dupa ce saptamana trecuta SpaceAlliance v-a prezentat aparitia unui nou proiect spatial romanesc, revenim acum pentru un scurt interviu pe aceeasi tema. L-am invitat pe domnul Alexandru Razvan Ghinea, cel care este coordonatorul acestui proiect, sa ne raspunda la cateva intrebari si ii multumim pe aceasta cale ca a avut amabilitatea de a lamuri cateva aspecte despre activitatea pe care o desfasoara impreuna cu ceilalti colegi. Integral pe SpaceAlliance.ro

Cine ia bani de la UE pentru criza E.coli. Pierderile suferite de producatorii romani in timpul crizei E.coli, cand se specula ca mai multe persoane au fost infestate cu bacteria Escherichia coli dupa ce au consumat legume, raman greu de cuantificat. Panica si informatiile neclare i-au determinat pe romani sa nu mai cumpere legume, iar asta i-a fortat pe multi legumicultori sa-si arunce sau sa-si distruga produsele. Inca de pe atunci, oficialii Uniunii Europene promiteau sprijin fermierilor. La sfarsitul lunii iulie, Comisia Europeana (CE) a anuntat ca va acorda aproape 230 de milioane de euro pentru producatorii aflati in aceasta situatie. Pentru Romania, CE a aprobat ajutoare in valoare de 3,7 milioane de euro. "Adevarul" a obtinut in exclusivitate lista beneficiarilor acestor ajutoare nerambursabile de la Bruxelles, scrie Adevarul.

Nicu Ceausescu: "Cand ii cereti sa scrie materiale pe linie, nu mai are probleme la dosar?" In avalansa de interpretari, controverse sau amintiri care readuc in discutie, in ultimul timp, personalitatea lui Nicu Ceausescu, exista si marturii exclusive, care dezvaluie o fateta - haideti sa nu folosim multuzatul "necunoscuta", ci mai degraba pe neasteptatul "obisnuita" - a celui care suscita inca interesul generatiilor. Intr-un interviu acordat EVZ, publicistul Serban Cionoff, unul dintre cei care a lucrat cu Nicu Ceausescu, vorbeste tocmai despre aceasta latura "obisnuita" a Printisorului, informeaza EVZ.

Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, cea mai buna institutie privata din Romania. Potrivit unui sondaj realizat de VerticalNews in decursul ultimelor trei saptamani, Universitatea Crestina Dimitrie Cantermir este cea mai buna institutie privata din Romania, intrunind 22% din voturi (336 de voturi, din 1.531). Cititorii site-ului au putut opta pentru cea mai buna unitate de invatamant superior luand in calcul taxele platite in decursul unui an, facilitatile oferite, dar si rezultatele obtinute. Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir are sapte facultati. Taxele de scolarizare variaza intre 300 de euro (Istorie)si 550 de euro (la unele specializari anul intai de studiu este mai ieftin cu 50 de euro decat restul) si intre 300 si 450 de euro la FR. La unele facultati, taxa de scolarizare poate si platita intre 2 si 4 rate, anunta Vertical News.

De ce nu gasesc patronii muncitori calificati. Adevarata amenintare pentru piata muncii o constituie nu scadererea cererilor, ci deficitul de competente la nivelul candidatilor, mentioneaza un studiu Manpower. Daca pentru trimestrul III perspectivele pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca erau mai mult decat optimiste "intentiile de angajare fiind cele mai puternice din ultimii trei ani", pentru perioada octombrie-decembrie, angajatorii au raportat o "incetinire a ritmului angajarilor". Cu toate acestea, un studiu realizat de Manpower indica faptul ca una din cinci companii din Romania va continua sa angajeze personal pana la finele anului. Scaderea ritmului de angajare in trimestru IV este explicat de specialistii de la Manpower ca fiind rezultatul perioadei in care a fost efectuata cercetarea. "Pietele bursiere se aflau sub o presiune majora, subliniaza contry managerul Valentin Petrof", iar increderea angajatorilor a fost afectata, relateaza Romania Libera.

Harta familiilor mafiote din Romania care au speriat Franta. Clanurile mafiote din Romania care si-au extins in Franta activitatile infractionale minore, de genul furturilor sau cersetoriei, provin in special din partea de sud a tarii, conform unei harti realizate de Le Figaro, care se bazeaza pe principalele dosare penale instrumentate in Franta si in Romania, impotriva acestor clanuri. Craiova exporta la Paris hotii de carduri bancare. Escrocii din Bucuresti s-au specializat in orasul de pe Sena in inselaciuni care se bazeaza pe mila trecatorilor. Tandarei, Fetesti, Bucuresti, Baia Mare, Piatra Neamt, Iasi si Craiova trimit in Franta hotii de buzunare. Din orase precum Buzau, Braila, Fetesti, Constanta, Tandarei, Bucuresti, Piatra Neamt si Iasi provin cei mai multi hoti de telefoane mobile. Ministrul de Interne al Frantei, Claude Gueant, a anuntat ieri, la Paris, planul sau impotriva delincventei, propunand un experiment politienesc care, daca va functiona, va fi extins si in alte zone. Astfel, de astazi, pe celebrul bulevard parizian Champs-Elysees va fi interzisa prin lege cersetoria si "formele ei asimilate", adica hartuirea trecatorilor cu povestile false pe care cersetorii le spun, pentru a obtine bani. Integral in Gandul.

Romania, orezaria de lux a Europei. Pe zeci de kilometri de-a lungul Dunarii, ogoarele se afla sub luciul apei. Sunt orezariile Romaniei. Pe vremea lui Ceausescu ocupau 34.300 hectare. Astazi au ajuns la 12.300 hectare, dar reprezinta o afacere foarte profitabila. Riso Scotti, compania familiei Scotti din Italia, cel mai mare cultivator de orez de pe teritoriul Europei, a cumparat la inceputul anilor 2000 aproape 10.500 hectare de teren agricol, amplasate strategic pe malul Dunarii. Pe 6.500 hectare cultiva deja orez. Pretul de achizitie a fostelor orezarii comuniste a fost de 800-1.000 euro hectarul, extrem de putin daca ne gandim ca parcelele sunt strabatute de canale de transport a apei pompate din Dunare, scrie Romania Libera.

Romanii, "oile negre" in presa internationala. Numarul de infractiuni comise de cetateni straini din UE in Marea Britanie s-a triplat de la aderarea Romaniei si Bulgariei, in 2007, scrie presa britanica. Statisticile pe anul trecut arata ca romanii sunt pe locul al doilea la infractionalitate (4.343 de cazuri), fiind surclasati numai de polonezi, care au comis 6.777 infractiuni. Presa din Regat a prezentat, in repetate randuri, cazurile unor "gasti de romani" care s-au instalat ilegal in casele unor britanici si care nu mai pot fi dati afara cu saptamanile. "O gasca de tigani romani care s-au mutat in casa unei femei si au devastat-o, in timp ce proprietara era plecata, au tintit un numar mai mare de case", scria in august "The Telegraph". Cand s-a intors, proprietara a gasit in locuinta sa o familie de opt persoane. Acestia au cauzat pagube in valoare de 40.000 de dolari si i-au umblat prin lucrurile personale. Au fost dati afara, insa a iesit la iveala ca alte doua case din aceeasi zona au avut aceeasi soarta", informeaza Adevarul.

Am fost in "Cel mai frumos loc din Romania"! Muzeul Antipa se va deschide in aceasta sambata. Am fost la muzeul "Grigore Antipa" si am vazut, intr-o diorama colorata si luminoasa, care arata o scena din viata marilor calde, o sirena. De fapt, am vazut ceea ce dupa luni de navigat pe ape zbuciumate, marinarii de cart, leganandu-se usor spre vise, isi inchipuiau ca e o astfel de faptura a marilor. Dumitru Murariu, directorul Muzeului National de Istorie Naturala a Romaniei, arata spre o creatura masiva si usor stangace. "Li se spune sirene pentru ca asta isi inchipuiau marinarii ca sunt cand le vedeau. Aceste animale ieseau din apa, stateau in pozitie verticala si lasau sa li se vada glandele mamare, in zona lor axilara. De fapt sunt niste vaci de mare, li se zice asa ca vin la malul marilor si oceanelor din zonele tropicale si pasc iarba, asa cum fac ierbivorele", ne demonstreaza el cat de inselatoare sunt aparentele pe mare. Integral in Gandul.

Eterna si fascinanta pusculita pentru RA-APPS. Dupa ce a incercat ani la rand sa valorifice uriasa avere administrata de RA-APPS, Guvernul lucreaza iar la o lista a imobilelor care sa fie scoase la licitatie. Chiriile neplatite, in valoare de circa 1 milion de euro, se numara printre motivele deciziei de instrainare, ca si cum nu tot Regia ar fi permis acumularea acestor sume. Sutele de proprietati ale Regiei Autonome "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS) erau evaluate in 2007 la circa 243 milioane de euro. Am putea spune ca evaluarea a fost facuta cu multa "modestie", in conditiile in care nu s-a tinut cont de valoarea de piata, ci de bilantul contabil. Dintre numeroasele proprietati, Guvernul ar vrea sa instraineze acum unele din centrul Capitalei, precum si un imobil din Predeal si Serele Pipera. Procedura de vanzare a bunurilor va fi prevazuta in-tr-o ordonanta de urgenta si, potrivit proiectului obtinut de Mediafax, chiriasii cu datorii fata de regie nu vor putea participa la licitatie, anunta Romania Libera.

Ceausescu a aplaudat detronarea Regelui Mihai. Marti, 30 decembrie 1947, ora 19.10. In sala Palatului Patriarhiei, deputatii comunisti asteptau cu nerabdare sa inceapa lucrarile sedintei de urgenta a Parlamentului. Desigur, stiau pentru ce fusesera convocati. Regele Mihai abdicase, iar Guvernul solicita acum votul parlamentarilor pentru schimbarea formei de guvernamant, din monarhie in republica. Nicolae Ceausescu se afla in fata unui moment important din viata sa - Partidul Comunist, pe care-l slujise cu fidelitate inca din adolescenta, prelua controlul total al Romaniei. Sedinta a fost deschisa de primul ministru dr. Petru Groza. Dupa ce a dat citire actului de abdicare, sala intreaga s-a ridicat in picioare sa aplaude momentul "istoric" al abolirii monarhiei. Constitutia din 1923 era abrogata, iar Romania devenea oficial republica populara, relateaza Adevarul.

Misiunea ERS-2 ajunge la final. Pe 5 septembrie 2011 ESA a oprit definitiv satelitul stiintific ERS-2. A fost o operatiune complexa care a insemnat printre altele scaderea altitudinii orbitale (astazi ERS-2 a fost lasat intr-o orbita LEO circulara la 570 km) si trecerea subsistemelor de la bord intr-o stare pasiva. Aceasta actiune a implicat consumarea restului de hidrazina, deconectarea bateriilor si oprirea sistemului de comunicatie- astfel ca de pe 5 septembrie ora 13 :16 GMT nici un fel de date nu vor mai fi receptionate. Urmand ultimele recomandari internationale cu privire la protectia spatiului cosmic, inginerii au facut simulari si au ajuns la concluzia ca satelitul ERS-2 nu va ramane pe orbita ci va cobora progresiv si va reintra/arde in atmosfera in mai putin de 15 ani, scrie SpaceAlliance.ro