





Presa in Diagonala: Pentagon: Reteaua Al Qaeda incearca sa se infiltreze in Libia; Nicolas Sarkozy si David Cameron vor efectua o vizita in Libia; Muammar Gaddafi cere Consiliului de Securitate al ONU sa protejeze Sirte de "atrocitatile" comise de NATO
Pentagon: Reteaua Al Qaeda incearca sa se infiltreze in Libia. Reteaua terorista Al Qaeda incearca sa se stabileasca treptat in Libia, profitand de haosul de la caderea regimului lui Muammar Gaddafi pentru a-si stabili propriile retele, au declarat oficiali americani din aparare, potrivit AFP. Reteaua extremista, precum si filiala sa din Magreb (Aqmi) "ar putea incerca sa profite de situatie si acest lucru ne ingrijoreaza", a declarat un oficial american in cadrul unei conferinte de presa de la Pentagon. Liderii celor doua organizatii teroriste si-au exprimat deja dorinta de a juca un rol in Libia, a adaugat oficialul. Pentru extremisti, "unul dintre obiectivele lor este de a incerca sa stabileasca un fel de amprenta sau o retea interna, cu scopul de a juca pe termen lung. Pentru moment, probabil ca ei pastreaza distanta, insa pe termen lung devine ingrijorator", a mai afirmat un responsabil american sub anonimat.
Nicolas Sarkozy si David Cameron vor efectua o vizita in Libia - surse. Presedintele Nicolas Sarkozy si premierul britanic David Cameron urmeaza sa ajunga joi, in Libia, pentru a veni in sprijinul noului guvern instalat la Tripoli, informeaza AFP. Cu ocazia vizitei din Libia, autoritatile franceze au trimis la Tripoli aproximativ 160 de politisti francezi care trebuie sa asigure securitate presedintelui Sarkozy, potrivit unor surse din politie. Deplasarea a fost confirmata, fara a se oferi insa alte detalii, si de surse apropiate noii puteri de la Tripoli. Presedintia franceza si guvernul britanic nu au comentat pe marginea acestui subiect. Pentru aceasta misiune au fost pregatite doua avioane separate, care urmeaza sa decoleze din Franta in aceasta seara, iar politistii au fost instruiti sa se prezinte in haine civile si purtand veste antiglont, fara aparate de fotografiat sau telefoane mobile asupra lor. Politistii francezi vor asigura securitatea unui hotel, a unui spital si a unui punct de trecere din Tripoli. Intoarcerea ar urma sa aiba loc vineri. Potrivit unor surse, filosoful si scriitorul francez Bernard-Henri Levy, un apropiat al Consiliului National de Tranzitie din Libia, va face parte din aceasta delegatie. Franta si Marea Britanie s-au aflat in fruntea operatiunii militare lansate de NATO in Libia, de la mijlocul lunii martie, care a dus la prabusirea regimului lui Muammar Gaddafi. In momentul de fata, teritoriul libian este controlat in mica masura de partizanii fostului lider libian.
Turcia va gazdui un radar american care sa detecteze rachetele balistice. Turcia si Statele Unite au semnat astazi un memorandum cu privire la amplasarea unui radar american pe teritoriul turc, ca parte a unui scut anti-racheta care sa protejeze aliatii NATO de eventualele amenintari ale unor rachete balistice, informeaza RIA Novosti. Radarul de tipul AN/TPY 2, parte a sistemului THAAD, a fost conceput pentru a intercepta rachete cu raza medie de actiune de la altitudini foarte mari si va fi amplasat la o baza militara din estul provinciei Malataya. Autoritatile de la Ankara si Washington au declarat ca radarul va detecta din timp eventualele rachete care vin din afara Europei, sistemul urmand sa devina operational pana la sfarsitul acestui an. Potrivit presei turce, radarul va fi operat de la un punct de control al NATO din Germania, insa aliatii vor transmite datele Turciei. Membrii NATO au convenit sa instaleze un scut anti-racheta in Europa ca protectie impotriva rachetelor balistice lansate de asa-numitele "state problematice" la summit-ul de la Lisabona, de anul trecut.
O fabrica de aluminiu din Ungaria a fost amendata cu 472 de milioane de euro, in urma deversarii de namol toxic de anul trecut. Un producator de aluminiu din Ungaria a fost amendat cu 472 de milioane de euro in urma deversarii de namol toxic de anul trecut, transmite BBC. Guvernul de la Budapesta a explicat ca amenda reflecta volumul fara precedent de materiale periculoase deversate, dupa ce peretii rezervoarelor s-au rupt. In urma accidentului ecologic, aproximativ 700.000 de metri cubi au fost deversati. Compania are la dispozitie doua saptamani pentru a plati menda sau pentru a face recurs. MAL Zrt a produs daune serioase mediului inconjurator, iar zece au murit in urma deversarii de namol rosu. Substantele alcaline, un produs secundar al productiei de aluminiu, au inundat orasele si satele din apropierea fabricii situata in vestul Ungariei, precum si suprafete agricole. Deversarea s-a intins pe o suprafata de 40 de kilometri patrati si a ajuns in Dunare, ranind peste 150 de persoane. Oficialii au declarat ca este vorba de cel mai grav accident chimic din istoria Ungariei, insa i-au permis firmei sa reia productia la numai doua saptamani de la accident.
Muammar Gaddafi cere Consiliului de Securitate al ONU sa protejeze Sirte de "atrocitatile" comise de NATO. Fostul dictator Muammar Gaddafi a cerut Consiliului de Securitate al ONU sa protejeze Sirte, oras aflat inca sub controlul fortelor loiale, de ceea ce el a numit "atrocitati" ale NATO, informeaza Reuters. "Daca Sirte este izolat de restul lumii cu scopul de a fi comise atrocitati impotriva lui, atunci lumea are obligatia de a nu fi absenta si va trebui sa-si asume responsabilitatea internationala si sa intervina rapid pentru a opri aceasta crima", ar fi declarat Gaddadi intr-o scrisoare facuta publica de postul sirian de televiziune Arrai. Postul de televiziune sirian a precizat ca scrisoare se adreseaza Consiliului de Securitate al ONU.

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă