VIDEO Presedintele Basescu, "La masa Adevarului": Doresc sa renunt la politica! Ce au discutat Barack Obama si Traian Basescu, in cursul zilei de ieri, departe de ochii presei? Unde se va duce actualul presedinte al Romaniei in dimineata zilei de 1 ianuarie 2015, atunci cand isi va fi incheiat mandatul la Palatul Cotroceni? Cum va iesi Romania din criza si cat va mai conta in Europa de peste patru ani?

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Sebastian Lazaroiu, la interviurile GANDUL: Fara Alba ca Zapada, PDL va pierde si presedintele, si guvernarea. Nu vrea sa fie membru PDL, dar nu spune nu unui proiect politic mult mai larg. Ministrul muncii Sebastian Lazaroiu a anuntat astazi, la Interviurile Gandul , ca si-ar oficializa intrarea in politica, nu intr-un "PDL asa cum este el acum".

Ce le-a transmis romanilor Mona din Bolintin, suspecta de terorism la Londra. Mona Thwany, vaduva de origine romano-irakiana a teroristului care in decembrie 2010 s-a aruncat in aer la Stockholm, a fost arestata marti de Scotland Yard, in Luton, langa Londra, sub suspiciunea ca ar fi pregatit acte teroriste. "Ieri dimineata la ora 06.15 (08.15 ora Romaniei), ofiterii contraterorism au intrat intr-o casa din Luton. O femeie in varsta de 28 de ani a fost arestata, fiind suspectata de pregatirea unor acte teroriste. Ea a fost eliberata pe cautiune, pana la jumatatea lunii noiembrie", a declarat un purtator de cuvant al politiei britanice. Taimour Abdulwahab Al-Abdaly, sotul in varsta de 29 de ani al Monei, s-a aruncat in aer, in decembrie 2010, pe strazile capitalei Suediei. Dupa atentat, presa britanica a speculat cateva informatii potrivit carora insasi sotia sa, Mona, l-ar fi radicalizat pe terorist. Femeia, care avea trei copii cu atentatorul, a negat, inclusiv in presa romana si pe un blog personal ca ar fi stiut ceva de planurile barbatului, scrie EVZ.

Tur virtual prin Biroul Oval de-a lungul timpului. Plus: Cum arata biroul lui Traian Basescu. O plimbare sau o vizita oficiala in Biroul Oval, biroul presedintelui SUA, reprezinta cu siguranta un deziderat pentru multi sefi de stat, dar si un obiectiv turistic important pentru cei care trec pragul Casei Albe. La Bucuresti, romanii au avut rar ocazia sa viziteze biroul presedintelui Traian Basescu de la Palatul Cotroceni, ultima oportunitate fiind in anul electoral 2009. Construit la inceputul secolul trecut la recomandarea presedintelui american William Toward Taft, Biroul Oval a fost refacut in perioada interbelica dupa ce a a ars intr-un incendiu. Din 1934, incaperea a suferit putine modificari, presedintii schimband doar covorul, draperiile si canapelele. Presedintii Eisenhower si Carter nu au adus nici o modificare Biroului Oval in timpul mandatului, in timp ce JF Kennedy a fost asasinat chiar in ziua cand noul decor fusese instalat. Din Biroul Oval au fost transmise discursurile importante ale presedintilor americani, existand o legatura intre fiecare presedinte si modul in care a aratat incaperea numarul unu a Americii, anunta Gandul.

Dunarea devine parau. Fluviul Dunarea a inregistrat in ultimele zile cel mai scazut nivel din ultimul deceniu. Astfel, la mira de la Cernavoda, s-a inregistrat ieri-dimineata cota de minus 126. De la o zi la alta, Dunarea scade in dreptul orasului Cernavoda cu 2 centimetri. Pe luciul apei au aparut insulite, loc tocmai bun de odihna pentru pasarile calatoare. Pentru localnici nu este un fenomen inedit. Ei spun ca in urma cu patru-cinci ani Dunarea a secat si mai mult si a fost nevoie sa se opreasca reactorul de la Cernavoda. Circulatia pe Dunare se desfasoara cu multa dificultate. Practic, inainte de a se incarca o barja si a iesi cu ea pe canal, se cer informatii privind pescajul pe care trebuie sa-l aiba nava. "Dunarea nu este plata si, din loc in loc sunt praguri. Spre exemplu, in zona noastra, la kilometrul 292, la o distanta de opt kilometri mai jos de Cernavoda, exista un astfel de prag. Barjele trebuie sa-si ajusteze pescajul in functie de aceste praguri. In zona noastra se circula, dar cu dificultate, insa pe sectorul Giurgiu - Calarasi circulatia este inchisa", spune Liviu Negoita, capitanul-sef adjunct al Capitaniei Portului Cernavoda, informeaza Adevarul.

Cine a fost aliatul ardelean al Regelui Soare. In acest an s-au implinit 300 de ani de la sfarsitul Razboiului Civil din Transilvania, care i-a opus pe curutii condusi de Francisc Rakoczi al II-lea lobontilor condusi de Casa de Habsburg. In acest an s-au implinit trei secole de la incheierea unuia dintre cele mai devastatoare razboaie civile din Transilvania. Conflictul este cunoscut, in istoriografia romaneasca, sub numele de Rascoala Curutilor, in timp ce istoricii maghiari il socotesc drept un veritabil razboi de independenta impotriva Austriei. Personajul principal al acestui conflict a fost principele Transilvaniei Francisc Rakoczi al II-lea, din familia care i-a dat si pe principii Gheorghe Rakoczi I si Gheorghe Rakoczi al II-lea, scrie Romania Libera.

Fost mormon: "Posibilitatea ca Biserica Mormona sa controleze America este infricosatoare". Richard Packham a parasit cultul in anul 1958, cand avea 25 de ani, desi facea parte dintr-o familie mormona (toti stramosii sai, chiar si in urma cu sase generatii, fusesera mormoni). Fratii si surorile sale, copiii sai din prima casatorie si nepotii lui sunt si acum mormoni. In prezent, Richard are 78 de ani si este destul de ingrijorat de puterea foarte mare pe care acest cult o are in SUA: mormonii ocupa pozitii influente in guvernele statale, in Congres, iar biserica a devenit o intreprindere super-bogata, cu afaceri si proprietati in toata tara in valoare de miliarde de dolari, arata el. Dar scopul ultim al bisericii, asa cum a fost formulat de lideri timpurii precum Joseph Smith si Brigham Young, dar despre care nu se mai vorbeste in prezent, este de a intemeia Regatul Mormon al lui Dumnezeu in America si de a guverna lumea ca reprezentanti ai lui Dumnezeu. Integral in Vertical News.

Cea mai tare nunta de interlopi. Cosmos, socru mare. Unul dintre invitati, saltat de politie direct din alai. Cosmos, seful clanului Tanase, si-a casatorit fiul la Iasi. Nas a fost Adi Minune. Politia a instituit filtre iar SRI a filmat totul. Un interlop dat in urmarire a fost saltat direct din alai. Peste 600 de invitati, interlopi din toate colturile Romaniei, au fost pe lista invitatilor. Nasi, doua cupluri: Adrian Minune cu sotia Cati si bucuresteanul Sandu Hingheru si sotia sa Iuliana. La nunta au venit si in calitate de invitati, dar si sa cante Florin Salam, Dan Bursuc si Sorinel Copilul de Aur. Musafirii au ajuns la Iasi inca de ieri dimineata. Au fost intampinati de politisti care au facut filtre la cele trei intrari in oras: prin Bucium, CUG si Pacurari. Nutu Camataru a fost oprit si legitimat la intrarea dinspre CUG, nasul Adi Minune, la volanul bolidului sau Ferrari, fiind oprit la intrarea dinspre Bucium. Politistii au si ridicat un individ, Ditulescu, care era cautat prin Interpol pentru escrocherii in Germania, informeaza EVZ.

Bugetul sanatatii ar putea fi suplimentat cu 150 de milioane de lei. Bugetul Ministerului Sanatatii ar putea fi suplimentat cu 150 de milioane de lei, din Fondul de rezerva al Guvernului, pentru plata medicamentelor si materialelor sanitare ramase neachitate, proiectul de Hotarare fiind pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii (MS). Prin proiectul de hotarare se propune alocarea sumei de 150.000.000 de lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului prevazut in bugetul de stat pe anul 2011, catre Ministerul Sanatatii pentru plata medicamentelor si materialelor sanitare ramase neachitate. Cu suma prevazuta se majoreaza prevederile de cheltuieli la "Transferuri cu caracter general intre diferite nivele ale administratiei", titlul 51 "Transferuri intre unitati ale administratiei publice". "Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate raspund de modul de utilizare, in conformitate cu dispozitiile legale, a sumei alocate prin prezenta hotarare", se arata in proiectul de Hotarare, scrie Adevarul.

Deputatul Ceausescu a votat entuziast nationalizarea. In februarie si martie 1948, Nicolae Ceausescu a fost, din nou, in campanie electorala. La 25 februarie, imediat dupa incheierea lucrarilor Congresului I al Partidului Muncitoresc Roman, Adunarea Deputatilor s-a autodizolvat. Desigur, decizia a fost luata in sedinta Guvernului, iar parlamentarii nu au indeplinit decat o formalitate. S-au stabilit alegeri pentru 28 martie 1948. Prima sedinta a noului Parlament, redenumit Marea Adunare Nationala, era programata pentru 6 aprilie. Ca si la alegerile din 1946, comunistii nu au candidat singuri, ci in alianta cu alte "grupari democratice". De aceasta data, "umbrela" electorala s-a numit Frontul Democrat Popular (FDP). Listele au fost depuse la 5 martie 1948 cu mare fast. In fata tribunalelor din resedintele de judet au fost organizate manifestatii populare. S-au jucat hore, fanfarele au intonat Internationala, iar "oamenii muncii" si-au aclamat candidatii, anunta Adevarul.

Cum a ajuns un profesor de nota 1 sa predea la liceu. Un absolvent de studii superioare care nu a fost in stare sa obtina nota de trecere la concursurile de titularizare si suplinire la specializarea pentru care s-a pregatit ani de zile in facultate are dreptul sa tina ore la alte discipline. Legea educatiei permite aceasta aberatie. Ileana Racaru, licentiata a Universitatii "Spiru Haret", a obtinut la concursul de suplinitori calificati organizat luna trecuta de Ministerul Educatiei nota 1,1 la geografie. Cand un absolvent de studii superioare capata un asemenea calificativ, te-ai astepta ca respectiva persoana sa nu ajunga vreodata sa stea la catedra in fata unor copii. Ileana Racaru, in schimb, preda acum la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din judetul Giurgiu, ca suplinitor necalificat. Potrivit legii, suplinitorul necalificat este acela care nu obtine nota de trecere la specializarea sa, dar poate preda oricare alta materie. In acest caz, tanara care nu a luat nota de trecere la geografie e buna sa predea alte discipline, informeaza Romania Libera.