Romania si Olanda, in gherila florilor. La o zi dupa ce Olanda a decis sa refuze accesul Romaniei in spatiul Schengen, florile si carnea importate din Tara Lalelelor sunt supuse unor riguroase controale la frontierele romanesti. Functionari din trei institutii sunt asmutiti catre importurile olandeze: Fiscul, Agentia Fitosanitara si Protectia Consumatorului. Vineri seara, chiar in ziua in care reprezentantii Ministerului imigratiei din Olanda au anuntat ca Guvernul de la Haga se va opune aderarii Romaniei in spatiul Schengen, vamile noastre erau luate cu asalt de zeci de inspectori trimisi de la Bucuresti cu o singura tinta: transporturile de flori trimise dinspre Olanda. Toata suflarea functionareasca care a descins la frontierele patriei avea un singur scop: gasirea unei misterioase bacterii "periculoase", relateaza Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Teodor Melescanu: "Coabitarea cu Traian Basescu nu este imposibila". Liberalul Teodor Melescanu acuza incalcarea protocolului USL la Prahova. El spune ca nu renunta la candidatura in ciuda faptului ca presedintele PNL a cedat in fata PSD. Teodor Melescanu, senator PNL, acuza intr-un interviu jocurile de culise care l-au impiedicat sa candideze si vorbeste despre relatia sa cu Crin Antonescu. Integral in EVZ.

Noi pentru ce votam in chestiunea palestiniana? Este un context in care obiective foarte ambitioase pot fi realizate. Dinamica diplomatica actuala nu indica insa aceste ambitii. Obiectivul comun nu este doar un stat palestinian, ci pacea durabila. Reluarea negocierilor pentru doua state care sa convietuiasca pasnic, pornind de la frontierele din 1967 cu schimb de teritorii si tinand cont de evolutiile din teren, este singura cale de a evita cele mai sumbre temeri ale tuturor. (...) Pozitia romaneasca formala de sustinere a unei solutii negociate, nu unilaterale, a fost afirmata atat in cursul vizitei ministrului roman de Externe la Ramallah, cat si in timpul vizitei premierului Netanyahu la Bucuresti. Dar Romania poate mai mult, scrie Adevarul.

Operatiunea treceti Carpatii: Comarnic-Brasov sau Pitesti-Sibiu? Din punctul de vedere al Ministerului Transporturilor, lucrarile la cele doua autostrazi pot fi derulate concomitent. Specialistii consultati de Romania libera cred insa ca este imposibil: Romania nu are suficienta credibilitate pentru a atrage asemenea finantari, este criza si nu avem experienta concesiunilor. Comarnic-Brasov si Pitesti-Sibiu, doua proiecte importante de autostrazi domina de ani de zile discutiile publice, nici una dintre acestea neinregistrand pe agenda Ministerului Transporturilor progrese importante. Oficialii acestei institutii ne amagesc lasandu-ne sa credem ca o gramada de bancheri se vor ingramadi sa dea bani viitorilor concesionari care le vor face si ca e doar o chestiune de timp pana cand vom avea cele doua concesiuni, informeaza Romania Libera.

Viata de film a unor jefuitori de manastiri. O grupare de hoti, condusa de o femeie, a spart peste 20 de manastiri, furand obiecte de patrimoniu. Liderul gruparii avea relatii "stabile" cu ambii parteneri de jaf. Gruparea "Vrajitoarea" a fost anihilata in timp ce spargea Pestera Sf.Andrei. Informatiile despre obiectele vechi de cult le obtinea sefa hotilor, bazandu-se pe farmecul personal. Au jefuit, in doar jumatate de an, peste 20 de manastiri din toata tara, iar prejudiciul total cauzat de ei este greu de stabilit in conditiile in care multe dintre obiectele de cult furate fac parte din patrimoniul national si nu au fost evaluate pana acum. Valoarea totala a lor insumeaza, dupa aprecierile anchetatorilor, cateva sute de mii de euro.Doar doua icoane au fost recuperate de procurorii Parchetului General, care au reusit sa probeze noua furturi din lacasuri de cult. Integral in Adevarul.

Ora de religie in scoli. Umilit in fata colegilor pentru ca e ateu. Elevul nu e obligat sa urmeze religia, dar risca mult daca se retrage de la aceasta ora. Suparati ca profesorul le indocrineaza copiii, cativa parinti propun solutia: ora de istoria religiilor. "Nu putrezesc, miros foarte frumos si fac minuni", suna ghicitoarea cu care profesorul de religie isi stimuleaza elevul de clasa a III-a. Cei care raspund corect, adica "moastele", vor primi probabil un zece. Mai tarziu, in clasa a IV-a, elevul va invata sa se fereasca de atei sau neoprotestanti. Se porneste de la prima dintre poruncile din Biblie: "Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, sa nu ai alti Dumnezei in afara de Mine", informeaza EVZ.

Ceausescu a colectivizat cu arma in mana. Din martie 1949, Nicolae Ceausescu, membru in Comisia Agrara, s-a ocupat de confiscarea mosiilor de 50 hectare. In judetul Vrancea, Ceausescu a tras cu pistolul spre multime. Plenara CC al PMR din 3-5 martie 1949 a decis trecerea la "proprietatea socialista" in agricultura. Nicolae Ceausescu a fost implicat din plin in colectivizare. Dupa Congresul I al PMR (februarie 1948), Nicolae Ceausescu a primit o noua responsabilitate de la tovarasii din conducerea Partidului. Incepand cu 13 mai, el a fost numit subsecretar de stat la Agricultura, fiind adjunctul lui Vasile Vaida, ministrul de resort. Ceausescu mai avusese responsabilitati agricole in Partid, fiind sef al Sectiei Centrale Taranesti a CC, dupa alegerile din 1946. Integral in Adevarul.

Hotii de paduri sunt protejati de justitie. Doar 1% dintre cei prinsi la furat in codru sunt condamnati de instante. Dintre jefuitorii de lemne prinsi la furat in codru, doar 1% sunt condamnati de instantele de judecata. Ceilalti 99% care au protectie se reintorc la furat. Cu toate acestea, suprafata padurilor a crescut. Se taie mult lemn, se fura si mai mult. Exista riscul sa ramanem fara paduri? Cristian Apostol, ministru secretar de stat in Ministerul Mediului este categoric: "Nu este adevarat. Nu se fura chiar atat de mult pe cat exista impresia. Marea majoritate a taierilor sunt legale. Nu exista deloc riscul sa ramanem fara paduri." Romania are 6,5 milioane hectare de padure, potrivit definitiei padurii din Codul Silvic 2008: 0,5 hectare suprafata, 0,4 consistenta si 5 metri inaltime, scrie EVZ.