Africa de Sud sprijina aderarea Palestinei la ONU. Africa de Sud, care in prezent nu este un stat permanent in Consiliul de Securitate, isi acorda "sprijinul deplin" Palestinei de a adera ca stat in cadrul ONU, a declarat presedintele Jacob Zuma, citat de AFP. SUA a avertizat ca se va impotrivi oricarei cereri de aderare a statului palestinian la ONU, depusa la Consiliul de Securitate. Presedintele Africii de Sud a estimat insa, intr-un discurs sustinut la Adunarea Generala a ONU, ca aderarea Palestinei va reprezenta "un pas decisiv inainte catre o pace durabila" in Orientul Mijlociu.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Fortele lui Muammar Gaddafi pierd controlul asupra orasului Sabha. Liderii Consiliului National de Tranzitie din Libia declara ca fortele lor au preluat controlul in cea mai mare parte a orasului Sabha, situat la 750 de kilometri de capitala Tripoli, informeaza BBC. Fortele noii puteri din Libia spun ca au reusit sa ajunga pana in centrul orasului, insa anumite cartiere inca opun rezistenta. Sabha ramane una dintre putinele fortarete in care s-a putea ascunde fortele loiale fostului colonel Muammar Gaddafi. Exista, de asemenea, rapoarte ale mai multor decese in Hun, in apropiere de orasul Jufra. "Sunt zeci de persoane ucise si ranite in oras, insa nu putem ajunge la ele din cauza atacurilor feroce ale fortelor pro Gaddafi", a declarat un martor pentru AFP. Un purtator de cuvant al Consiliului National de Tranzitie a declarat ca asediul asupra orasului Sabhe va cadea in curand. Luptele continua si in orasele Bani Walid si Sirte, unde fortele anti-Gaddafi au suferit pierderi importante.

O drona americana a ucis zece suspecti ai retelei Al-Qaeda din Yemen. Zece presupusi membri ai retelei teroriste Al-Qaeda au fost ucisi in raidul unei drone americane asupra sudului Yemenului, in timp ce un important lider al retelei extremiste a scapat cu viata, au anuntat oficialii locali, citati de AFP. "Dronele americane au atacat de doua ori regiunea Al-Mahfad, locul in care sunt prezenti membri ai Al-Qaeda, inclusiv capul numarul doi al retelei, Said al-Chehri", a declarat un responsabil local, fara sa precizeze data atacului, si care a dorit sa-si pastreze anonimatul. De la izbucnirea protestelor anti-guvernamentale din Yemen, de la sfarsitul lunii ianuarie, membrii retelei Al-Qaeda au profitat de slabirea autoritatii centrale cu scopul de a-si stabili bazele in mai multe provincii din sud, precum si in Marib, o provincie din estul tarii. Washingtonul si alte guverne occidentale si-au exprimat in mod repetat ingrijorarea cu privire la rolul Al-Qaeda in Yemen, in cazul in care regimul presedintelui veteran Ali Abdullah Saleh s-ar prabusi. De alttfel, Statele Unite lanseaza periodic atacuri cu drone impotriva militantilor suspecti ai Al-Qaeda de-alungul granitei dintre Pakistan si Afganistan.

Televiziunea Arrai: NATO a atacat un spital din Sirte si a ranit grav un medic ucrainean. Televiziunea siriana Arrai, care a difuzat de-alungul timpului mai multe mesaje audio apartinand lui Muammar Gaddafi si fiilor sai, a declarat ca navele de razboi si avioanele NATO au atacat un spital din Sirte, orasul natal al lui Gaddafi. Un medic ucrainean si mai multi pacienti au fost raniti, transmite Reuters. Televiziunea siriana a precizat ca medicul, identificat ca Alexander, a fost grav ranit in urma atacului. De asemenea, mai multi pacienti au fost raniti dupa ce un proiectil exploziv a cazut asupra spitalului Ibn Sina din Sirte.

Oficial rus: Mass-media occidentale denatureaza evenimentele din Siria. Mass-media occidentale nu prezinta adevarata situatie din Siria, a declarat seful unei delegatii de parlamentari rusi aflate in vizita in Siria, la invitatia presedintelui Bashar Al-Assad, informeaza RIA Novosti. "Suntem convinsi ca o serie de televiziuni occidentale au denaturat ceea ce se intampla cu adevarat acolo", a afirmat Ilyas Umakhanov, vicepresedintele Consiliului Federatiei. El a mai spus, de asemenea, ca este gresit sa sugerezi ca Siria este impartita intre autoritatile "represive" si opozitie. "Oamenii se plimba linistiti pe strazi, magazinele sunt deschise, iar copiii merg la scoala", a declarat Umakhanov. Oficialul a adaugat ca presedintele Assad i-a invitat pe jurnalistii rusi si pe cei straini in Siria pentru a evalua ei insisi situatia. In timp ce Moscova este in favoarea unei solutii politice pentru rezolvarea conflictului dintre autoritati si opozitie, Statele Unite si Uniunea Europeana ii cer presedintelui Bashar Al-Assad sa demisioneze. Rapoartele ONU arata ca cel putin 2200 de persoane au fost ucise in represiunile indreptate asupra protestatarilor de la inceputul lunii martie.