Presedintele Consiliului UE ii invita pe israelieni si palestinieni sa reia negocierile. Presedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a solicitat joi reluarea negocierilor directe intre Israel si Palestina si a subliniat implicarea UE in procesul de pace din Orientul Mijlociu, cu o zi inaintea Adunarii Generale a ONU. "Reluarea negocierilor directe este prioritara. Uniunea Europeana, ONU, Statele Unite si Rusia trebuie sa gaseasca o solutie in procesul de pace din Orientul Mijlociu. Oamenii au trait in frica si suferinta prea mult timp. UE ofera sprijin financiar pentru construirea unui stat de catre Autoritatea Palestiniana", a anuntat Van Rompuy. Herman Van Rompuy nu a facut nicio referire la propunerea presedintelui francez Nicolas Sarkozi. Acesta considera ca mai intai Palestina trebuie sa primeasca un statut interimar de stat observator, iar in termen de o luna sa se reia discutiile de pace pentru a se ajunge la un acord final in termen de un an, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Rusia va construi propriul scut anti-racheta - diplomat rus. Rusia intentioneaza sa dezvolte propria baza maritima pentru sistemul de aparare anti-racheta, a declarat joi un oficial al Ministerului de Externe din Rusia. "Potrivit analizei noastre, acest sistem va fi foarte eficient si va corespunde normelor de drept maritim international", a anuntat Vladimir Kozin. Masura este interpretata ca raspuns al Rusiei pentru scutul anti-racheta NATO, conceput pentru a contraataca potentialele atacuri cu rachete din partea statelor precum Iran sau Coreea de Nord. Scutul NATO include nave de razboi americane echipate cu rachete balistice de aparare. Rusia si-a pastrat pozitia ferma fata de sistemele de aparare anti-racheta montate in apropierea granitelor sale, sustinand ca ar fi o amenintare la adresa securitatii nationale. Autoritatile de la Moscova au amenintat in repetate randuri NATO cu masuri defensive si ofensive pentru a contracara orice amenintare, anunta Ria Novosti.

Depozit de materiale radioactive descoperit in Libia. Noul regim din Libia a descoperit in apropiere de orasul Sabha un depoziti militar care ar putea contine materiale radioactive. In interiorul a doua constructii de mari dimensiuni se aflau o multime de butoaie albastre, unele purtand inscriptia "radioactiv". Pe langa butoaie au fost descoperite si pungi de plastic continand o pudra galbena si purtand si ele in parte inscriptia "radioactiv". Desi inca nu s-a confirmat faptul ca materialele descoperite sunt intradevar radioactive, Agentia Energiei Atomice a confirmat marti ca fostul regim libian detinea uraniu in apropiere de Sabha, informeaza CNN.

SUA: Proiect de lege pentru sanctionarea Chinei. Senatorii americani au introdus joi un nou proiect de lege prin care se intentioneaza penalizarea Chinei, care este acuzata de faptul ca isi depreciaza moneda nationala, Yenul, pentru a incuraja exporturile. Prin acest proiect de lege senatorii incearca sa forteze Trezoreria sa lanseze oficial acuzatiile la adresa Chinei si apoi sa se impuna sanctiuni comerciale Beijingului. Masura are ca scop si impiedicarea intrarii pe piata americana a marfurilor provenite din tarile care isi depreciaza moneda. Unul dintre senatori, Chuck Schumer, a catalogat politica monetara a Chinei drept "crima economica". Proiectul de lege va intra in dezbaterea Senatului in luna octombrie si este sustinuta de democrati si ar putea beneficia si de sustinerea republicanilor. Administratia Obama, care isi doreste o relatie buna cu China, nu sprijina proiectul de lege, scrie AFP.

Papei Benedict al XVI-lea se afla in prima vizita oficiala in Germania. Papa Benedict al XVI-lea a inceput joi prima sa vizita oficiala in aceasta calitate in Germania. Primit pe aeroport de cancelarul Angela Merkel si de presedintele Christian Wulff, suvernaul pontif s-a indreptat care Parlamentul german unde s-a adresat politicienilor indemnadu-i sa caute mereu dreptatea nu doar puterea si sa isi pastreze intotdeauna credinta crestina. Parlamentarii s-au ridicat cu totii in picioare ovationandu-l. Mai multe mii de protestatari s-au strans in Berlin in Potsdamer Platz scandand mesaje impotriva Papei si cerandu-i sa plece. Chiar inainte de plecare sa spre Germania, Benedict al XVI-lea a declarat ca nu il deranjeaza protestele intrucat fac parte din libertatea fiecaruia de a se manifesta. Suveranul pontif va oficia o slujba pe Stadionul Olimpic, anunta BBC. BBC.

Julian Assange anunta ca nu este vinovat de viol in ultima sa carte. Ultima carte a fondatorului Wikileaks Julian Assange a fost pusa in vanzare joi in Anglia de catre editor fara asentimentul acestuia. In paginile cartii, Assange marturiseste ca nu este vinovat de acuzatiile sexuale care i se aduc si ca totul ar fi o inscenare a guvernului american care incearca sa il doboare prin acuzatii false. Mai exact, fondatorul Wikileaks spune ca cele doua femei care il acuza de abuz sexual au intretinut relatii intime cu el de bunavoie si ca se bucurau sa se afle in compania sa, informeaza FoxNews.