Subiectele Zilei: Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut: "Am lansat o racheta in mijlocul turistilor"; Miliardarii eleni isi salveaza pielea; "Revolutionarul de platou" era beat in decembrie '89. Acum are un ficat nou. De oltean
Timbrele, in epoca postei electronice. Clasica marca postala continua sa fie tranzactionata la licitatii pompoase, pe sume ce ajung la sute de mii de euro. Exista oameni care-si dedica intreaga viata colectionarii de timbre. Pentru acestia, bucuria se ascunde in cataloage, sub lentila lupei. Una dintre povesti suna cam asa. Costica Ionescu, preot la Protoieria Vaslui si infocat colectionar de timbre in timpul liber, dadea o fuga pana la oficiul postal al localitatii moldovene. Fusese anuntat ca sosisera noile timbre emise de Posta Romana, lansate cu ocazia recensamantului din 1956. Domnul Ionescu a analizat tacticos coala ce-i fusese pusa in fata de catre o angajata. Desenul imprimat pe timbru era prost plasat, sub rama de incadrare, scrie Adevarul.
Miliardarii eleni isi salveaza pielea. Bogatasii greci fac tot posibilul pentru a evita impozitarea: numai 324 de rezidenti din cel mai luxos cartier al Atenei, Kifissia, au admis in declaratia de impozit ca pe proprietatea lor se afla o piscina. O verificare a Fiscului a ajuns la o alta cifra: 16.974. Pentru a primi de la FMI urmatoarea transa a imprumutului care tine Grecia in viata, guvernul de la Atena a luat noi masuri de austeritate care prevad, printre altele, concedierea a 30.000 de bugetari si introducerea unei taxe pe proprietati imobiliare. Totodata, conform New York Times, mai multe studii au ajuns la concluzia ca evaziunea fiscala aduce guvernului grec pierderi anuale de pana la 30 miliarde de dolari - o suma care ar rezolva o mare parte din problemele cu care se confrunta statul elen. Integral in Romania Libera.
"Revolutionarul de platou" era beat in decembrie '89. Acum are un ficat nou. De oltean. De douazeci de ani, cum se apropie Sarbatorile de Iarna, iti intra in casa prin televizor. La emisiunile despre Revolutie. Pe 22 decembrie '89, a devenit mai popular decat Mos Craciun. Numele capitanului de armata, bagat in fata camerei din studioul 4 al Televiziunii de Mircea Dinescu, nu spune azi mai nimic. "Armata e cu noi!", a exclamat poetul revolutionar si aceste cuvinte l-au etichetat pe viata. S-a bucurat atunci de o popularitate fantastica, pe care si-a compromis- o apoi de unul singur. Nimeni nu si-a explicat pana azi cum a ajuns el imaginea de atunci a Armatei, informeaza EVZ.
Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut: "Am lansat o racheta in mijlocul turistilor". A vizitat spatiul cosmic timp de aproape opt zile, dupa ce se pregatise ani intregi. E nemultumit ca in scoala nu se mai face astronomie, dar si ca parintii romani, in general, nu se mai ocupa de copii asa cum o faceau parintii de-altadata. Povesteste cu umor ce trasnai a facut ca elev, cand era membru al Cercului de Rachetomodelism de la Casa Pionierilor din Brasov, dar si ca a "strecurat", in 1981, o legatura de ceapa verde pe statia spatiala "Saliut", pentru ca ii era pofta lui Volodea, seful misiunii. E si acum convins ca rachetele sovietice erau mai fiabile decat cele americane, anunta Adevarul.
Coridorul IV face ocol prin Brasov. Statul va demara pentru a treia oara concesiunea autostrazii Comarnic-Brasov, insa prelungita de data aceasta pana la Fagaras. Se va demara si concesiunea unui semi-inel de autostrada in sudul Bucurestiului, oferit la pachet cu taxarea autostra-zilor Bucuresti-Pitesti si Bucuresti-Constanta. Ministerul Transporturilor renunta la construirea in concesiune a unei autostrazi pe coridorul IV de transport paneuropean, intre Pitesti si Sibiu, urmand sa construiasca, tot in acelasi sistem de parteneriat public privat o autostrada intre Comarnic, Brasov si Fagaras, scrie Romania Libera.
Pastravul din Fagaras are un dusman imbracat in blana de ecologist. Istoria unui rau distrus nu este genul de poveste de spus nepotilor, peste ani. Dar drama raului Capra are nevoie de ascultatori acum, deoarece altor trei rauri din Fagaras li se pregateste aceeasi soarta. Pentru Capra nu se mai poate face nimic, lucrarile in raul Buda au inceput deja, insa pentru Topolog si Raul Doamnei timpul nu este pierdut. Dar se scurge repede. Daca intrebi un pescar de rapitor din Romania despre raul Capra, iti va putea spune o gramada de povesti despre pastravi si despre o intreaga lume feerica ridicata in jurul acestui peste: nopti la cort, degete care mangaie chitara, excursii in natura cu copiii. In martie 2011, lumea aceasta a inceput sa dispara. Pentru ca sfarsitul sa nu intarzie prea mult, au fost aduse buldozere, excavatoare, generatoare de curent. Integral in EVZ.
Cum au suferit musulmanii romani pentru "Tradarea din Crimeea". "Negeat" este un cuvant tataresc care inseamna "eliberare" in limba romana. A fost asadar foarte nimerit sa discutam cu imamul Osman Negeat (70 de ani) despre eliberarea cultului musulman din chingile comuniste. "Tradarea din Crimeea" este o scurta descriere pentru cel mai negru episod prin care au trecut musulmanii romani in perioada postbelica. Osman Negeat il prezinta ca pe o razbunare a rusilor fata de comunitatile mahomedane care s-au retras din fata germanilor in Al Doilea Razboi Mondial. De asemenea, imanul geamiei Hunkiar din Constanta povesteste despre cum emigrau musulmanii din Romania comunista si despre temerile celor care ramaneau, relateaza Romania Libera.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”