Explozie a conductei care livreaza gaze din Egipt catre Israel si Iordania. Conducta de livrare a gazelor naturale egiptene catre Israel si Iordania a explodat in noaptea de luni spre marti, potrivit serviciilor egiptene de securitate, citate de AFP. Explozia a avut loc in apropierea orasului egiptean al-Arish din nordul peninsulei Sinai, insa nu s-au inregistrat victime, a precizat o sursa din cadrul serviciilor de securitate. Nu se cunosc, de asemenea, cauzele acestei explozii, insa conducta a fost vizata in trecut de o serie de explozii criminale si mai multe atentate au fost dejucate. Explozia intervine in contextul climatului dificil dintre Egipt si Israel, marcat puternic de atacul manifestantilor de la ambasada israeliana din Cairo.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

China avertizeaza ca decizia SUA de a moderniza avioanele F-16 din dotarea aviatiei taiwaneze va afecta relatia dintre Washington si Beijing. Ministrul chinez de externe a cerut luni sefului diplomatiei americane, Hillary Clinton, sa reconsidere decizia de a moderniza avioanele F-16 din dotarea aviatiei taiwaneze, afirmand ca aceasta ar putea afecta "increderea" dintre Washington si Beijing, transmite Reuters. Yang Jiechi si Clinton participa la lucrarile Aduinarii Generale a ONU, care se desfasoara la New York. Potrivit unui oficial din Departamentul de Stat, partea chineza a indicat ca o serie de activitati militare desfasurate impreuna cu Statele Unite vor fi anulate sau amanate din cauza deciziei americane legate de Taiwan. China a reactionat imediat dupa anuntul de miercurea trecuta din SUA, protestand fata de acordul militar in valoare de 5,85 miliarde dolari dintre SUA si Taiwan, deoarece acesta ar "submina relatiile bilaterale". "Actiunea SUA va submina in mod inevitabil relatiile bilaterale, precum si cooperarea in domeniul militar si al securitatii", a declarat ministrul adjunct chinez al Afacerilor Externe, Zhang Zhijun. China a invitat deja Statele Unite sa anuleze contractul, declarand ca aceasta ar pune in pericol relatiile militare abia restabilite intre cele doua puteri si afecteaza stabilitatea in stramtoarea Taiwan. "Decizia gresita a Statelor Unite de a vinde arme catre Taiwan va avea un impact inevitabil asupra relatiilor militare dintre China si SUA", potrivit sursei citate. Administratia SUA a anuntat ca va moderniza 146 de avioane de vanatoare F-16 din clasa A / B din dotarea aviatiei militare taiwaneze si va oferi echipamente noi, suport logistic si de formare. Mai multi oficiali ai Statelor Unite s-au exprimat in favoarea favoarea unui acord extins, care sa includa si vanzarea de aparate noi, F-16 din clasa C / D, miscare intens critica la Beijing. Tensiunile dintre Washington si Beijing, in legatura cu vanzarea de F-16 catre Taiwan, fac parte din lunga lista a litigiilor dintre cele doua tari. In luna ianuarie 2010, China a suspendat cooperarea militara cu SUA si a amenintat cu sanctiuni impotriva fabricantilor de arme americani, dupa ce presedintele Obama a aprobat vanzarea de armament in valoare de 6.4 miliarde de dolari catre Taiwan. O lege adoptata de Congresul american in 1979 prevede ca SUA poate furniza armament in Taiwanului, in ciuda opozitiei Chinei, cu care Washingtonul a stabilit relatii diplomatice in acelasi an.

Gazprom neaga ca ar fi fost de acord sa renegocieze contractul cu Ucraina. Gazprom si Naftogaz nu au reusit sa ajunga la un acord in ceea ce priveste revizuirea contractelor de gaz pentru Ucraina, cu toate ca cele doua companii au reusit sa se apropie, a declarat un purtator de cuvant al gigantului ucrainean Naftogaz, potrivit RIA Novosti. "Gazprom si Naftogaz nu au ajuns la un acord in legatura cu revizuirea contractelor de gaze", a declarat un purtator de cuvant al Gazpromului. El a adaugat ca negocierile vor continua in aceasta saptamana. Prim-ministrul ucrainean Mykola Azarov a anuntat ca Rusia a fost de acord sa revizuiasca contractul de gaze incheiat cu Ucraina, dupa cum informeaza agentia nationala de presa ucraineana. Azarov a mai spus, de asemenea, ca Rusia a convenit cu Ucraina alcatuirea unui consortiu intre Ucraina si Uniunea Europeana, cu scopul de a gestiona sistemul de transport al gazelor in Ucraina. Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici s-a plans in repetate randuri ca actuala formula a pretului gazelor incheiata cu Rusia, in 2009, este inechitabila. El a avut o intalnire in acest sens cu presedintele Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin, in urma careia s-au inregistrat "progrese importante", potrivit presedintiei ucrainene.

SUA si Ucraina au incheiat un acord care prevede eliminarea de uraniu puternic imbogatit. Statele Unite si Ucraina au semnat un acord pentru a finaliza, cu ajutorul SUA, eliminarea de uraniu puternic imbogatit din stocul ucrainean, informeaza AFP. Sprijinul financiar si tehnic oferit de Statele Unite in acest proces a fost estimat la aproximativ 60 de milioane de dolari de catre administratia Obama, care face referire, intr-un comunicat de presa, la "un acord castig-castig". Ucraina s-a angajat in aprilie 2010 sa renunte la rezervele de uraniu imbogatit, aproximativ 90 de kilograme de material fisionabil, suficient pentru a construi mai multe bombe de tip A. Ucraina a scapat, de altfel, de arsenalul nuclear mostenit o data cu dizolvarea URSS-ului. Statele Unite au promis, de asemenea, sa modernizeze pana in 2014 instalatiile nucleare civile ucrainene. Noile echipamente, care vor functiona cu uraniu slab imbogatit, vor produse "peste 50 de izotopi pentru tratarea cancerului si a altor maladii", potrivit Washington-ului. Prin acordul incheiat cu Ucraina, SUA urmareste, astfel, sa asigure "securitatea tuturor materialelor nucleare vulnerabile existente in lume".

Rusia ar putea legaliza cultivarea canepei pentru uz agricol si industrial dupa 50 de ani de interdictie. Rusia ar putea in curand sa legalizeze cultivarea canepei pentru prima data in ultimii 50 de ani, dupa ce cultivarea plantei a fost interzisa in anul 1961 conform unei Conventii ONU pentru lupta impotriva narcoticelor. Planta, cu denumirea stiintifica de Cannabis sativa, va fi cultivata pentru uz agricol si industrial, conform autoritatilor ruse, citate de RIA Novosti. Comitetul anti-drog al Federatiei Ruse va avea maine, 28 septembrie, o intalnire in cadrul careia se va decide cara planta va putea fi din nou cultivata in mod legal sau nu. In ciuda interdictiilor, oficialii rusi estimeaza ca la ora actuala pana la un milion de hectare sunt cultivate cu diverse varietati de Cannabis pe teritoriul tarii. Legalizarea canepei ar putea duce la crearea multor noi locuri de munca, atat in agricultura, cat si in fabricile care urmeaza sa proceseze industrial planta pentru a obtine fibre si uleiuri.