Marea Britanie: Peste 35.000 de oameni au protestat la Manchester impotriva reformelor. Peste 35.000 de oameni au iesit in strada la Manchester protestand impotriva reformelor adoptate de guvernul Marii Britanii. Participanti la mars au fost membrii sindicatelor, studentii, activistii pentru drepturile animalelor, reprezentati ai laburistilor. Marsul a coincis cu conferinta Partidului Conservator. Cancelarul George Osborne a declarat in timpul conferintei ca oamenii au dreptul democratic de a protesta, insa marsul nu va ajuta cu nimic la cresterea economica a Marii Britanii. Conservatorii au asigurat ca toate restructurarile planuite sunt cu adevarat importante, ca se fac eforturi pentru crearea unor noi locuri de munca si ca este foarte important ca actuala generatie sa nu atraga dupa sine falimentul generatiilor viitoare. Politia a declarat ca nu au fost incidente majore nici arestari in timpul marsului. Un grup de aproximativ 200 de persoane s-a rupt din multime mergand spre Albert Square unde au intentionat sa stationeze. Unii dintre participanti isi acoperisera fetele cu esarfe si glugi, dar somati de polite au renuntat la protest. Un alt grup a vrut sa ocupe prin forta cladirea Halle Orchestra, dar si acestia au fost impiedicati de politie, scrie BBC.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Dick Cheney: Obama trebuie sa ii ceara scuze lui Bush. Fostul vice-presedinte american Dick Cheney a laudat actiunea administratiei Obama care a folosit atacuri cu drone pentru uciderea lui Anwar al-Awlaki. In aceslasi timp a atras atentia asupra faptului ca Obama ar trebui sa isi ceara scuze pentru criticile aduse presedintelui Bush pentru maniera in care acesta gestiona situatia suspectilor teroristi. Obama acuzase conducerea Bush de reactii exagerate la adresa suspectilor de terorism in urma atacurilor 9/11. Anwar al-Awlaki, american de origine mulsulmana, era unul dintre recrutorii de top ai terorismului si a fost ucis vineri in Yemen impreuna cu alte trei persoane. Intre acestea si Samir Khan, american de origine pakistaneza specializat in programarea computerelor, responsabil cu reteaua online a revistei al Qaeda, Inspire, anunta CNN.

Grupul chinez Alibaba ar putea cumpara Yahoo. Presedintele Alibaba Group Holding, Jack Ma a declarat ca este interesat de achizitia Yahoo. Gigantul american si-a concediat saptamana trecuta directorul executiv, Carol Bartz, din cauza stagnarii economice si a pierderii unei parti din cota de piata in fata lui Google si Facebook. In prezent, valoarea de piata a Yahoo! Inc este de 16,6 miliarde de dolari. Dupa concedierea lui Bartz, Yahoo! este in cautarea unui nou CEO si incearca sa defineasca o noua strategie proces care, potrivit reprezentantilor companiei, ar putea dura cateva luni. Alibaba Group impreuna cu Yahoo Japan Corp reprezinta aseet-urile pe care Yahoo le detine in Asia. Declaratia lui Jack Ma a fost facuta in cadrul unei eveniment gazuit de Universitatea Stanford. Compania lui Ma este detinuta in prezent in proportie de 40% de catre Yahoo, furnizand servicii de comert online in China. Jack Ma a recunoscut ca se afla in discutii si cu alte parti interesate de aceeasi achizitie. Datorita relatiei pe care Alibaba Group o are cu Yahoo! analistii considera ca s-ar afla in avantaj fata de ceilalti jucatori. Presedintele Alibaba Group marturiseste insa ca negocierile merg mai greu decat se astepta initial din cauza ratiunilor politice, informeaza Bloomberg.

Stratul de ozon din zona Arctica s-a distrus considerabil. Distrugerea stratului de ozon din zona Arctica a fost atat de mare anul acesta incat potrivit specialistilor s-a creat "o gaura in stratul de ozon" asemanatoare cu cea din zona Antarctica. La o distanta de aproximativ 20 km deasupra pamantului 80% din stratul de ozon a fost distrus. Cauza acestei distrugeri o reprezinta aerul rece la altitudini inalte. In acest caz elementele chimice care distrug ozonul devin foarte active. De obicei in zona arctica temperaturile nu sunt extrem de scazute cum se intampla in Antarctica. Desi nici anul acesta nu s-au inregistrat modificari ale temperaturii, faptul ca valului de aer rece s-a mentinut un timp indelungat si pe o suprafata mare a dus la afectarea stratului de ozon. In prezent nu se stie daca fenomene asemanatoare vor mai avea loc, scrie BBC.

Ministrul francez de Interne: Infractiunile romanesti sunt pline de cruzime. Ministrul francez de Interne Claude Gueant s-a revoltat duminica impotriva infractiunilor comise de romani pe care le considera de o cruzime aparte, pentru ca la comiterea lor sunt folositi multi copii. Potrivit declaratiei sale, la Paris - ca si in alte orase din Franta - numarul infractiunilor comise de romanai se mareste de la an la an. "Ma aflam la Strasbourg saptamana trecuta, am aflat ceva ce nu stiam: familiile vand fete tinere cu 120.000 de euro pentru un an, pentru a se consacra furtului. Ele trebuie sa ramburseze cei 120.000 de euro in cursul anului", a afirmat ministrul. Claude Gueant exlica de ce nu foloseste cuvantul rromi sau tigani in acuzele aduse, el considerand ca pentru rezolvarea problemelor trebuie avut un dialog cu tara de origine a infractorilor, care este Romania. Ministrul de Interne ar dori sa organizeze cu autoritatile romane lupta impotriva retelelor infractionale si inghetarea bunurilor pentru sefii bandelor. Gueant a lansat in septembrie o ofensiva impotriva "infractiunilor romanesti" care reprezinta 1 din 10 cazuri care ajung la tribunalele pariziene. In vara lui 2010, Franta si-a atras critici dure atat din partea Romaniei dar si a Uniunii Europene din cauza dorintei de evacuare a taberelor de tigani de pe teritoriul sau si trimiterea lor in tara de origine, anunta AFP.

Lukashenko a mai gratiat un rival politic. Alexander Lukashenko a gratiat duminica pe Dmitry Uss, unul dintre rivalii sai politici arestat pentru participare la protestele de dupa alegerile prezidentiale. Mai multi contracandidati au fost condamanti in urma participarii la proteste. Nikolai Statkevich, Dmitry Uss si Andrei Sannikov au primit intre 5 si 6 ani de inchisoare. Vladimir Neklyaev a primit doi ani de inchisoare. Un alt contracandidat, Ales Mikhalevich, a reusit sa fuga din tara si a primit azil politic in Cehia. In prezent numai Statkevich si Sannikov se mai afla inchisi, informeaza Ria Novosti.