Dezvaluire socanta: Catastrofa de contract dintre sindicat si Nokia. Muncitorii se aleg cu praful de pe toba. Contractul colectiv de munca incheiat intre sindicatele muncitorilor de la fabrica din Jucu si Nokia Romania nu prevede acordarea salariilor compensatorii! In schimb, contractual colectiv de munca prevede favoruri pentru liderii de sindicat, iar pentru muncitori niciun cuvant. In plus, sustin oficialii din cadrul agentiilor guvernamentale care se ocupa de protectia muncii, Nokia Romania a notificat, la inceputul acestui an, ITM Cluj ca nu se va afilia contractului pe ramura la nivel national, pentru servicii si electronice, care prevad acordarea de salarii compensatorii pentru muncitori. Contractul a fost inregistrat la ITM Cluj in data de 1 februarie 2011. Asadar, daca vrea, Nokia nu da niciun leu salarii compensatorii, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum se fac in Romania miliarde de euro din afaceri cu medicamente. Producatorii internationali de medicamente vor sa plateasca noua taxa impusa de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, dar nu la nivelul impus de Guvern, care ar aduce pierderi de circa 200 de milioane de euro industriei de profil. "Noi suntem foarte de acord cu aceasta taxa de clawback. Am pus bani deoparte pentru a plati aceasta taxa. Dar vrem ca ea sa fie modificata pentru a putea fi sustenabila. Ea trebuie legata de bugetul real, nu de cel fictiv", a declarat, la Interviurile Gandul, Sorin Popescu, seful grup Comunicare Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM). Integral in Gandul.

Care sunt cei mai bine platiti medici din Romania. Cele mai vanate locuri la rezidentiat sunt cele pentru stomatologie, ginecologie, dermatologie, oftalmologie si chirurgie plastica. Putini au mai ramas cei care aleg specializari grele, cum sunt neurochirurgia sau chirurgia cardiovasculara, care necesita mai multi ani de practica. In fiecare an la rezidentiat sunt scoase la bataie aproape 3.000 de locuri, iar printre cele mai cautate ramuri sunt stomatologia, dermatologia, oftalmologia, ginecologia, chirurgia plastica. Acestea se iau cu punctaje mari (peste 700 de puncte din 950) si sunt vanate de tinerii absolventi care spera la afaceri proprii in privat si castiguri substantiale dupa 3-6 ani de rezidentiat. Trebuie spus ca un numar mic de medici ajung sa castige bine profesand in mediul privat, restul tinerilor absolventi fiind nevoiti sa lucreze in spitalele de stat pe salarii derizorii, relateaza Romania Libera.

Lui Adolf Hitler ii placea Alba ca Zapada. Adolf Hitler manifesta o admiratie deosebita fata de binecunoscutul basm al fratilor Grimm. Preferinta lui isi avea "radacinile" in valorile spirituale germane si in credinta ca aceasta frumoasa poveste ascunde sensuri adanci, cum ar fi pastrarea mostenirii ancestrale si respingerea rauvoitoarelor influente straine. Nationalistii germani considerau "Alba ca Zapada" ("Schneewittchen") ca fiind o poveste izvorata din "subconstientul colectiv al rasei germanice", propunand chiar o "re-traducere" a acesteia, din perspectiva evenimentelor istorice care au marcat evolutia poporului german, scrie EVZ.

Cum au amanat romanii lansarea celui mai nou telefon Google. Lansarea unuia dintre cele mai asteptate telefoane din lume, Google Nexus Prime, a fost amanata la doar cateva ore dupa ce un site romanesc a prezentat in premiera mondiala poze cu noul smartphone. "Am ajuns la concluzia ca nu este un moment bun pentru a lansa un nou produs. Credem ca nu este un moment potrivit pentru a anunta un produs nou, in timp ce lumea intreaga isi exprima omagiile pentru pierderea lui Steve Jobs", au afirmat Samsung si Google intr-un comunicat, potrivit Cnet News. Site-ul da si cateva detalii tehnice despre noul telefon. Smartphone-ul va avea un procesor de 1.2GHz, 1GB de RAM si 32GB de memorie interna, informeaza Adevarul.

Povestea filantropului Pazvante din Tecuci, golanul "pocait". Pe oricine intrebi, la Tecuci, de Pazvante iti arata unde-l gasesti. La barul sau, de deasupra unui WC public, dintr-un colt al parcului central. "Numai copiii nenascuti nu ma stiu, da' afla dupa aia", ii place sa spuna cheliosul, cu o fata de te ia pe sira cand il privesti. A fost un copil problema. Facea scandal, chiulea. Intr-a sasea, dupa ce intr-a patra ramasese repetent, a fugit de acasa. S-a urcat in tren si a ajuns la Constanta. A trait ca un boschetar. In cativa ani, a ajuns unul din cei mai temuti interlopi. Dupa Revolutie a exportat "alba-neagra" in jumatate din Europa, ba chiar si in America. S-a intors cu un geamantan de dolari si, culmea, dintr-o data, s-a cumintit. N-a mai baut si nici cu pumnul n-a prea mai dat, scrie EVZ.

Germanii stiau despre crimele nazistilor, conform unui jurnal inedit. Jurnalele intime din epoca nazista publicate recent detaliaza ceea ce oamenii au ignorat in mod constient. In timp ce multi germani au pretins dupa razboi ca nu au stiut nimic despre crimele nazistilor, observatiile critice ale lui Friedrich Kellner au aratat ca acele informatii erau accesibile, relateaza Der Spiegel. In penultimul an de razboi, propaganda i-a indemnat pe germani sa nu capituleze. Italia nu mai era aliatul Germaniei, iar armatele sovietice se apropiau de granitele Poloniei, Ungariei si Romaniei. Debarcarea aliatilor in Franta era iminenta. Vorbindu-le soldatilor germani, Adolf Hitler a facut apel la judecata lui Dumnezeu in discursul sau de Anul Nou, marcand intrarea in anul 1944: "El stie de telurile pentru care luptam. Dumnezeu va continua sa ne testeze pana cand va pronunta sentinta. Datoria noastra este cea de a ne asigura ca nu parem prea slabi in ochii lui. Insa vom avea parte de o judecata plina de mila care se va numi "victorie" si va reprezenta viata poporului german!". Integral in Romania Libera.

Cum era Ziua Recoltei pe vremea lui Ceausescu. La sfarsit de octombrie, in locurile care respecta vechea traditie romaneasca, se sarbatoreste incheierea anului agricol, dupa ce se culeg ultimele roade ale toamnei. Traditia lasata din mosi-stramosi a capatat insa accente exagerate in anii comunismului, cand Nicolae Ceausescu impusese sarbatorirea Zilei Recoltei in prima duminica a lunii octombrie, ca un fel de sarbatoare nationala. Recolte "record la hectar", expozitii agricole, defilari, manifestatii, "cele mai mari productii din istorie", tone de grau si "porumb stiuleti in medie la hectar", cele mai frumoase junici in ciudatul carusel "Miss Vaca", "eroi ai noii revolutii agrare" si multe alte asemenea ingredient socialiste. Toate acestea transfomasera bucuria simpla a taranului legata de roadele toamnei in altceva, relateaza EVZ.