Daniel Morar, seful DNA: Probabil ca o sa trimitem judecatorilor dosarul lui Miron Mitrea, sa il judece pentru cele cinci miliarde
Intrebat la TVR daca va merge din nou la Parlament pentru a cere un nou aviz in cazul senatorului, Daniel Morar a spus: "O sa vedem".
"Probabil ca o sa le trimitem (judecatorilor de la ICCJ n.r.) dosarul inapoi, sa judece pentru cele cinci miliarde. Ceea ce puteau sa faca, daca dansii (judecatorii) considerau ca nu puteau sa judece pentru intreaga valoare a mitei, sa judece pentru cat e", a adaugat Daniel Morar.
Procurorul sef al DNA a explicat ca Senatul daduse un aviz de incepere a urmaririi penale, iar in urma expertizei financiar-contabile a iesit si alta fapta.
"In faza initiala cand am cerut avizul de cercetare, nu avem de unde sa stim care e valoarea mitei", a spus Morar, precizand ca valoarea era de opt miliarde, nu de cinci.
Referitor la solicitarea avizului Senatului, Morar a afirmat: "Sa ma duc inapoi la Parlament, care Parlament? Care a refuzat cercetarea lui. Pentru ca, daca va aduceti aminte, domnul Mitrea si-a dat demisia din Parlament tocmai pentru ca Parlamentul a refuzat sa ne permita. Si a permis presedintele tarii acest lucru".
Daniel Morar a comentat faptul ca doi dintre cei cinci judecatori s-au opus restituirii dosarului, astfel ca solutia Inaltei Curti este discutabila.
"Pot sa discut acest dosar, pentru ca este o solutie definitiva si vreau sa va spun ca nu completul de cinci a dispus restituirea, completul de cinci a judecat recursul. Au dispus un complet de trei, iar din completul de cinci, doi judecatori nu au fost de acord cu restituirea, deci a fost o opinie separata. Ei, si acum imi spun si eu opinia. In acel dosar, acei judecatori care au dispus restituirea au reinventat dreptul", a adaugat el.
Procurorii anticoruptie l-au instiintat joi pe senatorul PSD Miron Mitrea ca au reluat procedura urmaririi penale impotriva lui, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a returnat dosarul la DNA pentru nereguli in procedura de urmarire penala.
Dosarul senatorului Miron Mitrea a fost initial trimis in judecata la instanta suprema, insa pe 16 mai 2011, un complet de cinci judecatori a decis restituirea lui la Directia Nationala Anticoruptie, pentru completarea urmaririi penale. Pe 31 ianuarie, un complet de trei judecatori al ICCJ decisese restituirea dosarului senatorului PSD Miron Mitrea la Directia Nationala Anticoruptie, apreciind ca exista anumite vicii de procedura.
Potrivit rechizitoriului, in perioada 2001-2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct si inspector sef al ISC. Procurorii anticoruptie sustin ca aceasta suma a reprezentat contravaloarea lucrarilor de constructii, amenajare si dotare efectuate, cu titlu gratuit si in lipsa unor contracte de antrepriza sau subantrepriza, de societatile Conimpuls, Vertcon, Durimpuls si Regal Glass, toate din Bacau, la un imobil din judetul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
In justitia romana, 90% din judecatori reprezinta putregaiul sistemului.