Oamenii de stiinta rusi se alatura misiunii europene ExoMars. Oamenii de stiinta rusi doresc sa se alature Agentiei Spatiale Europene pentru misiunea ExoMars de pe Planeta Rosie, au anuntat cercetatorii. "Din punct de vedere stiintific, misiunea este de mare interes pentru noi, pentru stimularea propriilor noastre cercetari pe Marte", a anuntat Oleg Korablyov, adjunct al Institutului de Cercetare Spatiala din Rusia. Misiunea ExoMars, condusa de catre Agentia Spatiala Europeana si NASA, prevede trimiterea unui satelit pe Marte in anul 2016 si a unui vehicul de teren doi ani mai tarziu, scrie Ria Novosti.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

SUA solicita Agentiei pentru Energie Atomica mai multe detalii despre programul nuclear iranian. Presedintele Statelor Unite Barack Obama a solicitat Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) noi informatii care ar demonstra ca Iranul este activ in domeniul armelor nucleare. AIEA va publica in luna noiembrie un nou raport privind Iranul, care ar putea alimenta suspiciunuile privind programul nuclear militar de la Teheran. Administratia Obama a luat aceasta masura in urma anuntului din aceasta saptamana cu privire la existenta unui presupus complot de asasinare a ambasadorului saudit la Washington, pentru care au fost pusi sub acuzare doi cetateni iranieni. Oficialii americani au anuntat marti ca au dejucat un complot de asasinare a ambasadorului saudit la Washington, Adel al-Jubeir, de catre doi barbati ce ar avea legaturi cu serviciile de informatii iraniene. Administratia de la Washington a declarat ca ambasadorul saudit, care este un apropiat al regelui Abdullah, "nu s-a aflat niciun moment in pericol". Iranul a negat acuzatiile aduse de oficialii americani, considerandu-le "fabricate", "vulgare" si "motivate politic", anunta AFP.

Barack Obama a inaugurat memorialul Martin Luther King de la Washington. Presedintele SUA Barack Obama a inaugurat duminica memorialul Martin Luther King din Washington, declarand ca pastorul de culoare a dat viata viselor cele mai scumpe. In discursul rostit cu aceasta ocazie, primul presedinte american de culoare, care in momentul asasinarii militantului pentru drepturile negrilor avea doar sase ani, a declarat ca pastorul i-a pavat calea spre Casa Alba. Zeci de mii de persoane, in majoritate de culoare, s-au strans duminica la Washington spre a-l omagia pe militantul pentru drepturile negrilor Martin Luther King, in amintirea caruia a fost inaugurat un memorial. Considerat erou al emanciparii americanilor, Martin Luther King a primit Premiul Nobel pentru Pace in 1964, la doar 35 de ani, fiind cea mai tanara persoana careia in s-a atribuit aceasta inalta distinctie, informeaza Reuters.

Francois Hollande, pe primul loc in alegerile primare ale Partidului Socialist pentru prezidentialele din Franta. Francois Hollande conduce al doilea tur al alegerilor primare pentru desemnarea candidatului Partidului Socialist din Franta la prezidentialele din 2012, conform rezultatelor partiale. Hollande a obtinut 56,5% din voturi, iar Martine Aubry doar 43,5%, dupa numararea a jumatate din cele aproape trei milioane de voturi. Acesta este primul candidat desemnat prin alegeri dupa modelul american, la care participa toti simpatizantii partidului. In primul tur al alegerilor primare desfasurat duminica trecuta, Hollande a obtinut 39,2% din voturi, fata de 30,4% obtinute de Martine Aubry. Castigatorul alegerilor primare urmeaza sa fie principalul candidat al lui Nicolas Sarkozy la alegerile prezidentiale din Franta de anul viitor, scrie AFP.

Libia: Consiliul National de Tranzitie a anuntat reluarea ofensivei in orasul Bani Walid, ocupat de fortele pro-Gaddafi. Consiliul National de Tranzitie (CNT), guvernul interimar al Libiei, a anuntat duminica reluarea luptelor in Bani Walid, unul dintre ultimele centre de rezistenta ale fortelor fidele lui Muammar Gaddafi, dupa intreruperea ofensivei in urma cu mai mult de o saptamana. "Am reluat luptele si am avansat atata pe frontuld e nord dar si pe cel de sud", a declarat pentru agentia franceza de stiri comandantul fortelor CNT de la Bani Walid, oras asezat la 170 de km sud-est de Tripoli. Surse au indicat ca trupele CNT vor folosi artileria grea. Trupele CNT au incetat atacul asupra localitatii Bani Walid in urma cu o saptamana cand, din cauza problemelor de coordonare dintre brigazi, au fost nevoite sa paraseasca aeroportul din oras. Incidentul s-a soldat cu 17 morti si 80 de raniti. CNT a pregatit, intre timp, o noua ofensiva impotriva celor 1.500 de militanti pro-Gaddafi (dupa cum indica CNT) prezenti in oras. (I.C.)

Egipt: Mohamed ElBaradei solicita un plan clar de tranzitie. Politicianul egiptean de opozitie Mohamed ElBardei a solicitat duminica un guvern de salvare nationala si un plan concret pentru tranzitia de la puterea militara la cea civila. Egiptul este condus de catre un Consiliu Suprem al fortelor armate, dupa demisia lui Hosni Mubarak din 11 februarie 2011. Alegerile vor avea loc in Egipt incepand cu 28 noiembrie, iar armata doreste sa transfere toate puterile sale civililor dupa organizarea alegerilor, la o data ce urmeaza sa fie stabilita. ElBaradei, care este un posibil candidat la alegerile prezidentiale, doreste demararea unei anchete independente privind incidentele din 9 octombrie in care au murit 25 de persoane in ciocnirile dintre crestinii copti si politie, dar si privind rolul televiziunii de stat care a instigat la violenta, anunta AFP.