Sora unui soldat ucis in timpul Razboiului din Coreea a primit o compensatie de 4 dolari. O sud-coreeanca a primit o compensatie financiara in valoare de 4,33 de dolari din partea guvernului de la Seul, pentru moartea fratelui sau ucis in timpul Razboiului Coreean, au declarat jenati oficialii, care spun ca au fost limitati de o lege mai veche, informeaza Reuters. Femeia avea doi ani atunci cand fratele sau a fost ucis in luptele din 1950, insa nu a stiut de existenta acestuia pana in momentul in care un vecin i-ar fi dezvaluit acest lucru, potrivit mass-media locale, care a adaugat ca mama celor doi frati suferea de dementa. Familia nu a primit nici o despagubire pana in luna aprilie, cand sora soldatului a fost recompensata cu putin peste 4 dolari, in conformitate cu o lege in vigoare in timpul razboiului. Conducerea Comisiei pentru drepturile omului a catalogat decizia drept una "de neinteles" si a cerut guvernului s-o revizuiasca. "Speram ca acest caz sa conduca la formarea unui sistem de compensare adecvat pentru familiile veteranilor ucisi in timpul Razboiului Coreean, familii care continua sa traiasca intr-o durere profunda", a spus Comisia. Aproximativ 140.000 de soldati sud-coreeni au fost ucisi in timpul luptelor si peste 130.000 sunt dati disparuti, potrivit datelor ministerului apararii de la Seul.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Mahmoud Ahmadinejad respinge acuzatiile de complot ale SUA. Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat luni ca acuzatiile aduse de SUA, conform carora Iranul ar fi implicat in asasinarea ambasadorului Arabiei Saudite la Washington, au fost inventate chiar de Washington, informeaza Reuters. Scopul presupusului complot este de a produce o ruptura intre Teheran si Arabia Saudita, precum si de a distrage atentia de la problemele economice ale Statelor Unite, potrivit declaratiilor lui Ahmadinejad. "Nu vor obtine nimic acuzand Iranul", a afirmat presedintele iranian, in cadrul unui interviu acordat televiziunii Al Jazzera. Intrebat daca SUA si Iranul se afla in fata unui conflict militar inevitabil, liderul iranian nu crede in aceasta posibilitate. "Cred ca exista cateva persoane in administratia americana care isi doresc ca acest lucru sa se intample, dar cred, de asemenea, ca exista si oameni intelepti in administratie care stiu ca nu ar trebui sa faca un astfel de lucru", a adaugat Mahmoud Ahmadinejad.

Raport ONU: Iranul a executat in secret sute de prizonieri. Regimul autoritar de la Teheran ar fi executat in secret sute de prizonieri, potrivit unui nou raport al ONU, care detaliaza abuzurile in crestere asupra drepturilor omului din republica islamica, transmite AFP. Executiile misterioase din inchisoarea Vakilabad, situata in estul Iranului, au fost aduse in discutie intr-un raport realizat de Ahmed Shaheed, un observator special al ONU in Iran. Raportul prezinta o serie de abuzuri, de la negarea drepturilor femeilor pana la tortura, insa cel mai socant este numarul mare de executii. Raportul arata ca 200 de executii anuntate oficial au avut loc in 2011, dintre care cel putin 83 au avut loc numai in luna ianuarie, inclusiv trei detinuti politici. "Mai mult de atat, autoritatile iraniene ar fi executat in secret peste 300 de prizonieri in inchisoarea Vakilabad in anul 2010", dupa cum se arata in raport. Acelasi raport mai spune ca oficialii inchisorii Vakilabad au incalcat grav legislatia iraniana, deoarece executiile prizonierilor se faceau fara instiintarea celui executat sau a familiei acestuia, cu atat mai putin in prezenta unui avocat. Ahmed Shaheed mentioneaza, de asemenea, ca o suta de minori au fost condamnati la moarte, iar alte peste o suta de persoane au fost executate in acest an pentru infractiuni legate de droguri. Organizatia Human Rights Watch arata ca 388 de executii au avut loc in Iran, in anul 2010, in timp ce Amnesty International ajunge la o cifra de 252 de persoane ucise. De cealalta parte, Teheranul spune ca pedeapsa cu moarte este esentiala in mentinerea ordinii si ca aceasta se aplica numai in urma unor proceduri judiciare complete. Crima, violul, jaful armat, traficul de droguri si adulterul sunt cele mai frecente infractiuni pedepsite cu moartea in Iran.

Libia: Bani Walid, unul dintre ultimele bastioane ale lui Mouammar Gaddafi, a fost "eliberat in totalitate". Orasul Bani Walid, unul dintre ultimele bastioane fidele fostului lider libian Mouammar Gaddafi, situat la 170 km sud-est de Tripoli, a fost "eliberat in totalitate", a declarat luni, pentru AFP, un comandant militar al noilor autoritati. "Orasul Bani Walid a fost eliberat in totalitate si calea este acum deschisa spre Syrte, la sud spre Sebha si la vest spre Tripoli", a afirmat Seif al-Lasi, care conduce o brigada venita din Zliten, nord-est de Bani Walid. El a precizat ca "cel putin douazeci de mercenari" au fost arestati. Un alt comandant, Salem Ghit, anuntase anterior ca a preluat controlul asupra centrului orasului, in lupte pierzandu-si viata doi soldati ai noului regim. Pe teren, combatantii trageau tiruri de arme in aer si strigau "Allah Akbar" pentru a sarbatori evenimentul, iar steaguri ale noilor autoritati erau ridicate pe mai multe cladiri si moschei. Fortele noilor autoritati au atacat orasul din nord si sud inainte de a se reuni in centrul orasului, a explicat comandantul Ghit, care a precizat ca a preluat controlul si asupra aeroportului Bani Walid. Combatantii Consiliului National de Tranzitie (CNT), care asedieaza oaza Bani Walid de peste o luna, au lansat duminica o noua ofensiva asupra orasului, dupa o saptamana de pauza. Luptele au fost intrerupte pentru a pregati o ofensiva si pentru a pune ordine in lantul de comanda, in conditiile in care, in lipsa coordonarii, brigazile venite din cele patru colturi ale Libiei au fost nevoite sa abandoneze aeroportul Bani Walid, pe care il cucerisera anterior, in urma unor lupte care s-au soldat cu 17 morti si peste 80 de raniti.

Venezuela: Hugo Chavez mai are de trait maxim doi ani (medic). Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, bolnav de cancer, nu are de trait mai mult de doi ani, a declarat duminica Salvador Navarrete, medicul care l-a ingrijit pe acesta in 2002, potrivit agentiei RIA Novosti. "Cred ca diagnosticul dl. Chavez nu este prea bun, altfel spus, nu ii mai raman decat maxim doi ani de trait", a declarat medicul, intr-un interviu acordat revistei Milenio Semanal. El a adaugat ca, in prezent, presedintele nu are incredere decat in medicii cubanezi. Acest interviu a fost publicat in ziua in care Hugo Chavez se deplasa din nou in Cuba, pentru noi examene referitoare la reactia organismului sau la chimioterapia pe care a urmat-o. Ieri, presedintele, in varsta de 57 de ani, a anuntat ca se simte mai bine, in conditiile in care starea sa de sanatate este critica de patru luni de zile. "Multumesc lui Dumnezeu, sunt sanatos si sigur pe picioarele mele", a declarat el, in fata ziaristilor. Hugo Chavez a fost operat in 20 iunie la Havana de o tumoare maligna in zona pelviana. Luna trecuta, el a terminat un ciclu de patru tratamente prin chimioterapie, trei administrate in Cuba si unul la Caracas.