Investitiile si consumul eficient vor reduce penele de curent. Reteaua invechita si conectarile ilegale sunt printre cauzele intreruperii alimentarii cu electricitate a consumatorilor din Capitala, sustine directorul Enel Distributie. Grupul Italian Enel are programate investitii de sute de milioane de euro pentru imbunatatirea si modernizarea retelei de distributie. Directorul general al Enel Distributie, Giuseppe Fanizzi, spune ca pana in prezent au fost efectuate investitii de circa 800 milioane de euro, iar rezultatele sunt deja vizibile. EVZ: Care este nivelul investitiilor realizate de Enel in zona de distributie? Giuseppe Fanizzi: Enel a lansat un amplu program de modernizare pentru imbunatatirea si modernizarea retelei de distributie din Romania. Circa 800 de milioane de euro au fost deja investite in cele trei companii de distributie pe care Enel le detine in tara. Cea mai mare parte a acestor investitii este destinata modernizarii retelei invechite de distributie. Au fost introduse noi tehnologii - precum sistemul de control de la distanta. Acesta ne permite sa controlam anumite componente ale retelei de la distanta. In cazul producerii unei avarii, putem astfel realimenta consumatorii intr-un timp mai scurt. Sistemul este deja operational in zonele deservite de Enel Distributie Banat si Enel Distributie Dobrogea. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Victor Ponta, la Interviurile Gandul: Planul USL pentru guvernare - solutiile economice, renegocierea acordului cu FMI, numiri in deconcentrate, TVR, reguli in sistemul bancar. Presedintele PSD, Victor Ponta, a explicat la "Interviurile gandul" masurile pe care le va lua daca va ajunge prim-ministru. "Nu garantez ca in ianuarie 2013 bugetarii vor primi drepturile salariale castigate in instanta. Vedem cat este suma datoriei si facem un mod de esalonare a acestei datorii, profesorii si magistratii nu vor banii de maine, ci sa le propunem o esalonare si sa ne tinem de cuvant", a declarat Ponta despre modul in care vor fi platite drepturile castigate de bugetari in instanta si care sunt amanate in acest moment pana in 2016. Liderul social-democrat i-a avertizat pe cei care au contracte cu statul ca risca sa nu le fie platite lucrarile daca ajunge la guvernare. "Voi cere structurilor statului de la DNA, Curtea de Conturi legalitatea si oportunitatea acestor lucrari. Nu participati la aceasta frauda a Elenei Udrea, daca participati veti avea aceste verificari. Ministrul, secretarii de stat, directorii vor raspunde cu patrimoniul lor pentru ca acolo este vorba de fraudarea banilor publici. Luam averea doamnei Udrea, a secretarilor de stat si a directorilor. Nu mai faceti afaceri murdare cu guvernul PDL. Nu mai participati la tepe din bani publici. Daca credeti ca un Guvern va plati in 2013 aceste tepe va inselati", a subliniat Ponta, anunta Gandul.

Interceptari Silviu Bian: "Acesta-i scorul, astea-s jocurile". Silviu Bian, fostul secretarul de stat si presedinte al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, stia ca in punga primita de la denuntator sunt bani, potrivit judecatorilor Tribunalului Bucuresti, care au decis emiterea unui mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile. Judecatorii au respins apararea facuta de secretarul de stat in sensul ca punga, pe care recunoaste ca a primit-o de la denuntator, nu continea bani, ci doar sticle de bautura si cafea, atentii pe care "le primea des", mai ales ca din inregistrarea video rezulta ca denuntatorul a impachetat punga de culoare rosie - ceea ce nu ar fi fost posibil daca in ea se aflau doar sticle. Silviu Bian urma sa participe la o nunta in Brasov in ziua in care a fost prins in flagrant, informeaza Adevarul.

Martor la "cel mai urat episod" din istoria noastra: "Vreau ca romanii sa stie ce s-a intamplat atunci". "Vreau ca romanii sa stie ce s-a intamplat atunci." Astfel isi argumenteaza demersul ultimul supravietuitor al masacrului facut de Armata Romana in Odessa cu 70 de ani in urma, care incepand de ieri se afla in Bucuresti, unde va participa la realizarea unui documentar despre acest subiect. Paseste incet, in baston, purtandu-si cu demnitate statura inalta. Calmul ii domina fata brazdata de ridurile celor 86 de ani pe care-i are. Se asaza incet la masa, isi pune bastonul deoparte si asteapta linistit intrebarile. Vorbeste putin, iar la un moment dat ochii i se umezesc. Atunci cand vorbeste despre mama lui, despre cele patru surori, dar si despre fratele sau. Toata familia lui a murit. Sau mai bine zis a fost ucisa. Cel pe care l-am intalnit acum este un om cat o pagina de istorie. Barbatul a venit in Bucuresti tocmai din Odessa si se numeste Mihail Zaslavski. Iar pagina de istorie pe care o reprezinta se refera la romani, scrie Romania Libera.

Bogatii au caldura. Saracii asteapta pana la 1 noiembrie. Mii de familii cu venituri mici si pensionari prefera sa inghete de frig pentru ca, in luna octombrie, primariile nu dau ajutor de caldura iar oamenii nu-si permit sa plateasca factura. Mai iau o haina pe ei, la amiaza stau la soare, iar seara pun sticle cu apa sub plapuma sau se imbraca mai gros si stau in pat. Aceasta scena se repeta zilnic in Romania de mai bine de o saptamana. Multe familii spun ca nu dau drumul la caldura pentru ca nu au cu ce plati factura, iar primariile nu dau ajutoare de incalzire in luna octombrie. "Era bine daca legea ajutorului de caldura se plia pe perioada de frig, adica sa se aplice de atunci de cand incepe efectiv iarna, nu de la o data fixa. Noi nu dam drumul la gaze, cu ce sa platim? Asa, de la 1 noiembrie, ne vine ajutor, e altfel", spun in cor mai multi pensionari din cartierul Berceni al Capitalei, anunta EVZ.

Cum ne scade cresterea economica din 2012 vazand cu ochii. Tanasescu, FMI: "Romania are nevoie de un alt plan". Cabinetul Boc a incalcat legea privind bugetul de stat si anul acesta. Desi Guvernul era obligat sa prezinte Parlamentului proiectul de buget cel tarziu pe 15 octombrie, Executivul a amanat, cel mai probabil, acest moment pentru inceputul sau chiar pentru mijlocul lunii noiembrie, respectiv la finalul misiunii FMI si CE la Bucuresti. Intrebat de gandul de ce si in acest an a fost incalcat termenul limita impus de lege privind depunerea proiectului bugetului de stat pentru anul viitor in fata Parlamentului, Guvernul Romaniei a declarat ca nu doreste sa comenteze. Motivul pentru care Executivul de la Bucuresti a incalcat legea si anul acesta ar fi ca se asteapta ca oficialii Comisiei Europene sa definitiveze prognozele de crestere economica pentru fiecare stat UE, dupa cum au declarat pentru Gandul surse guvernamentale.

Domnia unui "copil speriat de evenimente". La 19 ani, pe 6 septembrie 1940, Mihai I a fost instalat pe tron de catre Ion Antonescu, conducatorul real al Romaniei. Un "copil speriat de evenimente" - l-a caracterizat Horia Sima, seful Miscarii legionare, dupa prima intrevedere, in luna noiembrie 1940. In septembrie 1940, Romania se afla in pragul colapsului. Basarabia si Bucovina de Nord fusesera cedate in iunie Uniunii Sovietice, partea de nord-vest a Transilvaniei ajunsese la Ungaria si se duceau tratative pentru trecerea Cadrilaterului la Bulgaria. Toate acestea fara sa se traga niciun foc de arma! Vinovatul aratat de toata lumea cu degetul a fost Regele Carol al II-lea. Acesta se inconjurase de o adevarata mafie, cu ajutorul careia controla economia si politica tarii. Mai mult, in februarie 1938 a instaurat un regim autoritar. A suspendat unele drepturi democratice si a desfiintat toate partidele politice, scrie Adevarul.

Record: Dosar uitat de judecatori timp de 21 de ani. Romania este campioana in Europa in ceea ce priveste tergiversarea proceselor din instantele de judecata. O dovedesc atat condamnarile la CEDO, cat si rezultatele unui raport recent al inspectiei judiciare a CSM. Inspectia judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii a realizat un raport care ilustreaza tergiversarea solutionarii dosarelor pana peste limitele admise de CEDO. Au fost gasite dosare plimbate intre instantele de judecata chiar si 21 de ani. Raportul arata ca in instantele din Romania sunt acum 129.249 de dosare suspendate de la judecare, 138.000 dosare se afla pe rolul instantelor de judecata de peste un an, iar 586 dosare sunt mai vechi de 10 ani. Romania a fost des condamnata la CEDO pentru durata prea mare a proceselor, dar pana acum CSM nu s-a ocupat de remedierea situatiei. Deocamdata, in raportul CSM se face si un clasament al instantelor "lenese" si se propune monitorizarea acestora, anunta Romania Libera.