Vaticanul a recunoscut CNT ca reprezentantul poporului libian. Vaticanul a anuntat joi seara ca recunoaste in Consiliul National de Tranzitie din Libia reprezentantul legitim al poporului libian. Vaticanul recunoaste legitimitatea statelor si nu a guvernelor care le conduc. De aceea suveranul pontif nu a recunoscut intr-o forma oficiala CNT drept guvernul legitim al Libiei. Legat de moartea colonelului Gaffadi, Vaticanul a declarat ca incheie o etapa prea lunga si sangeroasa prin care s-a reusit schimbarea regimului si incetarea opresiunilor. Totodata, Papa a indemnat la abandonarea dorintelor de razbunare si la inceperea grabnica a procesului de pacificare, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Presa internationala despre uciderea lui Muammar Gaddafi: Victorie americana prin tehnici diferite de razboi; Vor trece multi ani pana cand productia de petrol a Libiei va ajunge la capacitate maxima; Constituirea noului stat legitim va fi o sarcina grea

Moartea colonelului Gaddafi este cea mai recenta victorie americana obtinuta printr-o abordare diferita a tehnicilor de razboi. In cazul Libiei, SUA a folosit un numar minim de trupe terestre, a folosit intensiv loviturile aeriene inclusiv prin drone si pentru prima data s-a bazat pe ajutorul aliatilor. Nu se stie insa daca aceasta noua abordare va continua si in cazul actiunilor de capturare a liderilor Al Qaeda. Siria ramane o tinta putin probabila pentru o interventie militara pentru ca are o suprafata mult mai mare si o armata mult mai puternica decat cea libiana, scrie New York Times.

Novinite anunta ca Seif al-Islam Gaddafi, cel mai important fiu al dictatorului libian a fost arestat de catre rebeli. Seif a fost capturat joi seara dupa atacurile asupra convoiului cu care se retragea Muammar Gaddafi si ultimele trupe loiale regimului sau. Despre fiul dictatorului se presupunea ca se afla undeva in desert. Seif al-Islam Gaddafi, succesorul anuntat de Muammar Gaddafi la conducerea Libiei, este cautat de Tribunalul de la Haga pentru crime impotriva umanitatii.

Consiliul National de Tranzitie al Libiei a anuntat joi moartea colonelului Gaddafi. Acesta se afla in ultima sa reduta, orasul natal Sirte, cand a cazut in mainilie rebelilor. Pentru SUA victoria principala nu este moartea dictatorului, ci faptul ca disparitia acestuia pune capat razboiului, permitand tarii sa inceapa cu adevarat procesul de tranzitie catre democratie. Noul regim se va organiza rapid, urmand ca primele alegeri sa aiba loc peste 8 luni, informeaza Fox News.

CNN scrie ca, desi liderul libian Muammar Gaddafi a murit, specialistii cred ca trebuie sa mai treaca ani buni pana cand productia de petrol a Libiei sa ajunga iarasi la capacitate maxima. Se estimeaza ca Libia producea in mod normal 1,6 milioane de barili pe zi. Productia a fost sistata pe toata perioada conflictului. Unitatile de productie trebuie refacute in proportie mare datorita distrugerilor cauzate de razboi. Pana acum petrolul libian lua in mare parte calea Europei datorita proximitatii, dar si a conditiilor de embargo impuse de SUA.

Caderea orasului Sirte si moartea lui Gaddafi reprezinta finalul conflictului libian si al fostului regim. Consiliul National de Tranzitie a luptat mult pentu obtinerea acestor victorii si va incepe procesul de tranzitie organizand alegeri si alcatuind o noua Constitutie. Totusi construirea unui stat legitim si nou se va dovedi o sarcina foarte grea, anunta Reuters.

Fostul ministru tunisian Afif Chelbi a incercat sa se sinucida. Fostul ministru al industriei tunisiene, Afif Chelbi, a incercat sa se sinucida in noaptea de miercuri spre joi. Chelbi a fost internat de urgenta intr-o clinica din Tunis dupa ce a inghitit o doza mare de medicamente. Medicii sustin insa ca se afla in afara oricarui pericol. Incercarea de sinucidere a avut loc dupa un rechizitoriu la care Afif Chelbi fusese supus marti de catre judecatori in legatura cu un caz de coruptie, informeaza AFP.

Avioanele franceze au bombardat primele convoiul lui Gaddafi. Potrivit ministrului apararii Gerard Longuet, convoiul in care fostul lider Muammar Gaddafi incerca sa parasesca ultima sa reduta, orasul natal Sirte, a fost interceptat de aviatia franceza. Avioanele frantuzesti au identificat convoiului alcatuit din circa 80 de vehicule. Longuet a declarat ca ulterior Gaddafi a fost ucis de catre inamicii sai. Ministrul francez sustine ca trupele sale nu au distrus convoiul, ci i-au incetinit inaintarea. In acest timp rebelii din Mirsata au interceptat convoiul si dupa ce o parte din vehicule au fost distruse, Gaddafi a fost scos din masina crezandu-se initial ca este mort, dar s-a dovedit ca fostul lider libian era inca in viata. In data de 19 martie 2011, mai multe avioane de lupta Rafale au inceput survolarea intregului teritoriu al Libiei pentru misiuni de recunoastere, inainte ca fortele NATO sa preia comanda operatiunilor impotriva lui Muammar Gaddafi, scrie Le Point.

Washingtonul acuza alegerile prezidentiale din Camerun de numeroase nereguli. SUA considera ca alegerile prezidentiale ce au avut loc in Camerun in data de 9 octombrie au fost viciate de multiple nereguli. Franta pe de alta parte considera ca alegerile s-au desfasurat in conditii acceptabile. Opozitia acuza puterea de fraudare a alegerilor si de incercarea de acaparare a scaunului prezidential. Actualul presedinte Paul Biya se afla in functie din 1982 si doreste acum al 6-lea mandat. Curtea Suprema a respins numeroasele solicitari de anulare a alegerilor depuse de opozitie miercuri si joi si urmeaza sa anunte rezultatele oficiale in cursul zilei de vineri, anunta AFP.