O stire tratata ca fapt divers: Nicu Spatariu, injunghiat ca un caine in Italia. Cum sunt ucisi romanii in Occident. Nicu Spatariu a fost ucis in stil mafiot, in sudul Italiei. La scurt timp, murea in Romania baschetbalistul Hardy. Misterul mortii romanului n-a interesat pe nimeni. Cu numai 14 zile inainte de uciderea lui Chauncey Hardy intr-o discoteca din Giurgiu, in sudul Italiei avea loc o crima aproape in oglinda. Un muncitor roman de 24 de ani a fost injunghiat in plina strada dupa o cearta legata de o bancnota falsa. A fost o executie in stil mafiot. Doi tipi au coborat dintr-o masina in timp ce Niculai Spatariu si sotia sa mergeau pe trotuar, in oraselul Scalea, de langa Pescara. L-au culcat la pamant si l-au strapuns cu lama ca si cum ai taia un porc. Niculai, cu ultimele puteri, in timp ce sangele ii galgaia pe gat, i-a spus sotiei: "Fugi, o sa te omoare si pe tine!". Si femeia a fugit pe strazi, fara nicio tinta, speriata de moarte, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Recensamant 2011. Cati oameni fara Dumnezeu exista in realitate in Romania. Oficial, in Romania sunt 8.524 atei si 12.825 de persoane fara religie, potrivit recensamantului din 2002, mai exact 0,2 la suta dintre romani. Ateul este cel care neaga existenta lui Dumnezeu sau a altei divinitati, potrivit Dictionarului Englez Oxford. Poate schimba semnificativ aceste cifre recensamantul care incepe joi? Probabil ca nu, dupa cum estimeaza politologul Ovidiu Voicu, de la Fundatia Soros, institutie care a lansat saptamana aceasta un studiu despre profilul ateului roman. "Exista o stigmatizare reala a societatii in acest sens", sustine Ovidiu Voicu, care crede ca exista un "conformism nativ al cetatenilor atunci cand vine vorba despre religie". Din acest motiv, atata vreme cat un om este nascut intr-o familie cu o anumita religie, putini dintre cei care vor fi intervievati vor reusi sa adopte si sa declare public o alta religie decat a familiei din care fac parte, explica expertul. In realitate, sustine oficialul de la Fundatia Soros, in Romania ar fi aproximativ 120.000 de atei, "undeva la 0,3 - 0,4 % din totalul populatiei tarii". "Desi la recensamantul din 2002 am avut un procent de doar 0,1% consemnat de statistici al celor declarati atei, fara indoiala, si atunci procentul era mai mare", subliniaza Ovidiu Voicu, anunta Gandul.

Stefan Andrei, fost ministru de Externe al Romaniei: "Moartea lui Gaddafi miroase a petrol". Stefan Andrei (80 de ani), probabil omul cel mai avizat sa vorbeasca despre relatiile dintre Romania lui Ceausescu si Libia lui Gaddafi, ne-a acordat ieri un interviu in exclusivitate. Integral in Adevarul.

Sosele criminale: Cum poti salva 2.363 de vieti pe an. Dupa construirea soselei de centura a Sibiului, numarul accidentelor rutiere in care au fost implicati soferi aflati in tranzit s-a injumatatit. La Pitesti, dupa prelungirea autostrazii dincolo de iesirea din oras, numarul accidentelor usoare a scazut de... 180 de ori. Orastie: un autoturism paraseste directia de mers si se izbeste frontal cu un camion: trei victime. Arad: un tir inmatriculat in Cehia a spulberat trei masini: 6 morti. Ce au in comun toate aceste evenimente rutiere in afara de gravitatea urmarilor? Soferii se aflau pe artere europene si au fost nevoiti sa tranziteze orasele in lipsa unor autostrazi. Adesea conducatorii de cursa lunga sunt nevoiti sa strabata localitati mergand cu viteza melcului, sa intersecteze drumuri cu prioritate, sa fie atenti la treceri de pietoni prost semnalizate, sa stea in coloana atunci cand intalnesc o caruta. Lipsa autostrazilor nu ii absolva de vina pe numerosii participanti la trafic care au produs accidente rutiere cumplite incalcand reguli de circulatie elementare: viteza excesiva, depasiri pe linie continua sau fara sa se asigure, consum de alcool, scrie Romania Libera.

Ce cauta lumea pe net? Romanii vor sa afle de pe Google ce fac femeile la WC. In principiu, oamenii cauta cam aceleasi lucruri pe care le cautau si pana sa se inventeze Internetul: bani, haine, dragoste, informatii, filme, jocuri, mancare si lista poate continua in functiile de nevoile fiecaruia. Doar ca acum le cauta intr-un mediu virtual si, eventual, abia apoi in lumea inconjuratoare. www.VerticalNews.ro va invita sa aflati lucruri care, cu siguranta, va vor amuza teribil. In esenta, nevoile umane sunt aceleasi, iar navigarea pe net este doar o alta modalitate de a ni le satisface: nu mai batem magazinele pentru a ne cumpara un palton cand vine frigul, ci il comandam dintr-o vitrina frumoasa de pe un site. Cu ajutorul serviciului "Insights for Search", oferit de Google, navigatorii pot afla acum care sunt cele mai cautate cuvinte pe net, precum si zonele geografice de unde provin cautarile. Asadar, ce cauta romanii cel mai des pe Internet? Ei bine, daca ati fi tentati sa raspundeti sex sau barfe despre pitipoance ati gresi. In perioada 2004-2011, deci in aproape ultimii opt ani de zile, cel mai cautat cuvant in Romania a fost jocuri. Pe urmatoarele locuri se claseaza, in ordine, termenii: youtube, facebook, yahoo, hi5, filme, google, mail, dictionar si poze, anunta Vertical News.

Neamul Gologanilor. Romanii care au arestat gena inteligentei. Radu este coordonatorul olimpicilor la matematica. Calin a construit un avion electric. Cei doi frati provin dintr-o familie de poveste, de oameni mari si modesti, care fac cinste Romaniei. E greu sa incepi cu cineva atunci cand vorbesti despre familia lui Radu Gologan. Cel mai bine e sa lasi timpul sa spuna povestea familiei care a schimbat in timp straiele de oieri cu cele de intelectuali: profesori, economisti, cercetatori, ingineri care au avut un cuvant de spus in domeniile lor. Este povestea unor oameni simpli din zona Brasovului, care au iesit la suprafata societatii prin inteligenta si perseverenta. Strabunicii lui Radu si Calin Gologan au fost oieri in Sacele si Bran. Trebuie sa spunem ca povestea aceasta incepe in secolul al XIX-lea. Cele doua familii de oieri - una Gologan, alta Puscariu - au dat nastere la 19 mostenitori. Printre cei 12 copii ai oierului Puscariu din Bran s-a numarat si bunicul lui Radu Gologan, Iosif Puscariu. Iosif Puscariu (1889-1965) a fost un copil sarac, dar inteligenta sa a fost remarcata de invatatorul din sat, informeaza EVZ.

Cat va fi factura la caldura. Cum arata harta preturilor in Bucuresti, Iasi, Oradea, Constanta sau Craiova. Pentru marea majoritate a locuitorilor racordati la sistemul centralizat de termoficare din Bucuresti, Iasi, Ploiesti, Oradea, Constanta, Craiova, Arad sau Motru caldura va fi mai scumpa din aceasta iarna. Consiliile locale au decis majorarea tarifului la caldura dar, in acelasi timp, au promovat si proiecte privind acordarea de ajutoare suplimentare familiilor nevoiase. Explicatiile edililor pentru scumpirea gigacaloriei sunt ca Guvernul a retras subventia pe care o dadea primariilor pentru a acoperi o parte din diferenta intre pretul platit de populatie si cel la care se produce energia termica dar si faptul ca a marit plafonul la 786 de lei venit mediu net pe mebru de familie pentru ajutoarele acordate la plata caldurii. Chiar inainte ca Guvernul sa-si retraga subventia pentru caldura, in iulie, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a decis majorarea cu 37 la suta a pretului platit de populatie pentru o gigacalorie. Hotararea consilierilor municipali a intrat in vigoare de la 1 august, cand pretul gigacaloriei a crescut de la 124 de lei la 170 de lei, cu TVA, scrie Gandul.

Regele Mihai, omagiat cu "Pobeda" lui Stalin si "Legiunea" americana. Fata de Regele Mihai I, si nazistii, si sovieticii au aplicat tactica biciului si zaharelului. L-au magulit, i-au acordat distinctii si cadouri, dar i-au batut si cu pumnul in masa. In amintirea fostului Rege Mihai I, perioada ce a urmat gestului sau istoric de la 23 august 1944 s-a pastrat in culori sumbre. Au fost ani grei, obositori, cu putine satisfactii, si in ceea ce ma priveste, si in ceea ce priveste tara, - i-a declarat Mihai I lui Mircea Ciobanu, dupa Revolutie. Eram tanar. Maturizarea s-a produs rapid si in mod dureros, pentru ca aproape toate chestiunile care ma solicitau pareau sa nu aiba iesire" (Convorbiri cu Mihai I al Romaniei, Humanitas, 1992). De-abia scapat de tutela maresalului Antonescu si a Germaniei, tanarul monarh roman a incaput pe mana lui Andrei Visinski, trimisul lui Stalin la Bucuresti, anunta Adevarul.

Titulescu, fata in fata cu Brancusi. Constantin Brancusi a facut o adevarata marturisire artistica in fata lui Nicolae Titulescu. Prin 1926, intr-o discutie amicala cu diplomatul Nicolae Titulescu, poetul Octavian Goga i-a imputat acestuia ca, aflat in strainatate, aminteste deseori de marii nostri intelectuali, precum Enescu, Traian Grozavescu, dar ca l-a uitat de fiecare data pe Brancusi. Titulescu a recunoscut cinstit si a spus ca "Brancusi mi-a pus o problema dificila... Mi-a creat un complex. Pe Brancusi n-am reusit sa-l descifrez", s-a scuzat el. Dar iata ca, odata venit la Paris, Titulescu a considerat ca a sosit momentul sa dea fata cu marele sculptor. Astfel ca, prin functionarii ambasadei, a reusit ca cei doi romani, si pe deasupra si olteni, sa se intalneasca intr-o atmosfera camaradereasca. Titulescu i-a cerut marelui sculptor sa-i vorbeasca despre "adevarul Brancusi"... Vom reda spicuiri din "lectia" lui Brancusi expusa in fata marelui politician si diplomat Nicolae Titulescu, dupa ce acesta a intrebat: este avangardist, dadaist, cubist, surrealist, baroc, abstractionist? Integral in Romania Libera.