Ziua in care Romania a devenit din nou Regat. Vazuta din spatele ecranului, vizita regala de marti a semanat cu un film plasat intr-o alta epoca, dar cu actori desprinsi din personajele zilelor noastre. Marti, 25 octombrie 2011. Rasfranta pe milioane de ecrane TV, figura regelui Mihai I pare perfect imobila, de parca cel care rosteste greoi discursul, l-ar exersa, de fapt, in fata unui auditoriu invizibil. Este o imagine stranie pentru Romania ultimilor 21 de ani: cineva vorbind de la prezidiul Parlamentului intr-o liniste deplina: fara huiduieli, strigate sau intreruperi. Discursul se incheie si un al doilea moment, poate la fel de straniu prin singularitatea sa, se desfasoara in fata privitorilor: marea sala a Parlamentului este invadata de un zgomot perfect uniform si constant. Toata lumea aplauda, relateaza Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Tramvaiul electric din Bucuresti. A adus viteza, dar si nesuferitele cabluri. Vreme de 22 de ani, bucurestenii s-au plimbat numai in tramvaie trase de cai. Acestea fusesera introduse in 1872 de o societate engleza si, in ciuda bizareriei vehiculelor numite "tranca-fleanca", orasenii s-au obisnuit treptat cu ele. Suferinta indurata de bietii armasari biciuiti de vizitii atunci cand urcau pe strada Uranus sau cand se impotmoleau in noroi a constituit unul dintre principalele motive care a dus la abandonarea folosirii tractiunii animale in Bucuresti. Adevarata revolutie a modului de a calatori in capitala a venit la vreo doua decenii dupa introducerea tramvaielor trase de cai, atunci cand pe strazi au inceput sa circule primele tramvaie electrice, informeaza GreatNews.ro

Adrian Nastase: "In 2014 poate vine la guvern un liberal si presedinte de la PSD". Intr-un interviu exclusiv acordat "Evenimentului zilei", Adrian Nastase afirma ca nu exclude ca, in 2014, sa se faca o rocada in USL in ceea ce priveste alegerile prezidentiale. Pe de alta parte, Nastase a vorbit si despre Mircea Geoana si Crin Antonescu. Integral in EVZ.

Elena Udrea: "Monica Macovei, la Primaria Capitalei". Sefa PDL Bucuresti i-a criticat, intr-un interviu pentru "Adevarul", pe cei care s-au inscris deja in cursa pentru Primaria Capitalei -Silviu Prigoana, Theodor Paleologu si Costica Canacheu -pentru ca nu au iesit la lupta impotriva actualului primar general, Sorin Oprescu, pe care il vede insa invins de europarlamentarul Monica Macovei, cu mesajul ei anticoruptie. In ceea ce priveste activitatea Guvernului, ministrul Dezvoltarii a spus ca premierul Emil Boc ar trebui sa vina cu evaluarea ministrilor si sa-si reimprospateze echipa, in conditiile in care "sunt ministri care trebuie sa fie impinsi de la spate pentru a misca lucrurile in domeniul pe care il coordoneaza", informeaza Adevarul.

Domnii Vlaicu si Iacob, de profesie clienti politici. Un caz-scoala despre cum se face "managementul privat" in afacerea partidelor cu companiile de stat. In plina campanie publica de promovare a managementului privat in companiile de stat, PDL si UNPR au batut palma inca doua numiri politice in conducerea complexurilor energetice Turceni si Rovinari. Dupa o negociere intre liderul UNPR Gabriel Oprea si ministrul Economiei Ion Ariton, in organigrama companiilor au aparut doua noi posturi de director, rezervate liderilor UNPR Gorj, Marius Vlaicu si Dumitru Iacob. Mutarea l-a facut pe seful PSD Victor Ponta sa reclame guvernul la FMI pe motiv ca nu respecta angajamentul privind reducerile bugetare, creand posturi bine platite si politizand societatile de stat. Impartirea politica a posturilor in companiile de stat este insa o practica veche, indiferent de partidul aflat la guvernare, fie ca e vorba de PSD, PNL sau PDL. Miza nu este plasarea in functii a unor oameni pentru un salariu generos (un director de complex energetic castiga lunar aproximativ 12.000 de lei), ci pentru a avea controlul asupra deciziei la nivelul acestor companii care, prin contracte satisfac clientela politica, scrie Gandul.

Partea penala a celebritatii. Desi ii vedem zilnic in paginile tabloidelor sau la televizor, stim extrem de putine lucruri relevante despre ei. Multe dintre persoanele publice din Romania si-au construit averile fabuloase in anii tulburi de dupa revolutie sau chiar in vremea lui Ceausescu si au fost implicate in afaceri dubioase, soldate mai mereu cu dosare penale. Rl va prezinta povestile controversate a unsprezece dintre cele mai cunoscute "celebritati" dambovitene. Anii de inchisoare pe care Catalin Botezatu i-a facut in Italia si Romania nu reprezinta pentru creatorul de moda un motiv de rusine, ci, mai nou, chiar un subiect de lauda. In cartea biografica lansata anul acesta, "cel mai ravnit burlac" povesteste cum a ajuns sa fie incarcerat in cele doua tari, informeaza Romania Libera.

Cum fenteaza europenii statul si criza datoriilor. Cu cat se agraveaza criza economica din zona euro, cu atat creste si ingeniozitatea cetatenilor de pe Batranul Continent. La fentat statul si criza, grecii si italienii par sa fie campioni. Grecii se grabesc sa-si scoata banii din banci de teama ca liderii europeni vor decide stergerea a 60% din datoria tarii, restructurarea datoriei fiind echivalenta pentru agentiile de rating cu o recunoastere a falimentului statului. Tabloidul german ,,Bild" a relatat cum zeci de oameni au format o coada in fata Bancii nationale a Greciei din Atena sa-si goleasca propriile conturi, ca nu cumva sa le piarda daca statul elen va intra in faliment, anunta Adevarul.

Romanii care au pus Lastunul, Dacia si Matizul pe baterii. In tara aceasta, rar gasesti un inginer auto care sa nu se fi gandit macar o data in viata sa smulga motorul cu combustie de pe Dacie si sa puna in loc unul electric. Asa, ca sa vada cum merge. Mai intai a fost o Dacia 1300. Se intampla prin 1999, cand un roman cu idei a cautat prin carti "reteta" unei masini electrice. A luat un motor electric, 10 baterii grele de Plumb si, dupa cateva zile in care a stat inchis in garaj, a iesit in sat cu masina care "se baga-n priza". Masina mergea bine pe drum plat, dar se cam codea atunci cand avea de urcat. Cu ea a carat paturi cu fasole, cateva tarne cu porumb si dovleci. Dupa cateva luni, bateriile s-au saturat. Le-a ajuns. Nici redresorul nu le-a putut resuscita, relateaza EVZ.

Inteligenta Artificiala a lui Ionut. Povestea exemplara a unui altfel de tanar din Romania. Un dispozitiv pus pe limba ii poate ajuta pe nevazatori sa perceapa forme, culori si lumini, cu ajutorul unui webcam conectat la un laptop iar un encefalograf revolutionar ii va ajuta pe cei cu diferite forme de handicap sa foloseasca calculatorul doar cu puterea mintii. Acestea sunt doua dintre inventii lui Ionut Alexandru Budisteanu, un adolescent de 17 ani, care a castigat Marele Premiu la INVENTIKA 2011, dar si premiul I la categoria Studii liceale. Distinctiile sunt ultimele dintr-un lung sir de recunoasteri pe care liceanul din Ramnicu Valcea le-a primit de-a lungul anilor, pe langa propunerea de job venita de la Google Elvetia ori invitatia de a studia la celebra Universitate Yale, pe care Ionut Budisteanu a refuzat-o insa. Integral in Gandul.

Doctorul de cheliosi: iti pune par cu 1,5 euro firul. Irinel Nedelcu face implanturi de par din 1997. In 14 ani de munca, a facut fericiti 10.000 de oameni. Primul scapat de chelie a fost un comerciant turc. Cand s-a apucat dermatologul Irinel Nedelcu, din Bucuresti, de pus par cheliosilor, piata medicinei estetice era ceva atat de nou, incat putini romani stiau ca, in cateva ore, pot scapa de chelie. Specializarea si mana pentru partea asta a medicinei si-a facut-o in Austria, unde a invatat cum smulgi parul dintr-o parte si-l plantezi in crestetul capului, ba chiar ramane acolo toata viata pacientului. "In '97, internetul in casele oamenilor era aproape inexistent. Toata informatia se canaliza in ziare si la televizor. Si asa am inceput sa ne facem cunoscuti", spune Irinel Nedelcu, dupa cum scrie EVZ.

Cum te angajezi la Google, compania care primeste anual un milion de candidaturi. Cititor Gandul: Patru interviuri telefonice de 40 de minute si un interviu final de patru ore. Compania Google este unul dintre cei mai doriti angajatori din lume si sunt foarte putini cei care reusesc sa treaca de multiplele interviuri pe care le presupune procesul de recrutare. In fiecare an, peste un milion de persoane aplica pentru un job aici, insa numai 6.000 sunt angajati (0,6% dintre cei care aplica). Indiferent de pozitia vizata, experienta acumulata si numele companiilor pentru care ai lucrat, procesul de selectie este la fel de riguros, iar intrebarile si testele la fel de inedite. Constantin, un cititor gandul din Chisinau stabilit in Bucuresti, a aplicat pentru un job la Google in urma cu sase luni. Chiar daca nu a fost angajat, a acceptat sa povesteasca experienta celor patru interviuri telefonice care au insumat aproape 200 de minute si a interviului final de 4 ore. Integral in Gandul.