SUA va vinde elicoptere de atac Turciei. Pentagonul a dezvaluit vineri ca urmeaza sa vanda Turciei trei elicoptere de atac, de tipul AH-1 Super Cobra, pentru o tranzactie in valoare de 111 milioane de dolari, anunta AFP, dupa ce Ankara a incheiat o operatiune majora impotriva rebelilor kurzi. Operatiunea armatei turce din sud-estul tarii s-a incheiat joi. Ea a fost lansata ca raspuns la moartea a 24 de soldati, care au murit in urma atacurilor Partidului Muncitoresc din Kurdistan de la frontiera cu Irakul, saptamana trecuta. Cele trei elicoptere provind din marina americana, care intentioneaza sa achizitioneze noi echipamente aeriene.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Saif Gaddafi isi negociaza predarea la Curtea Penala Internationala de la Haga. Un procuror al Curtii Internationale de la Haga, Luis Moreno Ocampo, spune ca fiul preferat al fostului dictator Muammar Gaddafi, Saif al-Islam, comunica "informal" si indirect cu tribunalul de la Haga, informeaza The Telegraph. Luis Moreno Ocampo declara ca un grup de mercenari africani i-ar fi oferit fugarului Saif posibilitatea de a zbura intr-o tara care nu recunoaste instanta de judecata. Curtea de la Haga face eforturi de a intercepta aeronava, in cazul in care o astfel de incercare ar avea loc, a adaugat Ocampo. Procurorul nu a dezvaluit cine a fost implicat in aceste discutii sau locul in care s-ar ascunde Saif Gaddafi. El a precizat ca fiul lui Gaddafi poate fi ajutat sa se predea curtii, iar daca Saif se considera nevinovat, el are dreptul de a prezenta probele in instanta. Luis Moreno Ocampo a declarat, de altfel, ca instanta de la Haga detine probe privind rolul deosebit de important pe care Saif al-Islam l-a avut in uciderea civililor. Procurorul a subliniat ca instanta de la Haga nu va incheia o "intelegere" in schimbul predarii lui Saif, insa "discutia este despre cum sa se prezinte in fata judecatorilor si modul in care vom prezenta probele". Surse rebele afirma ca Saif al-Islam considera ca predarea la Curtea Internationala de Haga este singura cale de a fi in siguranta, dupa varianta refugierii intr-o tara straina.

Benjamin Netanyahu, in favoarea unei actiuni militare impotriva Iranului, armata si Mossad-ul se opun - presa. Premierul israelian Benjamin Netanyahu si ministrul apararii Ehud Barack sunt in favoarea unei actiuni militare impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului, insa armata si serviciile de informatii se opun, informeaza mass-media din Israel, citate de AFP. Potrivit corespondentilor militari ai principalelor posturi de televiziune, prim-ministrul Netanyahu si ministrul apararii au cerut si altor membri din guvern sa sustina o actiune militara impotriva Iranului. Cu toate acestea, seful statului major, generalul Benny Gantz, seful Mossad, Tamir Pardo, precum si alti oficiali din securitate si armata, se opun unui astfel de demers. Aceasta opozitie ar trebui sa impiedice, cel putin pe termen scurt, un eventual atac asupra Iranului, dupa cum estimeaza corespondentii militari. "Granita iraniana este prioritara", a afirmat joi directorul departamentului politic din cadrul ministerului israelian de aparare, Amos Gilad, citat de televiziuni, intr-un discurs sustinut in fata studentilor. "Benjamin Netanyahu este primul care a vazut in Iran o amenintare majora. Ministrul apararii ia in calcul, de asemenea, amploarea acestei amenintari", a subliniat Amos Gilad, adaugand ca "toate optiunile sunt pe masa". Israelul si tarile occidentale acuza Iranul ca incearca sa dezvolte arme nucleare sub acoperirea unui program nuclear civil, fapt negat de Teheran.

Peru: Cutremur cu magnitudinea de 6.9 grade. Un cutremur cu magnitudinea de 6.9 grade a avut loc in regiunea Ica din sudul Peru, anunta Institutul American de Seismologie (USGS), potrivit Reuters. Cutremurul s-a produs la aproximativ 51 de kilometri de sudul coastei Ica si a zguduit cladirile din capitala Lima, potrivit unui martor, citat de Reuters. Nu a fost emisa alerta de tsunami. Potrivit USGS, seismul s-a produs la ora locala 18:54, la 300 de kilometri sud-est de Lima si o adancime de aproximativ 14,8 kilometri. Statiile de radio din Peru au transmis ca oamenii din orasele situate de-alungul coastei au iesit pe strazi in timpul cutremurului, insa pagubele s-au limitat la pierderea semnalului pe telefoanele mobile sau intreruperi izolate de electricitate in regiunea Ica. Un cutremur devastator de 8 grade a lovit regiunea Ica in anul 2007 si a ucis 600 de persoane.

Peste 200 de persoane au protestat la Benghazi pentru aplicarea legii islamice Sharia. Peste 200 de persoane au protestat vineri, la Benghazi, pentru a cere ca legea islamica Sharia sa stea la baza noii legislatii a Libiei, informeaza AFP. "Coranul este baza, iar Constitutia noastra trebuie sa se bazeze pe Sharia", au scandat manifestantii stransi in Piata Libertatii, locul de unde au pornit si conflictele armate din luna februarie, care au dus la sfarsitul dictaturii lui Muammar Gaddafi. "Suntem o tara musulmana, iar Constitutia ar trebui sa reflecte convingerile noastre religioase", a declarat Ahmed al-Moghrabi, cel care a condus rugaciunea intr-o moschee din Benghazi. "Oamenii nostri au pornit revolutia si nu Occidentul", a adaugat el. "Sub regimul lui Gaddafi, legea Sharia nu era aplicata in mod oficial, insa o aplicam in casele noastre, femeile sunt deja obisnuite", a afirmat Sabri Ali, unul dintre organizatorii protestului. "In Libia, exista numeroase persoane de 30 de ani, chiar de 40 de ani, care nu au fost niciodata casatorite. Exista mii de vaduve care si-au pierdut sotii in luptele impotriva lui Gaddafi. Ele ar putea, de asemenea, sa inceapa o noua viata", a continuat Sabri Ali, referindu-se la poligamie, care este permisa de islam, dar in conditiile impuse in Libia. Consiliului National de Tranzitie din Libia a proclamat duminica eliberarea de sub regimul Gaddafi. Presedintele CNT Mustafa Abdeljalil a declarat ca Libia se va conduce de acum inainte dupa legea islamica Sharia. In consecinta, toate legile in vigoare care nu sunt compatibile cu Sharia sunt declarate nule. Regimul Gaddafi interzisese, de exemplu, poligamia si accepta divortul. De acum inainte, poligamia nu va mai fi interzisa. In schimb, conform legii Sharia, libieni nu vor mai putea divorta.