​Africa: Pana la 66% dintre nou-nascuti nu sunt inregistrati in unele tari. Pana la doua treimi din nasterile care au loc in unele tari din Africa nu sunt inregistratem a atras atentia luni organizatia internationala Plan International, in ziua in care omenirea marcheaza venirea pe lume a locuitorului cu numarul 7 miliarde, potrivit AFP. Potrivit organizatiei, in Liberia sunt inregistrate doar 16% din nasteri, iar in Niger 32%. Organizatia Plan International subliniaza necesitatea inregistrarii nou-nascutilor in aceasta zona a lumii, unde populatia se dubleaza la fiecare 20 de ani si unde exista un mare deficit de scoli, spitale si locuinte. "Multi copii sunt privati de acces la educatie si, in absenta certificatelor de nastere, ei sunt ca si invizibili, fara acces la drepturile lor fundamentale", se arata in comunicatul publicat la Dakar. Un raport recent al ONU estimeaza ca numarul locuitorilor Africii va creste de peste trei ori in secolul al XXI-lea. Populatia Terrei a depasit luni pragul istoric de 7 miliarde de locuitori, potrivit estimarilor ONU. Pragul de 6 miliarde de locuitori a fost atins in 1999. ONU l-a ales atunci pe Adnan Nevic, un bebelus nascut la Sarajevo, ca fiind locuitorul simbolic cu numarul 6 miliarde de pe planeta. De aceasta data, ONU a evitat sa desemneze un "castigator" in avans, mai multe tari urmand sa revendice faptul ca pamanteanul cu numarul 7 miliarde s-a nascut pe teritoriul lor.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Belgia vrea sa renunte la energia nucleara. Partidele politice din Belgia au convenit asupra unui plan de a opri cele doua centrale nucleare din tara, dar acestia nu au stabilit o data clara, anunta BBC News. Un nou guvern de coalitie urmeaza sa fie infiintat, iar inchiderea centralelor nucleare va fi pe ordinea de zi, potrivit oficialilor. In cazul in care se gasesc alte surse alternative de energie, cele mai vechi trei reactoare vor fi inchise in 2015. Belgia dispune de sapte reactoare nucleare la cele doua centrale nucleare, la Doel, in nordul tarii, si in sud, la Tihange. Belgia va trebui sa inlocuiasca o putere de 5860 de megawati in cazul in care va renunta la energia nucleara. Dezastul din martie de la centrala japoneza Fukushima a determinat, de asemenea, Germania, cea mai mare putere industriala, sa renunte la energia nucleara.

ONU a adoptat o rezolutie de neproliferare a armelor in Libia. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni, in unanimitate, o rezolutie prin care cere Libiei si tarilor vecine sa opreasca proliferarea in regiune a armelor colectate de Muammar Gaddafi, in special a rachetelor sol-aer, transmite AFP. Rezolutia, prezentata de Rusia, impune autoritatilor libiene sa ia masurile necesare pentru a impiedica proliferarea armelor si invita tarile sa-si respecte angajamentele internationale de distrugere a stocurilor de arme chimice. Prin adoptarea acestei rezolutii, Consiliul de Securitate cere, de asemenea, statelor din regiune sa colaboreze cu Libia pentru a preveni raspandirea acestor arme. "Aceasta rezolutie reprezinta un pas inainte in cooperarea internationala, pentru a lupta mai bine impotriva fenomenului recurent al raspandirii armelor in regiune, in special in Sahel", a declarat o sursa occidentala in cadrul Consiliului de Securitate. Noul regim libian a descoperit recent doua depozite de iperita, un agent chimic foarte rezistent, ascunse de fostul regim libian pentru a nu fi descoperite de inspectorii ONU, potrivit declaratiilor unui expert din Libia. Reprezentantul special al ONU in Libia, Ian Martin, spune ca sute de stocuri de arme si munitii se afla inca pe teritoriul libian. El a subliniat insa ca rachetele ar fi fost furate. Potrivit lui Ian Martin, armele chimice si materialele nucleare se afla in mainile Consiliului National de Tranzitie.

Abdel Rahim al-Kib este noul prim-ministru interimar al Libiei. Autoritatile interimare din Libia l-au numit pe inginerul Abdel Rahim al-Kib noul prim-ministru al tarii, in locul lui Mahmoud Jibril, informeaza BBC News. Anuntul vine la cateva zile dupa ce Consiliul National de Tranzitie a proclamat "eliberarea" Libiei in urma decesului lui Muammar Gaddafi. Numirea noului prim-ministru libian coincide, de asemenea, cu incheierea operatiunilor militare ale NATO din Libia. Oficialii din cadrul CNT doresc un congres national care sa fie ales in termen de opt luni si alegeri libere in 2013. Abdel Rahim al-Kib, profesor universitar, a invins alti patru candidati si a primit 21 de voturi din 56 din partea membrilor Consiliului National de Tranzitie, potrivit unui purtator de cuvant. Noul guvern interimar va conduce Libia pana la organizarea alegerilor. Abdel Rahim al-Kib il inlocuieste pe fostul premier interimar Mahmoud Jibril, care a declarat ca se va retrage in momentul in care Libia va fi oficial "eliberata".

Tunisia a emis un mandat international de arestare pe numele vaduvei lui Yasser Arafat. Autoritatile tunisiene au emis un mandat international de arestare pentru Suha Arafat, vaduva fostului lider palestinian Yasser Arafat, anunta BBC News. Potrivit ministerului de justitie din Tunisia, Suha Arafat este suspectata de implicare in acte de coruptie cu familia fostului presedinte tunisian Zine al-Abidine Ben Ali. Suha Arafat obisnuia sa petreaca mult timp in aceasta tara si a facut afaceri cu sotia lui Ben Ali, Leila Trabelsi, scrie BBC. Potrivit AFP, Suha a respins acuzatiile. "Tunisia a emis un mandat de arestare impotriva doamnei Arafat sub acuzatia de implicare in cazuri de coruptie financiara, impreuna cu familia sotiei lui Ben Ali", a declarat un purtator de cuvant al ministerului justitiei. Familiile Ben Ali si Trabelsi au controlat mare parte din economia Tunisiei. Dupa moartea lui Yasser Arafat in 2004, vaduva fostului lider palestinian a primit cetatenie tunisiana si a fondat, impreuna cu Trabelsi, o scoala internationala in orasul Cartagina. Relatiile dintre cele doua s-au racit si, in 2007, Suhei Arafat i-a fost retrasa cetatenia tunisiana si a fost expulzata din tara. Fostul presedinte tunisian Ben Ali a fost inlaturat de la putere in luna ianuarie a acestui an, in urma primei revolte populare care a declansat "primavara araba". Acesta s-a refugiat impreuna cu familia in Arabia Saudita. Guvernul interimar din Tunisia a deschis anchete impotriva a zeci de persoane suspectate de coruptie in timpul celor 23 de ani in care Ben Ali a fost la putere. Instantele tunisiene i-au condamnat pe Ben Ali si pe Trabelsi, in lipsa, pentru furt, coruptie si alte acuzatii, pe care acestia le-au negat. Legatura dintre familia Arafat si Tunisia dateaza din anii '80, cand Organizatia pentru Eliberarea Palestinei a fost exilata si si-a stabilit sediul in Tunis. Vaduva lui Arafat ar locui in prezent in Malta.