Cat costa drumul pana la inchisoarea strainilor de la Otopeni. Centrul de cazare de la Otopeni, locul in care strainii sunt luati in custodie publica, este mai plin ca niciodata. In anii trecuti, numarul celor care il ocupau si cerau azil in Romania nu trecea de 25. Acum sunt 56: pakistanezi, iranieni, sirieni. Printre ei, un personaj aparte, care nici in ruptul capului nu vrea sa auda de Afganistan. Un imigrant care le-a dat batai de cap timp de mai multi ani, asa l-au descris angajatii Oficiului Roman pentru Imigari (ORI) pe Noari. "Este unul dintre strainii care a tot fost adus in Centru. S-a intamplat ca, intr-un an, sa ajunga inapoi in Romania, inaintea echipei de politisti care l-a dus in Afganistan. A fost gasit pe aeroportul Otopeni. Nu stim cum a facut, ce avioane a schimbat" cert este ca a ajuns inapoi inaintea celor care l-au predat in tara din care tot fuge", a explicat unul dintre lucratorii Centrului de la Otopeni. Am fost avertizati de la inceput "sa nu credeti tot ce va povesteste despre el!", scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

De ce iubim Romania. Charles de Romania: "Hraneste sufletul si inima. Asta iti face, pana la urma, tara aceasta". Deschidem serialul "De ce iubim Romania" cu Printul Charles, fara doar si poate cel mai mare lobbyist al Romaniei la momentul actual. Spune ca tara aceasta "ii creeaza "sentimentul vesniciei" si-i aminteste de "copilarie". Va invitam sa redescoperim impreuna o tara demna de un Print. Mostenitorul tronului Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Charles, print de Wales, Duce de Cornwall si Rothesay, a facut, spre sfarsitul anilor '90, un coup de foudre pentru Romania. De la un an la altul, dragostea lui de noi a crescut necontenit si, aparent, la fel de necontrolat ca orice pasiune care se respecta, reciproca a devenit si ea valabila. Romanii il simt pe print aproape de sufletul lor, iar imaginatia li s-a aprins. Asa se face ca, in ultimele zile, unii dintre ei vad posibila chiar accederea acestuia la tronul Romaniei in virtutea legaturii de sange pe care Regele Mihai o are cu Regina Elisabeta a II-a, mama printului de Wales. Un lucru e sigur - Charles a devenit unul dintre cei mai buni "romani", omul care ne "vinde" - garantand cu notorietatea sa - imaginea la export, ori de cate ori are ocazia, anunta Gandul.

Mafia de la Bellu vinde pana si cavoul lui Pache. Nu numai Marian Vanghelie si senatorul Catalin Voicu au acces la cavouri monument istoric. Samsarii de morminte vand oricui. Reporterii "Adevarul" au "cumparat" cavoul lui Pache Protopopescu. Au zis ca cine o sa cumpere o sa aiba probleme, ca e de patrimoniu", zice lumanareasa. "Pai, si ce daca e de patrimoniu, ce sa fie?", se supara Sibian. "Pai... ca trebuie sa fie monumentul statului". "Pai cum sa fie? Dar nu e constructie cum e a lui Spiru Haret, a lui astia, stiti?", isi linisteste Sibian potentialul client. Capela lui Pache Protopopescu se afla in lista monumentelor de patrimoniu din 2004, cand Ministerul Culturii a emis un ordin special. Odata tranzactionata, capela primarului Protopopescu ar putea avea soarta cavoului lui Emil Pangrati, loc vandut tot de Fane Sibian. Cripta si osemintele fostului ministru al Lucrarilor Publice in 1912, in Guvernul Titu Maiorescu, sunt disparute fara urma. Acum doi ani, Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane ii concesiona lui Sibian Locul numarul 12 de la figura 91 din cimitir, in suprafata de 21 de metri patrati, unde odihnea familia Pangrati, informeaza Adevarul.

Ce s-a ales de cazul "Mafia permiselor din Arges". Va mai amintiti de cazul "Mafia permiselor din Arges", in care mai multe persoane publice din Bucuresti au fost acuzate ca au luat examenul de conducator auto dupa ce au dat spaga? Acest dosar se anunta a fi unul dintre marile esecuri ale justitiei: din cele 400 de cauze judecate pana acum, doar opt permise obtinute fraudulos au fost anulate, restul ramanand valabile. In iunie 2009, Ministerul Administratiei si Internelor, prin Institutia Prefectului Judetului Arges, a dat in judecata 415 persoane din toata tara, banuite ca si-au obtinut ilegal carnetul de conducere de la Serviciul Permise Auto Arges. Aceste procese au fost desprinse de catre procurorii DNA din celebrul caz "Mafia permiselor de la Arges", in care 23 de politisti de la Serviciul Permise Auto, in frunte cu sefii lor, au fost arestati pentru luare de mita. Prin cele 415 procese, reprezentantii statului au incercat sa anuleze permisele eliberate ilegal. Din 415 dosare, se mai afla acum pe rol 25 de cazuri. Din cele 390 de dosare judecate deja, doar opt au fost castigate de reprezentantii statului (asta deoarece persoanele implicate si-au recunoscut vina), restul fiind pierdute irevocabil. Printre cei care au castigat procesul cu statul se numara primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, manelistul Vali Vijelie si fotbalistul Adrian Ropotan, scrie Romania Libera.

Topul celor mai bogati tigani din Romania. Ionelas Carpaci, cel mai avut tigan. VerticalNews a alcatuit topul celor mai instariti 50 de tigani din Romania. Pentru a calcula averile acestora am luat in calcul activitatea economica inregistrata la ReCom, valoarea afacerilor, dar mai ales ceea ce au declarat ei insisi, plus ceea ce au afisat in spatiul public: aurul si bijuteriile, palatele si alte locuinte, terenurile si masinile. Tiganii au doua astfel de momente in care isi prezinta bogatia. Unul este Saptamana Mare de dinainte de Pasti, iar celalalt sarbatoarea Sfintei Marii din data de 8 septembrie. De regula, tiganii din toata Romania vin sa petreaca la Costesti de Valcea cu gratare, fripturi la protap, carnati si sarmale. De Sfanta Maria, an de an. In 2009, tiganii au petrecut inclusiv cu presedintele Traian Basescu. Cercetarea efectuata de VerticalNews a durat mai bine de sase luni, perioada de timp in care au fost intervievate cateva zeci de persoane, efectuate trei reportaje in mari comunitati tiganesti si analizate sute de firme. Initial, in cercetare fusesera inscrise peste 70 de familii tiganesti.

De la Panait Istrati pana la nepotul lui Enescu, homosexualii romani au fost constant oprimati. De curand a aparut in mediul electronic, in format PDF si putand fi descarcat gratuit, eseul "Homoistorii. Iesirea din invizibilitate", ingrijit de Florin Buhuceanu, activist pentru drepturile homosexualilor. Brosura centralizeaza numeroase dezvaluiri despre trecutul comunitatii gay din Romania. Dupa cum arata autorul la inceputul eseului, "nu am incercat doar o restituire a unui fragment de istorie romaneasca: interviurile facute cu 20 de barbati gay si 2 femei lesbiene marturisesc despre prelungirea trecutului in prezent, in varii forme". Buhuceanu porneste si de la premisa ca "parte insemnata din ce insemna homosexualitatea la finele secolului XIX si inceput de XX e greu de recuperat". Cum acest demers a luat startul acum ceva ani buni, Buhuceanu a reusit sa obtina marturii de la inceputul secolului XX. De pilda, de la doamna E.D, care, in 1998, se apropia de 90 de ani. Integral in EVZ.

Povestile de viata impresionante ale romanilor ucisi in carnagiul din Ungaria. 14 romani au murit duminica noaptea in Ungaria dupa ce soferul unui TIR, tot roman, a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens si a lovit din plin un microbuz. In urma accidentului si-au pierdut viata trei copii, patru femei si sapte barbati, toate victimele fiind din microbuz. De asemenea, la Spitalul din Szeged au fost transportati soferul autocamionului, care este grav ranit, dar in stare stabila, si un barbat din microbuz, care este in stare critica. Microbuzul, in care se aflau 15 romani, se intorcea din Spania. Povestile celor decedati sunt similare cu cele ale majoritatii imigrantilor romani. Multi dintrei ei lucrau in Spania cu scopul de a trimite bani acasa pentru ca familia sa aiba un trai mai bun. Cei decedati - frati, parinti si copii - se intorceau in tara pentru a-i revedea pe cei dragi. Desi nu este vinovat de producerea accidentului, soferul microbuzului, un tanar de 29 de ani care facea saptamanal curse in Spania pentru a-si intretine familia, avea mai multi pasageri in masina decat ii era permis, scrie Adevarul.

Odessa-1941. "Onoarea patata" a Armatei Romane. Cu doua saptamani in urma, un ucrainean de 86 de ani a venit in Romania pentru a ne spune o poveste groaznica: masacrul facut de Armata Romana in 1941 la Odessa. Mihail Zaslavski avea 16 ani cand, din ordinul maresalului Antonescu, zeci de mii de evrei, printre care si membrii familiei sale, au fost impuscati sau arsi de vii de soldatii romani. Am incercat sa lamurim acest episod din istoria noastra impreuna cu istoricii romani. Mihai Zaslavski a fost adus la Bucuresti de regizorul de filme documentare Florin Iepan impreuna cu Fundatia "Friedrich Ebert". "Vreau ca romanii sa stie ce s-a intamplat la Odessa", e singura dorinta a lui Mihail. Mai ales ca nimeni din partea autoritatilor romane, spune tot batranul, n-a fost vreodata la Odessa, macar pentru un omagiu adus victimelor din acest oras, victime de care Armata Romana se face responsabila. Nici acum, cat a fost la Bucuresti, Mihail n-a fost bagat in seama, nici de autoritati, nici de istorici, desi s-au organizat intalniri publice, la care s-ar fi asteptat dezbateri aprinse pe acest subiect, anunta Romania Libera.