Premiera in presa romaneasca. Spovedania unui criminal de razboi. Intreaga comunitate internationala este cu ochii pe Siria, unde protestele declansate la inceputul anului s-au transformat, in martie, intr-o revolta antiguvernamentala de amploare, soldata cu mii de morti. Jurnalistul EVZ Vlad Teodorescu transmite, de la Damasc, intalnirea sa cu Ahmad Hamade, un mercenar acuzat de regimul presedintelui Bashar al-Assad ca a ucis zeci de persoane, imbracat in uniforma Securitatii siriene. Ahmad, un barbat mic de statura, aproape sfrijit, abia a absolvit doua clase. A devenit criminal platit dupa ce, intr-un restaurant, i s-a propus sa faca contrabanda cu motorina in Liban. A primit, pe loc, echivalentul a 7.000 de dolari. "Abia dupa ce am luat banii si am inceput sa cheltuiec din ei mi s-a spus ce trebuia sa fac de fapt. Am acceptat imediat si am inceput treaba!". Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

De ce iubim Romania. Pe americanul Sam, Ardealul il face sa pluteasca: "Sunt mai roman decat tine care nu stii decat sa te plangi!". Sam cel Roman locuieste de mai bine de 7 ani la Cluj si se recomanda "regele Romaniei, mai roman decat tine". A hotarat sa se stabileasca aici dupa ce a facut mai multe excursii si s-a convins ca cel mai bun loc in care poate trai este Romania pentru ca "are tot: mare, munti, orase frumoase, aer proaspat, apa buna, mancare sanatoasa, femei frumoase". A venit pe lume in Orlando, Florida. A terminat liceul, iar apoi a devenit autodidact. "Am lucrat cativa ani pentru o mare biblioteca americana si luam de la gunoi cartile pe care le aruncau studentii dupa examene, le citeam, si asa am invatat o gramada de lucruri." E si "un fel de poliglot", pentru ca, pe langa engleza si romana, vorbeste spaniola, italiana si ivrit, pe care le-a invatat "pe strada, nu din carti", cand a locuit pe rand, cel putin cate un an de zile, in Mexic, Italia, Spania si Israel, relateaza Gandul.

Pistolul crizei elene, la tampla Romaniei. Anuntul facut de premierul Greciei privind organizarea unui referendum in decembrie, in care va fi decisa sau nu adoptarea planului de la Bruxelles privind masurile de austeritate si stergerea datoriilor, a pus iar pe jar pietele financiare. Dupa luni de zile in care liderii europeni au negociat si renegociat acordul privind modul in care trebuie ajutata Atena, Papandreou vine si, cu un simplu anunt, pune sub semnul indoielii cam... totul! Cresterea riscului de tara, deprecierea leului si scaderea importanta a exporturilor sunt doar cateva dintre efectele negative pe care Romania ar putea sa le resimta in urma unui vot negativ al grecilor cu privire la ajutorul pe care Bruxelles-ul a decis sa-l acorde Greciei, informeaza EVZ.

Harta clanurilor si a comunitatilor tiganesti bogate din Romania. In Bucuresti, clanurile tiganesti si-au dobandit averea mai ales din infractiuni. Clanul Gemenii se ocupa de furtul de masini de lux. Acum, o buna parte din membrii clanului au ajuns la inchisoare, iar ceilalti au devenit penticostali. Clanul lui Sadoveanu (numit si clanul Belgienilor) opereaza tot in Sectorul 1 si este condus de Cristian Mitrache. Gruparea face trafic de carne vie si proxenetism, organizeaza rapiri, furturi de masini sau din locuinte, trafic de droguri si talharii. Clanul Duduienilor si clanul Caran, specializate in proxenetism, camatarie, santaj, trafic de droguri si furt din locuinte fac legea in Sectorul 2 al Capitalei. Clanurile Chira si Pietroi sunt influente in sectorul 3, in CV-ul mafiotilor regasindu-se infractiuni precum rapire de persoane, santaj, afaceri ilegale cu fier vechi sau batai. Clanul Gruia opereaza in Sectorul 4, in timp ce gruparea lui Stoaca este stapana in sectorul 5. Clanul Gruia este cel care detine palatele cu turnulete care se pot vedea la iesirea din Bucuresti spre comuna Jilava. Integral pe Vertical News.

Primii "rechini" salvati prin trecerea timpului. Patru mari dosare de coruptie aflate pe rolul instantei supreme sunt in pragul prescrierii, desi anchetele penale au inceput in urma cu peste cinci ani. Dosarul "Zambaccian", in care este invinuit fostul premier Adrian Nastase, urmeaza sa se incadreze la prescriptia speciala in aprilie 2013. Dosarul "Zambaccian" are cel mai scurt timp de prescriere. Dosarul numit de mass-media "Matusa Tamara" se va prescrie in iulie 2013. Tot in iulie 2013 ar urma sa se prescrie si cauza ""Mita la MApN", in care este trimis in judecata finantatorul Stelei, Gigi Becali. In acest dosar a ajuns in fata Justitiei si fostul ministru al Apararii Victor Babiuc. In octombrie 2014 ar putea scapa de ancheta penala si Serban Mihailescu, fostul ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, in dosarul "Spaga in arme de vanatoare", scrie Adevarul.

Sexul pe furis al gay-ilor din Bucuresti. Reportaj printre altfel de oameni. Homosexualii din Capitala traiesc precaut. Unii se ascund, iar altii ar striga in gura mare pe strada ca sunt "altfel", ca sa scape de-o povara. Gianina spune ca sexul intre doua femei este un dans, un tango. Divin si nimic animalic. "Ne vedem la Victoriei. O sa ne recunosti, pentru ca ne tinem de mana", da indicatii Gianina, inainte de intalnire. Doar atat pot face pe strada, ca de pupat nici nu pun problema. Nu acum, pentru ca si cand se tin de mana toata lumea se uita la ele, si-atunci, spune Gianina, mai bine se pupa acasa. Are 21 de ani, e studenta in Bucuresti si e populara in comunitatea gay din Capitala. O stie toata lumea. Cand intra intr-un club, femeile ar sari pe ea. E frumoasa, sociabila, spre disperarea Roxanei, care trebuie s-o potoleasca si s-o faca sa se intoarca mereu acasa. Roxana are 31 de ani si vine in relatia asta, prima cu o femeie, dupa o istorie de 13 ani alaturi de un barbat. Spune ca nu i-a fost deloc usor. Integral in EVZ.

Ghika-Tei - Palatul preluat prin falsuri. Retrocedarea imobilului, ridicat in prima parte a secolului al XIX-lea, a avut la baza mai multe falsuri, considera judecatorii de la Tribunalul Bucuresti. Ca urmare, un pretins mostenitor, cativa oameni de afaceri si functionari superiori din Primaria si Prefectura Capitalei vor fi judecati pentru abuz in serviciu si inselaciune. Mostenitoarea Palatului Ghika, Simone Helene Raletti, un fost prefect al Capitalei - Ion Iordan, secretarul Primariei Sectorului 2, Toma Sutru, fostul director al Directiei Juridice din Primaria Bucuresti, Adrian Iordache si oamenii de afaceri, Marin Gostin, Adrian Ciorobea si Virginica Tanti Dumitrescu, vor trebui sa dea explicatii judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti pentru modul in care a fost retrocedat catre Raletti Palatul Ghika-Tei, precum si Mosia Colentina, care insumeaza 22 hectare de teren. Proprietatea, evaluata la cateva milioane de euro, este una dintre piesele cu greutate ale patrimoniului national, iar la un moment dat a functionat ca sediu al Ministerului Sanatatii, anunta Romania Libera.

Placinta de la stat pentru doamna senator. Aproape toate bursele si cursurile Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Vrancea sunt gazduite, pe bani publici, in spatiile detinute de senatorul Sorina Placinta. Senatorul PDL Sorina Placinta face afaceri chiar cu fosta directoare a firmelor sale, cea care din 2009 se afla la conducerea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. Functia pe care o ocupa Iozefina Iaru a venit ca o rasplata din partea Sorinei Placinta imediat ce aceasta a ajuns in Parlament. Cele doua fundatii infiintate in ultimii trei ani de Sorina Placinta deruleaza cursuri adresate somerilor aflati in cautarea unui loc de munca. In schimb, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Vrancea, in calitate de autoritate contractanta a cursurilor de formare profesionala, ii plaseaza someri, informeaza Adevarul.

De la ouale lui Ceausescu la puiul picant al lui Castro. Cum erau, cum iubeau, cum urau, cum faceau si desfacea... Orice ar fi, dictatorii raman in top. Iar vesnicii specialisti pun paie peste foc (nu ca nu le-ar placea), fortand de data aceasta frontierele "stomacului de dictator". S-ar putea studia comportamentul dictatorilor lumii pe baza preferintelor lor culinare? Da, spun expertii. Sa incepem, cu cine altcineva decat cu Ceausescu! In deplasari isi lua mancare de la Bucuresti si numai daca il macina vreo pofta, din senin, era trimisa o echipa formata din bucatar (pentru verificarea calitatii produsului), medic (pentru eventuale analize ale produsului) si securist (pentru interventia in cazul unor incidente) pentru a-i cumpara ce dorea. Nu manca mult, dar era foarte pretentios, fiindu-i frica sa nu se intoxice. Painea "tovarasului" se facea la Brasov si in alte orase, iar, dupa ce era marcata, se transporta lalolalta cu "painea pentru popor" pentru nu se descoperi din care va manca Ceausescu..., relateaza EVZ.

De ce se-nghesuie romanii sa invete limba chineza. Mii de romani invata an de an limba chineza din pasiune sau pentru a putea discuta de la egal la egal cu partenerii de afaceri. Peste 300 de clujeni, cu varste cuprinse intre 10 si 59 de ani, invata la Institutul "Confucius" sa vorbeasca si sa scrie in limba chineza. Someri, profesori sau chiar oameni de afaceri invata sa buchiseasca pictograme. "Tinand cont de evolutia Chinei, cred ca in cativa ani voi avea nevoie sa stiu aceasta limba", spune Adela Olar, una dintre cele mai tinere cursante de la Institutul "Confucius" din Cluj. Tanara de 19 ani este studenta la specializarea Studii de Securitate de la Facultatea de Istorie a Universitatii "Babes Bolyai". "Engleza, franceza sunt limbi comune deja. Am vrut sa invat o limba din Asia. Vin la cursuri de trei saptamani si stiu deja cateva cuvinte", povesteste studenta. Integral in Adevarul.