Mihail Neamtu: "Regele Mihai a dezamagit cand s-a impacat cu cei care il fugareau prin Romania si cu fostii securisti". Intr-un interviu acordat in exclusivitate "Evenimentului zilei", Mihail Neamtu, initiatorul miscarii "Noua Republica" comenteaza disputa dintre Regele Mihai I si presedintele Traian Basescu. El nu crede ca fostul suveran a fost o "sluga la rusi", dar are un repros la adresa acestuia. Monarhia este o solutie pentru Romania? Mie nu mi se pare ca in afara de cativa jurnalisti platiti, vanduti si vanturati cu adevarat pe strada te intalnesti cu entuziasti. Eu pe Majestatea Sa il respect profund si am cantat si eu in 1992, eram copil. Credeti ca a fost o sluga la rusi? Nu, si cred ca limbajul asta a fost inadecvat. Haideti sa nu intram in simplificari de acest fel. A, un presedinte de tara cu un profil psiho-politic cum e cel al ofiterului de marina Traian Basescu isi poate permite sa faca aprecieri, desi eu repet, am rezerve mari fata de stilistica acestor aprecieri si asa cum vede el Romania ca pe o nava aflata in deriva istorica a anului 1947 poate are dreptul sa creada ca un adevarat lider nu paraseste respectiva nava atunci cand ea se scufunda. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Extraordinarul drum al unui intelectual belgian: acasa la profesorul van Itterbeek, vecinul nostru din Cisnadioara. Profesorul belgian Eugene van Itterbeek a ales sa-si petreaca ultima parte a vietii la Cisnadioara, la cativa kilometri de Sibiu, pentru ca a preferat luxul linistii, al naturii de o frumusete extraordinara si al unei culturi diverse, in locul confortului de care s-ar fi bucurat in tara sa natala. Este de 17 ani in Romania si este profund recunoscator acestei tari, care l-a intregit spiritual si cultural si i-a oferit o "experienta cosmica" pe care nu ar fi gasit-o niciodata in Occidentul Europei. La inceput, satenii din Cisnadioara ii ziceau "Belgianu'", pentru cei mai multi numele sau, Eugene Van Itterbeek, fiind aproape imposibil de pronuntat. Acum, cand ii intrebi despre el, spun simplu "dom' profesor". S-au trezit ca le-a devenit consatean in '94, cand si-a cumparat o casa cocotata pe un varf de deal, la cativa pasi de cimitirul in care isi va dormi somnul de veci: "Eu sunt nascut catolic, iar cimitirul e evanghelic, dar sunt convins ca o sa se gaseasca o modalitate sa-mi pot cumpara un loc de inmormantare acolo. Daca satul m-a acceptat viu, sigur o sa ma accepte si mort, mai ales ca cimitirul e dupa colt, o sa ma duc pe jos, n-o sa am nevoie de dric", anunta Gandul.

Cronologia unui dezastru. Cum a ajuns Grecia pe marginea prapastiei. De prea multe ori, in ultimele doua secole, grecii mai degraba s-au declarat in faliment decat sa-si plateasca datoriile. Aderarea la zona euro trebuia sa inlature toate aceste probleme, dar n-a facut altceva decat sa le agraveze. Criza din Grecia tine prima pagina a ziarelor de mai bine de un an si jumatate. Agravarea situatiei si extinderea crizei din statul elen in celelalte tari periferice din zona euro ameninta sa ingenuncheze intreaga Uniune Europeana. Se vorbeste mai mult ca niciodata de destramarea zonei euro. Grecii ameninta sa declanseze acum o noua criza de proportii prin organizarea referendumului prin care sa decida daca accepta sau nu noul plan de salvare oferit saptamana trecuta de UE. In urma anuntului, premierului grec i s-a cerut demisia. Ideea organizarii unui referendum nu este sustinuta nici macar de ministrii din guvernul Papandreou, informeaza Adevarul.

Cine sunt vlahii din Timoc. Urmasii legiunilor imparatului Galerius au ajuns sa nu mai aiba dreptul nici macar la scoala si biserica. Vizita presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in Serbia a readus in atentia opiniei publice soarta uneia dintre cele mai napastuite ramuri ale poporului roman. Este vorba de romanii timoceni, o populatie care traieste in estul Serbiei si in nord-vestul Bulgariei. Spre deosebire de romanii din provincia sarbeasca Voivodina, care se bucura de o larga gama de drepturi inca din perioada Imperiului Austro-Ungar, romanii din Valea Timocului sunt supusi presiunilor constante ale autoritatilor sarbesti. Ei nu au dreptul la scoli in limba romana si nici la slujbe bisericesti. Biserica Ortodoxa Sarba a creat un conflict interbisericesc cu Biserica Ortodoxa Romana atunci cand un preot din Valea Timocului a inceput sa slujeasca in limba romana. Si asta cu toate ca sarbii ortodocsi se bucura de o larga autonomie confesionala in Romania. "Au fost cazuri in care am primit donatii de carti de la oameni din Bucuresti. Insa romanii nostri nu stiu sa scrie si sa citeasca in limba romana", spune Dusan Parvulovici, unul dintre liderii comunitatii romanesti de pe Valea Timocului si director al agentiei de presa Timoc Press, scrie Romania Libera.

Viitorul transportului in comun in Romania e electric. Ce tramvaie si troleibuze ne asteapta. Pe termen scurt, marea noutate va fi Imperio, primul tramvai romanesc, realizat la Arad de Astra Vagoane Calatori si Siemens. Cert este ca transportul in orase tinde sa revina la solutiile electrice, prin extinderea liniilor de tramvai si transformarea autobuzelor in troleibuze. Imperio a fost deja prezentat publicului, in august 2011, cu ocazia zilelor Aradului. Tramvaiul cu podea joasa, dotat cu aer conditionat, poate atinge viteze de 200 de kilometri si poate transporta intre 168 si 240 de calatori. Diferenta este data de numarul de module (vagoane) ale tramvaiului: 3 sau 4. Tramvaiul a fost scos deja la probe pe strazile din Arad, dar se va produce si la Bucuresti, in urma unei colaborari dintre RATB, Astra Vagoane Calatori si Siemens. In timp ce regia bucuresteana va contribui cu spatiile de productie si mana de lucru, firma aradeana si nemtii de la Siemens vor aduce piesele si intreaga tehnologie de fabricatie, anunta Great News.

Zgarie-nori in cimitire. Marmura n-are moarte. Mortii n-au morminte, au vile, palate cu usi de lemn masiv si geamuri termopan. Chiaburii anilor '80 au ramas cu niste capele model garaj. Saptamana aceasta a fost comemorata "Ziua mortilor". Ar fi trebuit in liniste, dar cei vii nu-i lasa. De o buna bucata de vreme, in cimitire hahaie zeci de mastodonti funerari care au inmormantat toate regulile arhitecturale si au pus cruce bunului simt. Capelele trebuie sa respecte si o moda: inainte se faceau din tabla, acum din termopan. Se poarta marmura Versace. Mai multe consilii locale din tara vor sa interzica astfel de construtii. In cimitirul timisorean din Calea Buziasului sunt cel putin zece "Taj Mahal-uri". Iti sar in ochi de cum intri pe poarta. Marmura, sculpturi facute la lopata, tunate cu maestrie in forme, de betonisti. Arta arhitectonica imprumutata pe un sfert si facuta pe dos. Si cand vezi usa, mai ca te mananca degetele sa ciocani. Nu de alta, dar e curios sa vezi cine o sa-ti deschida dinauntru dupa ce se uita pe vizor, informeaza EVZ.

Copiii de stranier, repetenti fara vina. George Seftel are 13 ani si este unul dintre copiii nevoiti sa repete clasa, dupa ce au fost plimbati intre scolile din Romania si cele din Italia. Baiatul si-a intrerupt cursurile incepute la Botosani si si-a urmat familia in Italia. Nici bine nu a reusit sa se adapteze sistemului de invatamant din Peninsula ca a trebuit sa se intoarca in tara pentru ca parintii nu si-au mai gasit de lucru in Italia. George Seftel (13 ani), din Botosani, face acum eforturi sa se readapteze. "Sunt bulversat", incepe sa-si depene povestea visului italian, care trebuia sa-l scape de saracie si sa le asigure, lui si familiei, un trai mai bun, aidoma celui din filmele vazute la televizor. Nu terminase clasa a IV-a cand parintii sai au decis ca el si surioara sa, inca la gradinita, sa-i urmeze in Italia. Se intampla in primavara lui 2007, cand si-a luat ramas-bun de la colegii si de la invatatoarea sa din Botosani, si-a strans bagajele si a plecat cu autocarul spre o viata noua, scrie Adevarul.

Regele si Patria. Elevii Liceului "Principele Nicolae" din Sighisoara au iesit in strada pentru a protesta impotriva guvernului condus de Petru Groza. Trebuie sa apreciez cum se cuvine emisiunea dedicata de diferite posturi TV din Bucuresti monarhiei si Regelui Mihai I, clarificand o serie de aspecte legate de istoria tarii noastre. Mai ales a impresionat interviul luat Regelui de Cristina Topescu, dar si documentarul regizorului Sorin Iliesiu. Pentru ca despre aceasta este vorba, in fond: de istoria reala, adevarata, a Romaniei. Iar daca neocomunistii din Parlamentul de azi al tarii - din pacate, destui inca - isi motiveaza opozitia lor la invitarea Regelui in fata Parlamentului cu prilejul implinirii pe 25 octombrie a varstei de 90 de ani, cu faptul ca a fost decorat de Stalin, ei mint, prin omisiune, facandu-se ca uita sau chiar nu stiu - ceea ce n-ar fi de mirare, la cat de ignoranti sunt unii - ca Mihai I a fost decorat si de celelalte state beligerante, SUA si Anglia, cu cele mai mari ordine ale tarilor respective, pentru ca l-au considerat erou al celui de-al doilea razboi mondial, anunta Romania Libera.