Destinul pictorului care si-a pierdut vederea. Prima data cand pictura l-a salvat pe Ervant Nicogosian a fost in lagar. Avea 14 ani, locuia in Ucraina, la Odessa, cu mama, tatal, fratele si cele doua surori, cand Maresalul Antonescu raspundea cererii de cooperare a lui Hitler si trimitea Armata a IV-a intr-un asediu asupra orasului-port. Pe zidurile casei familiei lor au inceput sa apara inscrisuri: "curte romaneasca", "copiii lui Antonescu", asa ca acest dramatic moment istoric a facut ca tanarul Ervant sa plece in prima lui calatorie din viata: a fost urcat intr-un tren de puscariasi si n-a mai coborat din el o luna si 10 zile, pana a ajuns la destinatie: lagarul Oranke din Kazahstan. O fosta manastire, pe care bolsevicii o transformasera in puscarie, unde detinutii de drept comun mazgalisera frescele, iar calugarii devenisera peste noapte detinuti. Patru randuri de sarma ghimpata, temperaturi de minus 40 de grade, malarie, pelagra, asta-si aminteste batranul de 83 de ani despre ce a indurat tanarul care a fost acolo, relateaza Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Viorel Catarama, miliardarul indragostit de pe salteaua cu bani. Era un grasan de aproape doi metri, sarit bine de suta de kile. In trei luni a dat jos mai bine de cinspe kilograme. Ce sa faci, omul iubeste! Pana in urma cu cativa ani, n-aveai loc de el la televizor. Cand e filmat, sta scortos si se uita fix in camera. Altfel, e relaxat si un conviv agreabil. S-a retras din viata publica dupa congresul liberalilor, cand a vrut sa-si arate muschii, dar a dat-o in bara la greu. Zice ca s-ar putea, in curand, sa ne faca o surpriza. Numele sau e asociat, fie ca-i place sau nu, cu cateva notiuni: canapele, SAFI, liberalism, miliardar si securist. Il cheama Viorel Catarama si sta pe o saltea de bani. Saltea de la Elvila, evident. E suplu ca un balerin. "Erau alte vremuri... A pornit de la niste analize. Aveam glicemia un pic cam mare si era periculos pentru un om de varsta mea. Mi s-a recomandat sa renunt la dulciuri, prajeli, paine si paste. In rest, n-a avut interdictii", lamureste Viorel Catarama misterul disparitiei burtii sale, scrie EVZ.

Proiectul noii legi "BIG BROTHER" depus la Parlament. Daca este adoptata, vor fi monitorizate legal toate convorbirile telefonice si mailurile. Proiectul legii "Big Brother" privind retinerea datelor de trafic de catre operatorii de telefonie mobila a fost depus la Parlament la inceputul lunii noiembrie de ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme si deputatul PDL, Adrian Badulescu - fost ofiter SRI. Controversata lege "Big Brother" care obliga operatorii de telefonie mobila sa stocheze timp de sase luni toate apelurile si mailurile a fost adoptata pentru prima data de Parlament in 2008. Judecatorii Curtii Constitutionale au declarat-o neconstitutionala in 2009, deoarece "afecteaza exercitiul drepturilor sau al libertatilor fundamentale - drept la viata intima, privata si de familie, dreptul la secretul corespondentei si libertatea de exprimare." Proiectul actual reia in mare parte prevederile din 2008, dar ministrul Conunicatiilor sustine ca a incercat sa elimine prevederile neconstitutionale. El a adaugat ca daca nu se adopta aceasta lege Romania va fi penalizata de catre Uniunea Europeana, fiind deja declansata procedura de infringement, anunta Gandul.

Cui ii este frica de homosexuali in sportul romanesc. "Niciodata nu o sa existe homosexuali la Steaua", este declaratia cu care Gigi Becali a ajuns zilele acestea in atentia Curtii Europene de Justitie, in urma unei sesizari facute de organizatia ACCEPT. Concret aceasta asociatie, care lupta pentru drepturile comunitatii gay din Romania, vrea ca finantatorul Stelei sa fie sanctionat pentru ca in 2010 a interzis accesul pe piata muncii a unui sportiv bulgar, banuit ca ar fi homosexual. Declaratiile lui Becali reprezinta o stare de fapt in sportul romanesc. Pentru cei mai multi dintre oameni din acest domeniu homosexualitatea este un subiect tabu. Asta desi frecvent apar zvonuri referitoare la orientarea sexuala a unor jucatori. Atitudinea celor mai multi oameni din domeniu seamana cu raspunsul vanzatoarelor de pe vremuri, de la "Alimentara": "Tinem, dar nu avem!". Integral in Romania Libera.

Andrei Plesu, fost ministru de Externe: "Am dovada existentei lui Dumnezeu". "Weekend Adevarul" deschide, cu un interviu fara limite cu Andrei Plesu, o serie de articole despre culisele momentelor care au schimbat Romania. L-am vizitat pe Andrei Plesu pe cand toamna era inca in chinurile facerii, abia se dusese si sarmanul Johnny Raducanu. Drumul spre Colegiul Noua Europa era plin de frunze care abia murisera, cum mor frunzele la sfarsitul verii. Era o amiaza cu soare bland, poate chiar palid. Andrei Plesu ne-a primit cu o intrebare: "Ce vreti sa aflati?". Am raspuns: "Tot ce nu se stie si tot ce se poate spune". In randurile care urmeaza, Andrei Plesu nu mai este filosof, nu mai este eseist, nu mai este istoric al artelor, nu mai este nici rectorul de la "Noua Europa", nu mai este nici macar comentatorul cel mai talentat si mai respectat de la "Adevarul". In randurile care urmeaza, Andrei Plesu este un om care a cunoscut, dinauntru, intortocheatele coridoare ale Puterii, iesind, totusi, din labirint, intact, cu ochii deschisi, relateaza Adevarul.

Printi si boschetari: doua lumi se amesteca in Centrul Vechi al Capitalei. Centrul Vechi al Bucurestiului are doua lumi contrastante. Sunt locuri in care detergentul, intruchipat in var si ciment, n-au apucat sa curate. Printre costume, tocuri cui si tinerii care cauta distractia, in zona de promenada se strecoara pufoaicele, galosii si glumele de mahala. Constructii vechi de peste 100 de ani arata de parca Apocalipsa nu si-ar fi facut treaba pana la capat, doar si-a batut joc. In acestea sunt putini proprietari, majoritatea e reprezentata de fosti chiriasi care acum platesc doar butelia, lemnele de soba si foarte rar curentul electric. Nea Dumitru sta pe strada Franceza de cand s-a nascut."La intrarea in cladire erau statui, era o frumusete. Prin anii '80, cand s-au spart zonele Crangasi, Colentina si au inceput santierele de blocuri, a adus Ceausescu toata lumea asta aici. Sa distruga tot ca niste cartite, sa rada si sa faca blocuri", explica problema omul. Integral in EVZ.

Simularea unui accident aviatic. Ce se intampla pe un aeroport atunci cand cauciucul unei avion explodeaza la decolare si 10 tone de combustibil iau foc. Pentru mai bine de 45 de minute, o pista laturalnica a Aeroportului Henri Coanda din Otopeni s-a transformat, la finele acestei saptamani, in scena unui accident aviatic, o simulare la care au intervenit 48 de autospeciale si 350 de specialisti cu misiunea de a raspunde prompt, coordonat si profesionist. Scenariul de la care a pornit exercitiul a fost explozia unui cauciuc in timpul manevrelor de decolare ale unei aeronave BAC 1-11. Avionul a virat brusc spre dreapta, ceea ce a dus la ruperea trenului de aterizare, fisurarea aripii si scurgerea combustibilului pe pista. Drept urmare, echipajele de interventie s-au confruntat cu un incendiu puternic, izbucnit in dreptul rezervorului in care se aflau 10 tone de combustibil, informeaza Gandul.

Patrundeti in universul uneia dintre marile minuni ascunse ale Romaniei. Nu se stie cat veti mai avea ocazia. De un deceniu incoace in cel mai mare si mai frumos arboretum din Romania nu se mai face nicio investitie importanta. Principiul minimei rezistente este aplicat an de an. Asta pentru ca, de zece ani, nu se stie care va fi soarta parcului dendrologic de la Simeria, cerut in instanta de fostii proprietari, dar revendicat cu tarie si de Regia Nationala a Padurilor. Intre timp un loc de o frumusete rara se salbaticeste urat si trece in uitare. Enciclopedia Britanica l-a clasat pe locul 3 in Europa si 11 in lume intr-un clasament al celor mai frumoase si mai mari arboretumuri (parcuri dendrologice). Furia comunista a fost aproape sa-l defriseze, silvicultorii pasionati l-au salvat si aproape ca i-au inzecit colectia de specii, iar acum asteapta o decizie a instantei pentru a i se clarifica viitorul. Parcul dendrologic de la Simeria, asa cum il cunoaste mai toata lumea, are un viitor incert, anunta EVZ.