Israelul a interceptat doua nave care au incercat sa rupa blocada navala din Fasia Gaza. Marina israeliana a interceptat vineri doua nave de ajutor care au incercat sa treaca de blocada navala din Fasia Gaza, a anuntat serviciul de presa al Fortelor de Aparare israeliene, citate de RIA Novosti. Cele doua nave, una irlandeza si una canadiana, aveau la bord 27 de activisti pro-palestinieni. Ei nu au opus rezistenta in timpul imbarcarii. Activistii proveneau din Australia, Canada, Irlanda si Statele Unite, insa printre acestia se aflau si palestinieni si cel putin un cetatean arab din Israel. Cele doua nave au continuat sa navigheze spre Gaza si au ignorat avertismentele autoritatilor de a se intoarce sau de a renunta la ajutoare in Israel sau in vecinatatea Egiptului, potrivit declaratiilor unui oficial militar israelian. Dupa interceptare, activistii au fost dusi in portul israelian Ashdod, la aproximativ 35 de kilometri nord de orasul Gaza. Ei vor fi predati mai tarziu politiei israeliene si autoritatilor de emigrare. In urma incidentului, oficialii Departamentului de stat american au reinnoit un avertisment fata de cetatenii sai, spunand ca incidentul de vineri ar putea reprezenta o violare a legilor americane. Purtatorul de cuvant al Departamentului de stat american le-a reamintit cetatenilor americani ca s-ar putea confrunta cu sanctiuni civile si penale daca incearca sa trimita ajutoare in Fasia Gaza. In incercarea de a preveni contrabanda cu arme, Israelul a blocat accesul catre Gaza in momentul in care grupul islamist Hamas a preluat controlul asupra teritoriului in 2007, scrie RIA Novosti.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

O armata de 15.000 de insurgenti pregateste rasturnarea presedintelui sirian Bashar al-Assad. O armata de 15.000 de insurgenti este coordonata din Turcia pentru a rasturna regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad, informeaza The Telegraph, ceea risca sa arunce regiunea intr-un razboi deschis. "Armata siriana libera" isi propune sa fie "aripa militara a opozitiei siriene a regimului", a declarat liderul armatei pentru Daily Telegraph, care se afla intr-o zona bine pazita din estul Turciei. Confirmarea unei forte armate care opereaza sub acoperirea autoritatilor din Turcia dovedeste ca atacurile din Siria provoaca un numar ridicat de victime in randul fortelor de securitate siriene. Furia premierului turc Recep Tayipp Edogan impotrivia presedintelui sirian pare motivata, mai ales ca promisiunile de reforma ale lui Bashar al-Assad au esuat, ceea ce a dus la o ruptura profunda. "Suntem viitoarea armata pentru noua Sirie. Nu avem legatura cu nici o secta, religie sau partid politic", sustine liderul armatei, colonelul Rias al-Assad. "Armata siriana libera" este formata de dezertori din armata regimului sirian. Luptatorii noii armate efectueaza "operatiuni de inalta calitate impotriva soldatilor din guvern si impotriva agentilor de securitate", a precizat colonelul Assad. Armata de insurgenti si-a asumat, de altfel, responsabilitatea pentru uciderea a noua soldati sirieni de saptamana trecuta, in luptele dintr-un oras din centrul Siriei. Inca 17 soldati sirieni au fost ucisi vineri, in orasul Homs, in timpul ciocnirilor violente cu fostii camarazi. Colonelul Assad detine propria "echipa" de soldati turci care se ocupa de securitatea sa, iar accesul la el se face prin intermediul ministerului de externe turc. Desi Turcia pretinde ca are un rol umanitar in Siria, exista temeri ca armata colonelului Assad efectueaza operatiuni transfrontaliere. "Luptatorii nostri protejeaza periferiile oraselor si a satelor disidente si ataca soldatii care ucid manifestantii pasnici", a afirmat Assad. El a precizat ca soldatii sai sunt inarmati cu pistoale si munitia furata a regimului sirian. Marimea miscarii ramane, pe moment, incerta, insa estimarile variaza de la 5000 la 15.000 de soldati. Multi dintre ei au trecut granita Siriei si sunt gazduiti in tabere bine pazite din Turcia. Colonelul Assad a cerut, de altfel, comunitatii internationale sa impuna atat o interdictie aeriana, cat si una maritima, relateaza The Telegraph.

Un ziarist al tabloidului britanic The Sun a fost arestat dupa ce a mituit politistii. Un nou scandal ameninta gigantul media detinut de Robert Murdoch, dupa ce mai multe surse au declarat ca un jurnalist al publicatiei The Sun a fost arestat pentru ca ar fi mituit politisti, transmite Reuters. Politia, care s-a ocupat de investigarea cazului de interceptari ilegale in care a fost implicat tabloidul News of the World, spune ca a arestat un barbat in varsta de 48 de ani, care ar avea legaturi cu mituirea politiei. Un purtator de cuvant al companiei britanice News Corp a confirmat, de altfel, ca un angajat a fost arestat. Potrivit unor surse din interiorul companiei, Jamie Pyatt este reporter special al tabloidului The Sun. In 2002, jurnalistul s-a ocupat de cazul de rapire si ucidere a unei scolarite britanice, Milly Dowler, un caz cu rol-cheie in scandalul de piraterie din acest an. Compania News Corp si-a sustinut nevinovatia, motivand ca scandalul interceptarilor a fost provocat de un reporter "rebel", in parte din cauza dezvaluirilor potrivit carora el ar fi patruns in telefonul disparutei Dowler si i-ar fi sters mesajele. Astfel, reporterul a dat false sperante familiei lui Dowler si ca ea ar fi inca in viata. Stirile despre arestarea reporterului The Sun vor fi inca o lovitura de imagine pentru grupul News Corp, care a sustinut in mod constant ca practicile ilegale precum patrunderea in mesajele telefoanelor sau mituirea politistilor erau complet interzise in cadrul News of the World. Scandalul i-a infuriat, de altfel, pe actionarii minoritari ai News Corp si a dus la demisia unor ofiteri de politie britanici de top. Consultantul mass-media Steve Hewlett precizeaza insa ca reporterul The Sun este acuzat de mituirea politiei si nu interceptarea ilegala a telefoanelor, mai ales ca unii jurnalisti ar argumenta ca mituirea politiei ar putea fi acceptata in anumite cazuri, acolo unde exista un interes public major. Reporterul The Sun este cel care a facut publice, de asemnea, povestile cu Printul Harry imbracat in uniforma nazista la o petrecere pompoasa. Noul scandal vine intr-un moment in care News Corp incearca sa scape de imaginea patata in urma scandalului de piraterie, prin acte de caritate si concedieri de personal.

Iranul este principala amenintare pentru SUA - oficial militar american. Iranul este cea mai mare amenintare pentru Statele Unite in Orientul Mijlociu, depasind organizatia terorista Al-Qaeda, care este invinsa, dar nu eliminata, a declarat vineri un inalt oficial militar american, potrivit Reuters. "Cea mai mare amenintare pentru SUA si pentru interesele noastre, precum si pentru cele ale aliatilor nostri, as adauga, se contureaza din ce in ce mai clar si este Iranul", a spus oficialul american, sub conditia anonimatului. Acesta a mai spus ca nu crede, totusi, ca Iranul vrea sa provoace un conflict si a adaugat ca nu stie daca statul islamic a decis sa-si construiasca o arma nucleara. Saptamana viitoare, Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA), organismul de supraveghere nucleara al ONU, ar urma sa dea publicitatii un raport care include dovezi cu privire la cercetarea nucleara desfasurata de Iran, care ar fi mai putin importante daca nu au legatura cu crearea de arme, sustin diplomatii occidentali.

Un grup de 21 de nord-coreeni a fost descoperit plutind in deriva in largul coastelor occidentale ale Coreei de Sud. Un grup de 21 de nord-coreeni, printre care se aflau si copii, a fost descoperit plutind in deriva in largul coastelor occidentale ale Coreei de Sud, informeaza AFP. Grupul, care se indrepta catre Coreea de Sud, a fost descoperit pe o barca in Marea Galbena, potrivit unui purtator de cuvant al pazei de coasta. Politica Seulului in ceea ce ii priveste pe nord-coreenii care se afla pe teritoriul sau, in mod intentionat sau accidental, este de a-i accepta pe cei ce vor sa ramana sau sa-i repatrieze pe cei care vor sa mearga acasa. Sute de persoane fug in fiecare an din cauza foametei si a represiunii din Coreea de Nord, tara condusa de dictatorul Kim Jong-Il. Peste 21.700 de nord-coreeni au fugit in mod oficial in Coreea de Sud de la sfarsitul Razboiului din Coreea.