Raportul asupra activitatii nucleare iraniene va fi publicat saptamana viitoare. Raportul Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA) va veni cu detalii exacte depre activitatea nucleara a Iranului si va arata ca programul nuclear iranian urmareste fabricarea armelor si folosirea lor in scopuri militare. Raportul este asteptat saptamana viitoare si va fi mult mai amplu si mai precis decat cele anterioare. SUA intentioneaza sa mareasca sanctiunile impuse Iranului in sectorul financiar si bancar si sa sporeasca totodata si presiunea politica. Autoritatile de la Washington iau in considerare chiar si sanctionarea Bancii Centrale Iraniene, desi sunt constiente de impactul pe care aceasta sanctiune l-ar avea asupra pretului petrolului. Sanctiunile ar putea veni doar din partea SUA, desi aceasta incearca sa obtina sprijinul aliatilor sai. Obama a discutat deja pe tema viitorului raport cu presedintele francez Sarkozy in timpul summitului G20 de la Cannes. Cei doi lideri au fost de acord sa mentina o presiune cat mai mare asupra Iranului pentru mentinerea obligatiilor asumate. Saptamana viitoare presedintele american va merge in Asia pentru a discuta problema si cu liderii chinezi si rusi. America doreste sa foloseasca raportul AIEA pentru a determina organizatiile internationale sa se implice mai mult in izolarea diplomatica a Iranului, scrie CNN.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Atac cu bomba in nordul Afganistanului soldat cu zece morti. Peste zece oameni intre care si trei civili au fost ucisi in timpul unui atac cu bomba in nordul Afganistanului. Atacul a avut loc intr-o moschee in timpul rugaciunilor pentru sarbatoarea musulmana a sacrificiului, Eid al-Adha. Atacatorul a intrat in moschee purtand o vesta plina cu explozibil pe care l-a detonat in apropierea fortelor de securitate aflate la fata locului. Sase forte de securitate si un oficial al politiei au murit pe loc. Atacurile impotriva fortelor de securitate afgane si straine sunt frecvente, desi coalitia condusa de SUA lupta impotriva talibanilor in Afganistan inca din 2001, anunta Ria Novosti.

Fost comandant Navy Seal: Osama bin Laden a fost ucis in doar doua minute. Fostul comandant Navy Seal a publicat o carte in care povesteste derularea operatiunii in care a fost ucis Osama Bin Laden. Desi sustine ca misiunea nu avea ca obiectiv asasinarea lui bin Laden ci capturarea acestuia, Chuck Pfarrer declara ca echipa a avut nevoie de maxim 120 de secunde pentru a-l lichida. Doi membri ai echipei au batut la usa in spatele careia se afla bin Laden si cea mai tanara sotie a sa, Amal. Bin Laden ar fi tras-o in fata lui pe Amal care tipa, apoi s-a intins peste pat sa-si ia pusca, un AK-47. In aceeasi clipa, echipa Navy Seal a deschis focul. Prima rafala a fost trasa asupra patului, iar cand bin Laden a incercat din nou sa apuce pusca a urmat o a doua rafata care a fost directionata catre acesta. Cand bin Laden a reusit sa puna mana pe arma s-a tras a treia rafala in urma careia liderul Al Qaeda a murit. Chuck Pfarrer s-a aratat deranjat in cartea sa de decizia lui Barack Obama si a Administratiei SUA de a face publica uciderea lui bin Laden la doar catreva ore de la incheierea misiunii, informeaza Fox News.

Nicaragua: Daniel Ortega este favorit pentru alegerile prezidentiale. In Nicaragua au loc alegeri prezidentiale si parlamentare. Dupa sondajele efectuate de opozitie, actualul presedinte Daniel Ortega din partea partidului de stanga Sandinista va castiga cu usurinta un nou mandat. Sondajul indica 48% pentru Ortega care este urmat de Fabio Gadea din partea Partidului Liberal Independent cu 30%. Mandatul lui Ortega s-a derulat pe fondul unei cresteri economice importante pentru Nicaragua fapt care i-a asigurat sustinerea din partea cetatenilor. Criticile nu lipsesc insa si sunt legate de o hotarare a Curtii Supreme care i-a permis acestuia sa candideze pentru al treilea mandat, scrie AFP.

Generalul Cartwright: SUA ar trebui sa vorbeasca mai deschis despre dezvoltarea armelor cibernetice. Generalul de marina James Cartwright, numarul doi in armata americana inainte de retragera sa din luna august, considera ca SUA ar trebui sa vorbeasca mai mult despre capabilitatile sale ofensive in materie de arme cibernetice si sa se antreneze mai mult in acest domeniu. Cartwright este de parere ca atata timp cat acestea raman secrete nu pot deveni credibile, iar hackerii nu le vor lua in seama. Chiar si in timpul activitatii sale, generalul a ridicat in public de mai multe ori problema atacurilor si ofensivei cu arme cibernetice, subliniind faptul ca incidenta crescanda a atacuriilor arata nevoia unei reactii virulente din partea SUA. Desi subliectul a fost tratat intotdeauna cu maxima discretie de autoritati, se stie ca SUA detine mijloace ofensive si defensive pentru a raspunde atacurilor venite din exterior. Chiar saptamana trecuta, serviciul de informatii american a dezvaluit un raport in care arata ca majoritatea atacurilor de spionaj cibernetic prin care se incearca aflarea secretelor tehnologice americane vin de pe teritoriul Chinei si Rusiei, anunta Reuters.

Noi arestari la New York in randul demonstrantilor Occupy Wall Street. Potrivit autoritatilor, 20 de activisti ai miscarii Occupy Wall Street au fost arestati la New York in timpul unui protest impotriva speculatiilor bancilor, pentru tulburarea linistii publice sau pentru atacarea fortelor de politie. Cateva sute de protestatari au incercat sa blocheze accesul catre Curtea de apel. Miscarea organizeaza constant proteste pe diverse teme, teoretic protestele se pot desfasura pe trotuare dar nu au voie sa se desfasoare pe drumuri sau sosele. Un grup de protestatari au campat in refugiul de langa bursa de pe Wall Street inca din data de 17 septembrie, fapt care ii deranjeaza pe rezidenti. Desi se afla pe pozitii de aproape trei luni si iarna se apropie, oameni nu dau semne ca ar dori sa renunte la protest, informeaza AFP.