Boc despre seful TVR: "Trebuie schimbat, n-a facut nimic pentru partid!". Seful postului public de televiziune, Alexandru Lazescu, a fost trecut pe "lista neagra" a premierului Emil Boc, care-l vrea schimbat din functie, au declarat pentru "Adevarul" surse din partid. Motivul supararii lui Boc: nu a facut restructurari in institutia pe care o conduce, dar, cel mai grav, nu s-a remarcat prin actiuni speciale, dedicate PDL. "Trebuie schimbat, n-a facut nimic pentru partid!", a fost sentinta premierului Emil Boc exprimata la intalnirea de ieri cu deputatii PDL in cazul presedintelui TVR, propus pentru aceasta functie de Presedintie. "Nu-i ajunge ca este invitat de onoare la TVR chiar si de doua ori pe saptamana", a comentat unul dintre deputatii participanti la reuniunea premierului cu deputatii democrat-liberali, in care au fost prezentate prioritatile bugetare, informeaza Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Socul care ar putea bulversa Casa Regala. Inalta Curte de Casatie si Justitie va judeca astazi un episod important, poate chiar ultimul, dintr-un serial intins de chichite avocatesti pe aproape 60 de ani. Printul Carol Mircea al Romaniei a fost recunoscut drept fiu legitim al Regelui Carol al II-lea in mai multe instante din Europa. Casa Regala nu e de acord si se lupta din 1955 sa intoarca decizia. Magistratii romani sunt insarcinati sa judece un proces de "exequatur", recunoasterea unei hotarari judecatoresti pronuntata de un tribunal strain. Practic, se decide daca Carol Mircea Grigore va fi recunoscut si in Romania, dupa decizia unei instante supreme din Portugalia, acceptata de magistratii din Franta si Marea Britanie, drept fiul legitim al lui Carol al II-lea. E o decizie cu o miza dubla. In primul rand, e vorba de cea istorica, in al doilea rand, daca decizia luata in 1955 in Portugalia va fi acceptata, se schimba ordinea la impartirea mostenirii regale. Integral in EVZ.

Alexandre Eram, francezul care stie Romania altfel decat apare ea la televiziunile straine: "Calatoriti si o sa va convingeti!". "De obicei, iubirea e foarte greu de definit pentru ca e un sentiment pe care ori il ai, ori nu-l ai. Iubesc Romania pentru ca o iubesc. Daca nu o iubeam, nu ma aflam aici", spune Alexandre Eram, francezul casatorit cu cea mai cunoscuta prezentatoare de stiri din Romania, Andreea Esca. Stabilit de 19 ani in Romania, Eram este managing partner al companiei Sonya Mod, care inseamna o fabrica de confectii la Galati, lantul de magazine Z pentru copii, reteaua de distributie de produse cosmetice, o retea de magazine de cosmetice Melkior si cateva siteuri pentru copii. Cu umor si vorbind o romana fara cusur, - chiar daca nu poate pronunta numele de familie al actorului pecare il urmareste la Comedie, Horatiu Malaele, Eram vorbeste despre imaginea Romaniei in strainatate, dar si despre ideile preconcepute pe care cineva le are inainte de a veni aici, bazandu-se doar pe relatarile mass-media, relateaza Gandul.

Au lucrat linistiti - Petromservice, un altfel de FNI, nasit de SOV si Luca. Cei doi sunt principalii artizani ai prabusirii Petromservice, sustin procurorii, iar prejudiciul cauzat de operatiunile financiare pe care acestia le-au supervizat s-a intins pe doua directii: 98 milioane euro in dauna statului si aproape 84 milioane euro in dauna societatii. Oamenii de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan si, surpriza, Liviu Luca au ajuns ieri dupa gratii pentru 24 de ore. Despre cei trei, procurorii Parchetului General sustin ca, alaturi de alte cateva persoane, sunt artizanii prabusirii fostei societati Petromservice, actualmente PSV Company, entitate din care au delapidat aproape 84 milioane euro. Vintu, Turcan si Luca urmeaza sa fie prezentati astazi Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile, sub acuzatiile de spalare de bani si delapidare. Tot ieri, s-a inceput urmarirea penala si fata de unul dintre fostii administratori ai Petromservice, Gheorghe Supeala, pentru aceleasi fapte, scrie Romania Libera.

Helmuth Duckadam: "Banul a luat fata fotbalului". In primul rand, a visat sa joace la UTA! "UTA era si este inca echipa fanion a Aradului si visul meu a fost sa joc la UTA". Sigur, nu s-a gandit sau nu a visat ca va ajunge atat de departe, "ca voi ajunge intr-o zi la Steaua si la echipa nationala si sa castig si Liga Campionilor". Si-a implinit visul cu UTA. "Dupa cativa ani, am reusit sa ma transfer la Steaua. Cred ca am facut o alegere buna, deoarece in acea perioada am avut doua oferte: ori Steaua Bucuresti, ori Universitatea Craiova, care era atunci in voga. Universitatea era chiar peste Steaua in acel moment, dar am ales Steaua tocmai pentru ca mi-am dorit sa fac si o armata usoara si era perioada in care trebuia sa ma incorporez". Duckadam crede ca putin noroc in viata poate aduce implinirea viselor. "Insa daca visezi sa ai iahtul patronului de la Chelsea, cred ca nu vei reusi". Putini sunt cei care stiu ca fostul portar de aur al Romaniei a lucrat sapte ani in cadrul politiei de frontiera, informeaza EVZ.

Gheorghe Gheorghiu-Dej isi indoctrina si nepotii. "Adevarul" prezinta in exclusivitate o scrisoare a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej catre nepoata sa, Sanda, din 1960. Astazi se implinesc 110 ani de la nasterea electricianului care a condus Romania 17 ani. Viata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej face parte din categoria povestilor de succes din filmele hollywoodiene. S-a nascut pe 8 noiembrie 1901 la Barlad, intr-o familie saraca, ajungand sa vorbeasca in fata celor mai importanti lideri ai lumii, la Adunarea Generala a ONU. Insa, in tara, sub girul sau s-a realizat colectivizarea agriculturii, cu toate neajunsurile sale, cum ar fi represiunea impotriva taranimii. La fel si represiunea contra oricarei opozitii politice si a elitei Romaniei interbelice sub sloganul "zdrobirii dusmanului de clasa". Integral in Adevarul.

Dr. Cristian Andrei: "Femeile n-au prietene si barbatii sunt curve!". Cand avea emisiune la radio, vanzatoarele de la supermarket tineau tranzistorul deschis langa casa de marcat. Acasa, casnicele si pensionarele stateau cu ochii mariti pe televizor cand incepea sa vorbeasca. Show-urile sale, la limita dintre divertisment si program educativ, captau si atentia barbatilor. Omul nu e nici pe departe un "macho". Cu o calvitie pronuntata si un inceput de burtica, barbatul de 50 de ani e o aparitie banala. Cand incepe sa vorbeasca, pe te miri ce subiect, are, insa, un soi de magnetism. Vocea blanda, tonul egal si sfatos se potrivesc, mai degraba, unui popa. Showman-ul nu e nici duhovnic, nici actor. I se spunea "vindecatorul de inimi". El se descrie pe sine insusi ca pe un cabotin. In fapt, e medic psihiatru. Este doctorul Cristian Andrei, relateaza EVZ.

Liderii Revoluţiei, instruiţi peste hotare. Înainte de a-şi juca rolul în Revoluţia română, inginerul Cazimir Ionescu şi regizorul Sergiu Nicolaescu au mers să observe prăbuşirea comunismului în alte state din blocul sovietic. Cazimir Ionescu şi Sergiu Nicolaescu au fost doi dintre cei mai importanţi oameni ai grupului care a luat puterea în decembrie 1989. Au vorbit la Televiziune şi la balconul Comitetului Central al PCR, au fost părtaşi la toate deciziile importante ale acelor zile şi s-au ales cu funcţii importante în noul regim. Întâmplător sau nu, cu puţin timp înainte de Revoluţie, amândoi au fost plecaţi peste hotare tocmai în locuri unde blocul comunist îşi trăia momentele de agonie. Sergiu Nicolaescu a plecat în toamna lui '89 în Berlinul de Vest şi s-a întors în decembrie, cu câteva zile înainte de izbucnirea Revoluţiei în România, anunta Adevarul.