Mario Monti, posibil succesor al premierului Silvio Berlusconi, a fost numit senator pe viata. Presedintele italian Giorgio Napolitano i-a oferit miercuri fostului comisar european Mario Monti distinctia de senator pe viata, un titlu acordat italienilor pentru contributiile aduse tarii, informeaza Reuters. Mario Monti, un experimentat economist si in prezent director al Universitatiii Bacconi din Milano, a fost mentionat de presa italiana ca fiind unul dintre posibilii succesori ai premierului Silvio Berlusconi, atunci cand acesta se va retrage. Monti este vazut ca favorit pentru a conduce un posibil guvern tehnocrat, capabil sa implementeze reformele economice. Formarea unui guvern tehnocrat interimar ar putea fi pasul urmator al crizei politice din Italia. Prim-ministrul italian Silvio Berlusconi va demisiona imediat dupa adoptarea de catre parlament a reformelor bugetare si economice promise Uniunii Europeane, deoarece "cel mai important lucru este binele tarii".

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Turcia: Cutremur de 5,7 grade. Cel putin trei morti. Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade s-a produs in Turcia, iar mai multe cladiri s-au prabusit in estul tarii, potrivit agentiei de presa Dogan, citata de Assciated Press. Cel putin trei persoane au murit in urma cutremurului, potrivit televiziunii nationale TRT. Mai multi oameni au fost prinsi sub daramaturi dupa ce 21 de cladiri s-au prabusit, inclusiv un hotel. Cutremurul s-a produs la ora locala 21:23, la o adancime de 4,8 kilometri. Agentia de presa a anuntat miercuri ca seismul a lovit estul provinciei Van, la numai doua saptamani dupa ce un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade a ucis aproxomativ 600 de persoane. Potrivit agentiei de presa, seismul a doborat mai multe cladiri a caror structura de rezistenta a fost afectata de seismul de acum doua saptamani. Nu se stie deocamdata daca sunt persoane prinse sub daramaturi. Potrivit televiziunii publice din Turcia, 18 cladiri, printre care si doua hoteluri, s-au prabusit in urma cutremurului de 5,7 grade din estul tarii, dupa cum informeaza Reuters.

Rusia nu renunta la garantiile juridice privind scutul antiracheta american. Rusia nu renunta la garantiile juridice care sa-i confirme ca nu este vizata de scutul antiracheta american, in ciuda invitatiei de a participa la testele de lansare din Europa, a declarat ministru rus de externe, citat de RIA Novosti. "Posibila prezenta la testele de lansare ar putea fi privita doar ca o masura de transparenta si de incredere", a afirmat ministrul. "Fara indoiala ca asemenea masuri sunt utile, insa ele nu elimina necesitatea de a primi garantii clare din punct de vedere juridic, ca segmentul european al scutului american antiracheta nu ameninta potentialul strategic al Rusiei", a mai spus ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Rusia si NATO au convenit sa coopereze la asa-numitul sistem european de aparare antiracheta in cadrul Summitului de la Lisabona din noiembrie 2010. NATO insista, de altfel, ca ar trebui sa existe doua sisteme independente care sa schimbe informatii, in timp ce Rusia este in favoarea unui sistem comun, cu o scara mai larga de interoperabilitate. Washingtonul a invitat Rusia sa-si foloseasca propriile radare pentru a urmari testele mai multor rachete de interceptare americane. Rusia a acceptat sa coopereze la noul sistem, insa avertizeaza ca si-ar putea consolida propria aparare in cazul in care nu devine partener cu drepturi depline asupra scutului american de aparare.

News of the World a platit un detectiv pentru a spiona 90 de personalitati, inclusiv printul William. Un fost ofiter de politie britanic spune ca a fost platit de tabloidul News of The World pentru a spiona 90 de persoane, inclusiv pe printul William, timp de opt ani, informeaza Yahoo News. Ofiterul Derek Webb a declarat pentru BBC ca a inceput sa lucreze ca detectiv particular pentru News of the World in 2003. Webb spune ca a lucrat ca agent secret pentru ziarul britanic pana in luna iulie, adica pana in momentul in care a izbucnit scandalul interceptarilor telefonice la compania News Corp. "Am avut multe sarcini in acea perioada", a afirmat Webb. "Nu stiam niciodata cand mi se va cere sa fac ceva. Puteau sa ma sune fie ziua, fie noaptea... si putea fi oriunde in tara", a mai spus fostul politist britanic. Misiunile de supraveghere erau stabilite de "cativa" jurnalisti de la News of the World, a precizat Webb. Printre tintele lui Derek Webb se numarau printul William, fosta iubita a printului Harry, Chelsy Davy, fostul procuror general Lord Goldsmith si parintii actorului Daniel Radcliffe, actorul principal din "Harry Potter". Webb a fost, de asemenea, platit pentru "a-i supraveghea pe cei doi avocati ai victimelor din scandalul interceptarilor telefonice, facand presiuni ca acestia sa-si inceteze activitatea", potrivit The Guardian. Webb spune ca s-a hotarat sa vorbeasca dupa ce compania News International nu i-a mai platit serviciile.

Schimb de foc intr-o suburbie din nordul Kosovo. Un sarb a fost ucis. Un sarb din Kosovo a murit miercuri din cauza ranilor provocate intr-un schimb de focuri dintr-o suburbie din Kosovska Mitrovica, au declarat surse medicale, citate de AFP. Victima a decedat in timpul interventiei chirurgicale, au dezvaluit aceleasi surse. Politia a indicat anterior ca trei persoane de nationalitate sarba, inclusiv un politist, au fost ranite in schimbul de focuri. Ceilalti doi raniti se afla in "stare stabila". Purtatorul de cuvant al politiei din Kosovo a precizat ca victimele au fost ranite intr-o suburbie formata din etnii mixte, insa politia "nu stie daca acesta este un conflict interetnic". Guvernul kosovar a emis rapid un comunicat de presa prin care condamna ferm actele de violenta. Guvernul a facut apel la "calm si maturitate" si le-a cerut cetatenilor "sa se abtina de la orice act de violenta". Kosovo este locuit in mare parte de albanezi, iar majoritatea sarbilor locuiesc in partea de nord, in apropierea granitei cu Serbia. Schimbul de focuri se produce intr-un moment in care tensiunile sunt in crestere in nordul Kosovo, unde minoritatea sarba se opune din septembrie incercarilor Pristinei de a controla doua puncte de trecere la granita cu Serbia. Ciocnirile violente dintre sarbii din Kosovo si fortele NATO au facut numeroase victime in randul manifestantilor si al soldatilor si au ingreunat eforturile de reconciliere ale Uniunii Europene intre Belgrad si Pristina. Kosovo si-a proclamat independenta in 2008, insa Serbia refuza s-o recunoasca. Pana in prezent, independenta Kosovo a fost recunoscuta de 85 din cele 193 de tari membre ONU, inclusiv Statele Unite, si de 22 de tari din cele 27 de tari membre ale UE.