Croatia va semna tratatul de aderare la Uniunea Europeana la 9 decembrie. Premierul croat Jadranka Kosor a declarat joi ca tara sa va semna la 9 decembrie la Bruxelles tratatul pentru aderarea la Uniunea Europeana, care ar trebui sa aiba loc in 2013. Ceremonia va avea loc la cinci zile dupa alegerile generale din Croatia, la care favoriti sunt actualul presedinte Ivo Josipovic si partidul premierului Kosor, Uniunea Democrata a Croatiei. Presedintia poloneza a UE a confirmat semnarea tratatului de aderare cu Croatia pentru 9 decembrie. Inaintea intrarii in structura europeana, Croatia trebuie sa faca un referendum national pe aceasta tema. In ultimele sondaje doar putin peste jumatate din cetatenii croati doreau integrarea in UE. Daca insa rezultatul referendumului va fi pozitiv, va urma ratificarea tratatului de catre Zagreb si de catre toate celelalte state membre. Croatia ar fi a sasea republica din fosta Yugoslavie care se va alatura Uniunii Europene, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Rusia ar putea construi mai multe centrale nucleare in Iran. Rusia studiaza o propunere venita din partea Iranului de a construi mai multe reactoare nucleare in cadrul centralei sale Bushehr. Partea rusa a declarat ca propunerea este interesanta si este in curs de studiere, intrucat comunitatea internationala nu se opune constructiei de unitati generatoare de energie nucleara. Cele doua parti au semnat inca din 1992 o intelegere privind construirea a patru reactoare nucleare pe teritoriul Iranului. Primul reactor construit a fost inaugurat in luna septembrie. Sub un angajament bilateral aprobat de Agentia pentru Energie Atomica, Rusia va folosi integral unitatea in urmatorii doi sau trei ani, iar apoi aceasta va trece sub control iranian. Constructia centralei nucleare de la Bushehr a fost inceputa in 1975 de catre companii germane, dar a fost preluata de Rusia printr-o intelegere din 1995, anunta Ria Novosti.

Casa Alba considera ca situatia nucleara a Iranului este extrem de alarmanta. Rusia si China se opun aplicarii sanctiunilor. Casa Alba a declarat joi in urma studierii raportului Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) ca situatia din Iran este extrem de alarmanta si drept urmare va continua sa preseze Teheranul sa "isi schimbe comportamentul" si sa isi respecte obligatiile asumate international. UE doreste sa aprobe aplicarea unui nou set de sanctiuni Iranului, dupa ce agentia ONU a declarat ca Teheranul dezvolta dispozitive explozive nucleare. Iranul continua sa nege acest fapt, iar liderul sau suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat ca orice atac din partea SUA sau Israel impotriva bazelor sale nucleare se va ciocni de rezistenta Iranului. Diplomatii de la Bruxelles au demarat discutiile preliminare cu statele europene privind noile sanctiuni si planul efectiv ar putea fi votat de ministrii de externe ai statelor membre la 1 decembrie. Sanctiunile europene ar aduce o confirmare a eforturilor americanilor de a tine Teheranul sub presiune. Totusi, guvernele europene ar prefera ca sanctiunile sa fie impuse direct de catre Consiliul de Securitate al ONU. Acest lucru este insa imposibil pentru ca Rusia si China, care au drept de veto in cadrul Consilului, se opun, informeaza Reuters.

Ellen Johnson Sirleaf a fost realeasa presedinte al Liberiei. Fostul presedinte liberian Ellen Johnson Sirleaf, ramasa singura in al doilea tur de scrutin, a castigat alegerile cu 90,8% din totalul voturilor exprimate. Prezenta la vot a fost de numai 37,4%. Desi s-a retras din cursa electorala marti, acuzand fraudarea alegerilor de catre putere, rivalul presedintei, Winston Tubman, a castigat 9,2% din voturi. In prima runda din 11 octombrie Sirleaf castigase 43,9%, in timp ce Tubman numai 32,7%. Atunci prezenta la vot fusese de 71,1%. Prezenta scazuta la vot se datoreaza lui Tubman care i-a indemnat pe liberieni sa boicoteze alegerile. Faptul ca multi oameni i-au urmat indemnul indica posibile probleme pe care Sirleaf le-ar putea avea cu cetatenii in cursul noului mandat. Liberia este o tara inca ravasita de razboiul civil care din 1989 pana in 2003 a facut peste 250.000 de victime, scrie AFP.

Medvedev si Obama vor discuta despre scutul antiracheta la summitul din Honolulu. Presedintele rus Dmitry Medvedev si omologul sau american Barack Obama vor discuta despre sistemul de aparare antiracheta in cadrul summitului Asia-Pacific Economic Cooperation ce va avea loc la Honolulu intre 11-13 noiembrie. Purtatorul de cuvant al lui Medvedev a declarat ca presedintele va discuta in detaliu problema cooperarii strategice, tratatul de reducere a inarmarii si problema scutului antiracheta pentru care doreste sa primeaca din partea NATO asigurari ca nu este proiectat impotriva tarii sale. NATO a declarat deja ca poate oferi Moscovei asigurari scrise in acest sens, dar pana acum nu a prezentat angajamentele juridice pe care Rusia le-a solicitat. Rusia si NATO au acceptat sa coopereze in cadrul sistemului european de aparare antiracheta in cadrul summitului de la Lisabona din anul 2010. NATO sustine ca are nevoie de protectia pe care scutul i-o va oferi pentru a se apara de posibilele amenintari din partea unor state precum Iranul. Scutul ar urma sa fie amplasat in Polonia, Romania si Turcia, anunta Ria Novosti.

Consilierul lui Obama pentru Orientul Mijlociu demisioneaza din cauza sotiei. Unul dintre principalii consilieri ai presedintelui SUA Barack Obama, Dennis Ross, a declarat joi ca va parasi Administratia americana. Veteran al negocierilor, Ross care ii promisese sotiei sale ca va ramane in administratia Obama doi ani a stat pana la urma trei, iar acum considera ca este vremea sa se retraga. Dennis Ross a jucat un rol cheie in problema revoltelor din lumea araba si in cea a sanctionarii si presarii constante a Iranului, desi a fost acuzat uneori de favorizarea Israelului. Obama a declarat ca isi rezerva dreptul de a-l consulta si pe viitor cand este nevoie. Dennis Ross, care a fost consilier si pentru presedintele Clinton, considera ca a fost o onoare sa lucreze alaturi de Barack Obama, informeaza AFP.