Uniunea Europeana saluta numirea noului premier italian. UE a primit cu bucurie desemnarea noului premier italian, in persoana fostului comisar european Mario Monti. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si presedintele UE, Herman Van Rompuy considera ca numirea lui Monti transmite un mesaj incurajator si un semn ca autoritatile italiene sunt determinate sa depaseasca criza. Potrivit intelegerilor din 26/27 octombrie, Comisia Europeana va continua sa monitorizeze implementarea masurilor luate pentru scoaterea din criza a Italiei. Monti crede ca tara sa are puterea sa isi revina si ca trebuie sa ajunga iarasi in postura de element puternic in Europa. Si Jerzy Buzek, presedintele Parlamentului European este multumit cu alegerea lui Monti pe care il crede capabil de a regenera credibilitatea financiara a Italiei si cresterea economica, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Rusia va continua livrarile de armament catre Siria, in ciuda violentelor. Rusia isi va respecta toate contractele privind livrarea de armament pe care le are in derulare cu Siria, in ciuda violentelor si protestelor siriene. Rusia isi va indeplini toate obligatiile contractuale intrucat nu exista nicio restrictie privind furnizarea de catre armament in Siria. Moscova a cerut Damascului sa inceteze violentele si sa-si resolve situatia interna prin dialog cu opozitia - singura metoda care, potrivit Rusiei, ar putea sa functioneze in situatia actuala, anunta Ria Novosti.

Elicopterul prabusit in Mexic prezenta erori inaintea zborului. Pedro Ramon Escobar, pilotul elicopterului care s-a prabusit vineri in apropiere de Mexico City, pierzandu-si viata toate cele opt persoane aflate la bord, inclusiv ministrul de interne Francisco Blake, ii spusese miercuri fratelui sau, Hiram Fernando Escobar ca aparatul de zbor se afla intr-o stare proasta si indica mai multe erori. Saptamana trecuta aparatul de zbor s-a aflat o zi intreaga in revizie, fiind reparat chiar in atelierul prezidential. Elicopterul fabricat in 1984 a fost reparat intre 4 si 6 noiembrie si a zburat fara evenimente si fara nicio problema raportata pe 9 si 10 noiembrie. Primele cercetari ale incidentului indica faptul ca elicopterul s-a prabusit in zona deluroasa de la marginea capitalei mexicane dupa ce a intampinat o ceata densa. Pentru a evita o patura joasa de nori si ca sa capete vizibilitate, pilotul a parasit ruta initiala si a intrat in ceata, informeaza Reuters.

Bulgaria consolideaza centrala nucleara de la Kozloduy. Reactoarele 5 si 6 ale centralei nucleare de la Kozloduy vor primi ingrijiri astfel ca pana in 2013, respectiv 2014 sa isi mareasca puterea si capacitatea. Lucrarile de consolidare si marire vor fi mai ieftine decat constructia unei noi centrale nucleare. Investitia totala se ridica la aproximativ 61 milioane de euro. Inainte de inceperea lucrarilor se stie ca reactorul 6 functioneaza deja de 20 de ani si isi incheie durata de viata in 2019, iar reactorul 5 in 2017, scrie Novinite.

Obama incearca reinnoirea angajamentelor comerciale si economice la summitul Asia-Pacific. Folosindu-se de summitul pentru cooperare economica Asia-Pacific ce are loc in SUA, presedintele Barack Obama face presiuni pentru innoirea angajamentelor comerciale si economice cu partea asiatica. Desi discutiile de erau axate pe comertul liber in Asia - Pacific, criza economica din Europa a acaparat discutiile. Obama a declarat ca este multumit de ultimele miscari europene, de aparitia noilor guverne din Grecia si Italia si de faptul ca Europa nu incearca sa rezolve doar problema Greciei, ci problema intregii zone euro. Presedintele a anuntat ca SUA s-a miscat lent in ultimele decenii, plecand de la mentalitatea ca toata lumea vrea sa investeasca si nu s-au mai facut incercari de captare a capitalului si a persoanelor interesate, iar acest lucru trebuie sa se schimbe cat mai curand, anunta CNN.

Arestarea Iuliei Timoshenko pune in pericol integrarea Ucrainei in UE. Ambasadorul UE la Kiev avertizeaza ca arestarea abuziva a Iuliei Timoshenko pune in pericol integrarea Ucrainei in blocul european. Desi ambasadorul Jose Manuel Pinto Teixeira a confirmat faptul ca UE a ajuns la o intelegere definitiva cu Kievul in vederea integrarii, cazul fostului premier poate aduce anularea intelegerii. Iulia Timoshenko a fost condamnata luna trecuta la sapte ani de inchisoare pentru abuzuri de putere facute in 2009 in contractele de vanzare a gazului cu Rusia. UE considera ca Timoshenko a fost condamnata din motive politice, informeaza Ria Novosti.